04.02.2023

Oznanila za 5. nedeljo med letom za zažupnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc nad Štorami

 

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

5. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

5. 2. 2023

ob 8.00 za + družino Zevnik

ob 10.00 za žive in rajne farane

Pavel Miki

Poned., 6. 2.

ob 9.00 za + Mihaela, Nežo in s. Lavrencijo Golgoranc

ob 18.00 za zdravje

* Gajšek za + Viktorja Horvata

Rihard, kralj

Torek, 7. 2.

ob 18.00 za + Antona Ostrožni, 6. obl.

                za + Karola Goriška, pogr.

Prešernov dan

Sreda, 8. 2.

ob 7.00 za + Albina Malgaja in za zdravje

Apolonija, Polona

Četrtek, 9. 2.

ob 18.00 za + Jožefa Hrastnika

* Gajšek za + Terezijo Jernejšek

Sholastika, devica

 Petek, 10. 2.

ob 7.00 za + Martino Korez-Lipovšek, roj. Ocvirk, osm.

* Gajšek za + Jurija Roma

Lurška Mati Božja

Sobota, 11. 2.

ob 18.00 za + Jurija Kačičnika, pogr.

6. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

12. 2. 2023

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Milana Kolarja

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

5. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

5. 2. 2023

ob 10.00 za + Stanislavo Gradič

Rihard, kralj

Torek, 7. 2.

ob 9.30 za + Franca Mastnaka

ob 17.00 za + Gabrijelo in Štefana Kolar

Lurška Mati Božja

Sobota, 11. 2.

ob 9.00 za + Franca Hrovata

6. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

12. 2. 2023

ob 10.00 za + Ano Šuster, obl.

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Pokopali smo: Jurija Kačičnika, 80-letnega z Lipe, in 93-letno Martino Korez-Lipovšek, roj. Ocvirk. Bog jima daj večni mir.

Iz svetega pisma: Nasledek ponižnosti je strah Gospoda, bogastvo, čast in življenje. (Prg 22, 4)

Za nasmeh: RIMLJANI - Učitelj: "Simon, povej mi kaj o starih Rimljanih." Simon po dolgem razmišljanju: "Vsi so že pomrli."

 

OSTALA OZNANILA

 

Jutri je za župnijo Teharje dan celodnevnega češčenje Svetega Rešnjega Telesa, ali molitveni dan. Najsvetejše bo izpostavljeno od jutranje do večerne maše, razen med mašami in v času kosila od 12.00 do 13.00. Lepo vabim, da pridete tudi čez dan molit, kot posamezniki ali družine. Starši, ko v ponedeljek otroke pripeljete k verouku ali pridete po njih, ustavite se v cerkvi in molite za otroke in zase. Lahko pa tisti čas, ko čakate otroka, tokrat preživite pred Najsvetejšim. Še posebej vabim starše prvoobhajancev in birmancev. To je pomemben del naše vere in vzgoje. V času kosila ne bo izpostavljeno, od 13.00 do 14.00 pa bo izpostavljeno v kapeli Doma Lipa. Moliti je mogoče na različne načine, osebno ali skupno, v tišini ali glasno in prav je, da poiščemo tisto obliko, ki nam je bližje, v kateri smo mi lahko Bogu bližje. Veliko potreb imamo osebno in še več kot skupnost. Prosimo božje pomoči zase in za druge: modrosti, poštenosti, moči za vredno življenje… Sklep češčenja bo z mašo ob 18.00. Pol ure prej bomo imeli pete litanije.

Priporočen razpored si poglejte spodaj.

ob 9.00 sv. maša

od 10.00 do 10.30 Slance

od 10.30 do 11.15 Bukovžlak

od 11.15 do 12.00 Pečovje

od 12.00 do 13.00 ni izpostavljeno

 

od 13.00 do 14.00 v kapeli Doma Lipa

od 14.30 do 15.15 Štore - Lipa

od 15.15. do 17.30 veroučenci, starši, Teharje, Vrhe, Kresnike, župnijski sodelavci

ob 17.30 pete litanije; blagoslov, ob 18.00 sv. maša

 

V torek pa je češčenje za župnijo sv. Lovrenc:

ob 9.00 izpostavimo Najsvetejše       

ob 9.30 sv. maša

od 10.00 do 11.00 Moste + Straža

od 11.00 do 12.00 Ogorevc + Draga

od 12.00 do 15.00 ni izpostavljeno

 

od 15.00 do 16.00 Šentjanž + Laška vas

od 16.00 do 17.00 Kompole + Prožinska   

       vas, veroučenci in starši

ob 16.30 pete litanije

ob 17.00 sv. maša

 

V tem tednu obhajamo kulturni praznik, za Slovence še posebno lep dan, saj smo (lahko) v kulturi  prepoznavni. Imamo velike kulturne dosežke v preteklosti in se tudi v svojem času trudimo za kulturno delovanje in obnašanje. Na predvečer praznika, v torek, 7. 2. ob 19.00, bomo imeli kulturni večer z odličnim gostom, pesnikom, dramskim igralcem g. Tonetom Kuntnerjem. Podal nam bo nekaj bogastva Prešernovih, Cankarjevih in svojih misli. Z glasbo in petjem bodo obogatili večer naši mladi. Obeta se res lep kulturni dogodek in se ga res splača udeležiti.

Od petka zvečer do nedelje zjutraj bomo z birmanci na duhovnih vajah. Vse vabim, da molite za te mlade, da bi se poglobili v veri in utrdili v pripadnosti župniji in Cerkvi.

V evangeliju današnje nedelje Gospod Jezus reče svojim učencem: »Vi ste sol, vi ste luč sveta.« Preko teh pomensko bogatih podob jim želi nakazati pomen njihovega poslanstva ter njihovega pričevanja. Sol ima v kulturi Bližnjega vzhoda različne pomene, kot je zaveza, solidarnost, življenje in modrost. Luč je prvo delo Boga Stvarnika in vir življenja. Prerok Izaija je dejal: »Če daješ lačnemu, kar imaš sam rad, in sitiš revežu grlo, bo vzšla v temi tvoja luč in tvoja temina bo kakor poldan« (Iz 58,10). Modrosti se torej pripiše ugodne učinke soli in luči. Gospodovi učenci so namreč poklicani, da dajo svetu nov »okus« in ga zaščitijo pred propadanjem z Božjo modrostjo…                                                                                                                                                                          Papež Benedikt XVI.

 

11. februarja 2023 bomo obhajali 31. svetovni dan bolnikov. Papež Frančišek nas spomni na bolne in njihove težave, pa tudi na naš odnos do njih ter odgovornost.

Okrožnica Vsi bratje predlaga aktualizirano branje prilike o usmiljenem Samarijanu. Izbral sem jo kot tečaj, kot točko preobrata, da bi mogli iziti iz »senc zaprtega sveta« ter »misliti in rojevati odprt svet« (prim. št. 56). Med to Jezusovo priliko in med mnogimi načini, na katere je danes bratstvo zanikano, namreč obstaja globoka povezava. Predvsem dejstvo, da pretepeni in oropani človek zapuščen ob poti, predstavlja stanje, v katerem je puščenih preveč  naših bratov in sester v trenutku, ko najbolj potrebujejo pomoč. Ni lahko razločevati, kateri napadi na življenje in na njegovo dostojanstvo izvirajo iz naravnih vzrokov in katere povzročajo krivice in nasilje. V resnici raven neenakosti in prevlada koristi nekaterih že tako vplivata na vsako človeško okolje, da imamo težko katero koli izkušnjo za »naravno«. Vsako trpljenje se dogaja v neki »kulturi« in med njenimi protislovji.

Pri tem pa je pomembno, da prepoznamo stanje samote in zapuščenosti. Gre za grozovitost, ki jo lahko premagamo pred vsako drugo krivico, ker – kot pripoveduje prilika – je za njeno odpravo dovolj trenutek pozornosti, notranji vzgib sočutja. Dva mimoidoča, ki sta veljala za verna, vidita ranjenca in se ne ustavita. Tretjega pa, Samarijana, nekoga, ki je predmet prezira, pa gane sočutje in posrbi za tujca ob poti ter z njim ravna kot z bratom. Ko to stori, ne da bi na to sploh mislil, spremeni stvari, ustvari bolj bratski svet.

 

NANPOVEDI IN INFORMACIJE

Celodnevno češčenje Najsvetejšega: 6. 2.skozi ves dan na Teharjah. 

Celodnevno češčenje Najsvetejšega: 7. 2. v Kompolah.

Kulturni dan: torek, 7. 2., ob 19.00 v župnijski dvorani na Teharjah. Gost bo Tone Kuntner.

Duhovne vaje za birmance: Prebold, 10.-12. 2.; povabljeni, da molite za mlade!

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni..

Krašenje cerkve: Teharje: dec.: Slance in sp. Vrhe; jan. Teharje; feb.: Štore-Lipa

Kompole: dec.: Laška vas; jan.: Prožinska vas; feb.: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si;        

 FB Župnija Teharje.