13.11.2021

Duhovna misel za 33. nedeljo med letom - Martinovo

folder

FARA SVETEGA MARTINA – ENA VELIKA DRUŽINA!

Martinova nedelja je za župnijo Teharje farni praznik. Naši davni predniki pred več kot 500 leti so si izbrali velikega svetnika, dobrotljivega škofa Martina za svojega farnega patrona: za zgled in kot nebeškega priprošnjika faranom na potovanju skozi to življenje v večnost. Pri sv. Martinu so ljudje še posebej cenili njegovo izjemno dobroto. Videli so, da njegova vera ni le v lepih besedah ali molitvah, ampak da jo potrjuje tudi življenje. Sam se je znal umakniti v ozadje in zase ni potreboval veliko. Zato pa je toliko bolj delil drugim: besedo, sočutje in vse kar je imel. Tega niso mogla izbrisati vsa stoletja in tako sv. Martin, naš farni patron uživa spoštovanja že več kot 1600 let. Na slovenskem etičnem področju mu je posvečenih kar 120 cerkva, vsaj polovica teh je župnijskih. Med njimi seveda tudi Teharska.

Vsako leto na njegov god obhajamo tudi svoj praznik, god naše fare. Spominjamo se, da je župnijska skupnost ena velika družina, želimo si lepih odnosov, soodgovornosti, sočutja z vsemi preizkušenimi in skupnega prizadevanja za dobrobit vseh na duši in na telesu. Zahvaljujem se vsem, ki z našo župnijo čutite, v njej sodelujete in si prizadevate za njeno pastoralno rast in za izpolnjevanje njenega poslanstva, ki ji ga je Gospod namenil sredi božjega ljudstva slovenskega naroda.

Farni praznik je lepa priložnost, da se zavemo občestva župnije. Župnija je kot velika družina, ali družina mnogih družin. V tem času, ko se ljudje tako radi odtujujemo in vlečemo v svojo zasebnost, seveda tudi župnija trpi in doživlja odtujevanje. Vsi si želimo lepih odnosov, vsi pričakujemo zavzetega sodelovanja drugih in vsi trpimo zaradi pomanjkanja časa. A je vzdušje in delovanje župnije odvisno od vsakega od nas, in vsi lahko na svoj način dodamo delež k temu, da bi bila župnija Teharje tesno povezana z Bogom in da bi bilo med nami dovolj solidarnosti, sprejemanja, razumevanja, vere, upanja in ljubezni.

Žal je letošnje praznovanje v fari zaradi epidemije okrnjeno in vezano le na bogoslužje, saj se ne moremo družiti.

Letos svetega Martina prosimo: sv. Martin, izprosi nam zdravje in mir.

Vsem faranom ob prazniku župnije čestitava in želiva veliko blagoslova.

župnik Miha Herman in duhovni pomočnik Stanko Gajšek