04.03.2023

Oznanila za 2. postno nedeljo

 

 

MISEL IZ EVANGELIJA:  Ko je Jezus še govóril, jih je obsenčil svêtel oblak,

in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili. Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega. (Mt 17,5–8)

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

2. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

5. 3. 2023

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Antona in Nežo Košec in rodbino,

                                   Leopolda, Terezijo in Zinko Jecl

Fridolin, opat

Poned., 6. 3.

ob 7.00 za + rodbino Rozman

* Gajšek za + Janeza in Tanjo Rutar

Perpetua in Felicita

Torek, 7. 3.

ob 18.00 za + Matildo in Stanislava Smole

Janez od Boga

Sreda, 8. 3.

ob 7.00 za + Ljudmilo, 2 Jožeta, Staneta in Milico Jesenek ter Jelko Simončič

Frančiška Rimska, redovnica

Četrtek, 9. 3.

ob 18.00 za + Jožeta Hrvatiča, 3. obletnica

* Gajšek za + Marjana Tržana

+ 40 mučencev iz Armenije

 Petek, 10. 3.

ob 7.00 za + dobrotnike

* Gajšek za + Ano Mastnak

Benedikt, škof

Sobota, 11. 3.

ob 18.00 za + Angelo in Ivana Primožič,

      starše Inkret in Martina Lorgerja

3. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

12. 3. 2023

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Cvetko Jerovšek

  SVETE MAŠE NA V KOMPOLAH

2. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

5. 3. 2023

ob 10.00 za + Ano (20. obl.) in Angelo Ojsteršek

Perpetua in Felicita

Torek, 7. 3.

ob 18.00 za + Jožeta in Julijano Petelinšek

Benedikt, škof

Sobota, 11. 3.

ob 9.00 za + Antona Godiclja, 3. obl.

3. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

12. 3. 2023

ob 10.00 za + Alojza (obl.) in Ano Mastnak, rodbino Mastnak-Žnidar in Jožeta Mramorja

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Umrl je: Anton Kline iz Bukovžlaka. Pogreb bo jutri ob 11.00. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Iz svetega pisma: Ko pojdeš čez vodo, bom s teboj, ko čez reke, te ne preplavijo, ko pojdeš skozi ogenj, ne zgoriš, in plamen te ne bo ožgal. Saj sem jaz, Gospod, tvoj Bog. (Iz 43, 2-3)

Za nasmeh: Oče, ki gre redko v cerkev, se pri nedeljskem kosilu jezi: Slaba pridiga, mrzlo je v cerkvi, zanič petje… Sin, ki je bil z njim pri maši mu reče: »Oči, za tisti drobiž, ki si ga dal, verjetno niso mogli narediti kaj boljšega!«

 

 OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 5. DO 12. MARCA 2023

Stopamo v 3. postni teden. Se v vašem vsakdanjem življenju že kažejo sadovi postnega premagovanja in dobrih del? Ne zamudimo tega čas, tako hitro bo minil in če ne bomo osebno pozorni in dejavni, bo šel mimo nas brez vsakega sledu spokornosti in premagovanja. Kaj lahko storimo?

Post je tudi v odpovedi hrani ali pijači. Še zlasti, če smo s tem solidarni s tistimi, ki nimajo osnovnih dobrin in jim mi s prihrankom pomagamo kaj v njihovi stiski ali celo lakoti. Zdržek od mesa in mesnih jedi je vsak petek v postnem času. A namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve. Vabi nas, da bi delali za dobrine duha, saj lahko tako živo občutimo, kako vse materialno mineva, duhovna doživetja in odnosi pa kljubujejo vsem časom in nas bogatijo. Še posebej naj nas spremlja misel na grehe različnih vrst - vsi pa povzročajo trpljenje in odtujitev od Boga in do (dobrih) ljudi. Zato je molitev križevega pota zelo koristna in bogata, saj nas spominja Jezusovega in našega trpljenja ter vabi k spokornosti. Pridite k skupni molitvi križevega pota v torek, v petek in v nedeljo pred 10. mašo, tako na Teharjah, kot v Kompolah, ali pa ga molite doma.

 

V mesecu marcu se še posebej spominjamo žena in mater. Ob dnevu žena se ustavljamo ob pravicah in dostojanstvu žena, kar se tudi danes marsikje krši, 25. 3. pa se ob prazniku Marijinega materinstva spominjamo velike vloge matere v družini, v družbi in v Cerkvi. V soboto 11. 3. bo v dvorani KS ob 18.00 vabijo na prireditev ob Dnevu žena, v župniji pa bomo  v petek, 24. 3. ob 18.00 za mame in očete Bogu zahvalili pri sv. maši, potem pa v Martinovi dvorani pripravili program zanje. Lepo vabljeni na obe prireditvi.

 

Ponovno vabljeni k srečanjem ob Svetem pismu: vsako sredo v postu ob 19.00.

 

Lepo vabim na »Nedeljsko postno romanje« na Brezje na Gorenjskem: v nedeljo, 12. 3. Odhod avtobusa s Teharja (izpred cerkve) bo ob 14.00. Vrnemo se okoli 19. ure.

 

Postne spodbude Slovenske Karitas: izziv za drugi postni teden: govorimo lepe besede.

Ponedeljek: Ne opravljajmo, ampak govorimo o drugih le dobro, napake pa odpuščajmo.

Torek: Dobronamerne misli in prijazne besede naj spodbudijo v nas dejanja ljubezni.

Sreda: Prosimo Gospoda, da blagoslovi besede zagovornikov revnih in zapostavljenih.

Četrtek: Bratsko svarilo lahko vrne človeka v Božji objem. Naj  besede dajejo upanje.

Petek: Z dobro besedo širimo Božjo dobroto in njegovo usmiljeno ljubezen.

V torek, 14. 3. bo ob 19.00 v Domu Sv. Jožefa predavanje za starše in učitelje z naslovom: Škodljivi vplivi zaslonov in socialnih omrežij za razvoj otrok. Predava strokovnjak dr. Sebastjan Kristovič. Staršem zelo priporočam!

Za prvoobhajance pripravljamo prvoobhajilni dan. Dopoldan bomo preživeli v Slomškovi rojstni hiši na Ponikvi, kjer bomo razmišljali o spovedi in obhajilu, imeli delavnice in pekli hostije. Starše vabim k sodelovanju, vse pa, da molite za te mlade kristjane.

 

»Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Evangelij o Gospodovem spremenjenju na gori nam pred oči postavi Kristusovo slavo, ki napoveduje vstajenje in človekovo pobožanstvenje. Krščanska skupnost se začenja zavedati, da jo Jezus vodi kot apostole Petra, Jakoba in Janeza »na visoko goro, na samo« (Mt 17,1), da bi v Kristusu, kot otroci v Sinu, znova prejeli dar Božje milosti: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« (Mt 17,5). To je povabilo, da bi se oddaljili od hrupa vsakodnevnega življenja in se potopili v Božjo navzočnost. On nam želi vsak dan posredovati Besedo, ki prodira v globino našega duha, kjer razlikuje dobro od zla (prim. Heb 4,12) in krepi voljo do hoje za Gospodom.                                                                       Papež Benedikt XVI.

 

 

Papež za postni čas: Podajmo se na pot v dejavni ljubezni, v molitvi in s postom

»Postni čas je torej čas, da se spomnimo, kdo je Stvarnik in kdo je ustvarjenina, da razglasimo, da je samo Bog Gospod, samo On; da se odrečemo domišljanju, da smo sami sebi dovolj, in hlepenju po tem, da sebe postavimo v središče, da smo prvi v razredu, da mislimo, da smo lahko s svojimi sposobnostmi protagonisti življenja in spreminjamo svet okoli sebe. To je ugoden čas za naše spreobrnjenje, za spremembo pogleda predvsem nase, za pogled vase. Koliko raztresenosti in površnosti nas odvrača od tega, kar je pomembno, kolikokrat se osredotočimo na svoja hotenja ali na to, kar nam manjka, se oddaljimo od središča srca, pozabimo sprejeti smisel našega bivanja na svetu. Post je čas resnice, da odvržemo maske, ki jih nosimo vsak dan, da bi bili v očeh sveta popolni. Postni čas je, da se bojujemo, kot nam je dejal Jezus v evangeliju, proti zlaganosti in hinavščini. Ne proti zlaganosti in hinavščini pri drugih, ampak pri sebi. Zazreti se jima v obraz in se bojevati proti njima.

Obstaja pa še drugi korak. Pepel nas vabi, da se vrnemo k Bogu in bratom. Če se namreč vrnemo k resnici o tem, kar smo, in doumemo, da naš »jaz« sam sebi ni dovolj, potem ugotovimo, da obstajamo samo po zaslugi odnosov: izvirnega odnosa z Gospodom in življenjskih odnosov z drugimi. Tako nam pepel, ki ga nocoj prejemamo na glavo, govori o tem, da je kakršno koli domišljanje o samozadostnosti lažno in da je malikovanje jaza uničujoče in nas zapira v kletko osamljenosti. Gledati se v ogledalo z domišljanjem, da smo popolni, z domišljanjem, da smo v središču sveta.  Naše življenje je predvsem odnos. Prejeli smo ga od Boga in od naših staršev, in vedno ga lahko obnovimo in poživimo po zaslugi Gospoda in tistih, ki jih je postavil ob nas. Post je ugoden čas za poživitev naših odnosov z Bogom in z drugimi: da se v tišini odpremo molitvi in izstopimo iz trdnjave svojega zaprtega jaza,…

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI

 

Popoldansko romanje na Brezje: 12. 3.;

Križev pot od Bukovžlaka do sv. Ane, za mlade družine: 19. 3. ob 15.00;

križev pot za vse: 26. 3. ob 15.00;

Prireditev za starše za Materinski dan: petek, 24. 3. 2023.

 

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: Marec: Bukovžlak; april: Pečovje; Maj: Slance in sp. Vrhe

Kompole: Marec: Ogorevc in Draga; April: Šentjanž; maj: Laška vas

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si;          FB Župnija Teharje.