12.10.2019

Oznanila za 28. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

28. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 13. 10. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Albina Kostrevca, 5. obl.

Kalist I:, papež

Poned., 14. 10.

ob 7.00 za +  Branka Gobca in sina Uroša

Teerzija Velika

Torek, 15. 10.

ob 19.00 za + Franca (20.obl.) in Otilijo Lončar

Hedvika, redovnica

Sreda, 16. 10. 

ob 7.00 za + Silvo Kroflič

*Gajšek v Kostrivnici: za + Terezijo Jug

Ignacij Antiohijski

Četrtek, 17. 10.

ob 19.00 za + Martina Maksa in Lidijo Parfant

*Gajšek v Kostrivnici: za +  Angelo Tofant

Luka, evabgelist

 Petek, 18. 10.

ob 7.00 za + Jožeta in starše Gabršček, Martino in  starše Vrhovšek  

* Gajšek v Kostrivnici: za + Danijelo Oberžan

Pavel od Križa

Sobota, 19. 10.

ob 19.00 za + Razalijo in Ivana Kresnik

29. NEDELJA m. l.

– misijonska

 Nedelja, 20. 10. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za Palirjeve in Čanžekove rajne

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

28. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 13. 10. 2019

ob 10.00 za + Marjana in Ervina Škoberne

Teerzija Velika

Torek, 15. 10.

ob 18.00 za + Terezijo, Elizabeto in Jakoba Gajšek,

                Jožeta Kovača in starše

Pavel od Križa

Sobota, 19. 10.

ob 9.00 za + Majdo Lipovšek, (obl.), brata Ivana

             Kragelj in starše Kragelj

29. NEDELJA m. l.

– misijonska

 Nedelja, 20. 10. 2019

ob 10.00 za + Terezijo in Ivana Kovač in starše Žogah

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v sredo, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite na Teharjah.

 

Umrla je Elizabeta Florjanc, 89-letna iz Štor. Bog ji daj večni pokoj.  

 

Bodi hvaležen, da nimaš vsega, kar si želiš. Česa bi se potem še veselil?          (Kahil Gibran)                 

Za nasmeh:  »Soseda, ali se je vaša vnukinja že vrnila iz Pariza«? »Ja, pred nekaj meseci«. »Ali je prinesla kak spominček?« »Oja, v nedeljo bomo imeli krst.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 13. DO 20. 10. 2019

V nedeljo smo obhajali, kot vsako leto na rožnovensko nedeljo, sveto mašo na grobišču v  Bukovžlaku. Pri tem ste mnogi sodelovali v pripravi in izvedbi. Lepo se zahvaljujem gasilcem PGD Teharje, našim ključarjem in drugim, ki so pomagali pri pripravi in pospravljanju, mešanemu župnijskemu pevskemu zboru, ministrantom, bralcem in vsem, ki ste prišli, da smo dostojno  obhajali spomin neizmernega trpljenja na tem mestu po končani 2. svetovni vojni. To je tudi poslanstvo kristjanov našega kraja.  

Danes je na Slomškovi Ponikvi vsakoletno romanje kmetov. Ob 1200 bo sveta maša, nato pa ob 1400 pred Slomškovo rojstno hišo tradicionalni shod s kulturnim programom, nagovorom in druženjem. Lepo vabljeni.

 Stopili smo v mesec oktober, ki je vsako leto v Cerkvi še posebej posvečen molitvi rožnega venca. Lepo vas vabim, da v družinah molite to starodavno premišljevalno molitev, v kateri vedno obnavljamo zgodovino odrešenja in se po Mariji obračamo k Jezusu. Kadar ni mogoče zmoliti en del, pa zmolite vsaj kakšno desetko. Redno bomo molili tudi 15 minut pred vsako mašo, tudi ob nedeljah. Lepo vabim, da se pridružite.

Katehumenat (priprava odraslih na sv. krst in sv. birmo) bo tudi letos potekal pri sv. Jožefu v Celju od oktobra do velike noči. Začne se v torek, 1. 10., ob 20.00. Spodbujam k udeležbi, saj je lepa priložnost vsem, ki niso bili deležni zakramentov v otroštvu in bi sedaj želeli spoznati vero in prejeti sv. krst ali sv. birmo. V skupini je taka priprava lažja in lepša.

Lepo vabim mlade, da ne pozabijo svojega krstnega in birmanskega dostojanstva. Veroučence iz 9. razreda lepo vabim vsak torek k verouku ob 16.00. Mlade, ki so že v srednjih ali višjih šolah pa lepo vabim zadnji petek v mesecu, to je tokrat  25. 10. ob 19.00 na mladinsko srečanje. Srečavanje mladih kristjanov je pomembno, saj je lepa priložnost za poglobitev vere, za medsebojna srečanja in za sodelovanje v župnijskem občestvu. Prav lepo vabim, saj se zavedam, da so mladi prihodnost Cerkve in družbe, a so danes razdrobljeni na različna področja šole, hobijev, športa in elektronskih medijev. Srečevanje v občestvu svojih vrstnikov pa je vendar še več od naštetega, saj daje vsebino, povezuje v duhu in omogoča delo ter prijateljske vezi. Pridite, pripeljite še koga. 

 Naši škofje nas vabijo na 7. slovensko - hrvaško romanje, ki bo v soboto, 19. oktobra 2019, ob 10. uri v Krašiću (to je blizu Metlike na Hrvaški strani), rojstnem kraju bl. kardinala Alojzija Stepinca, v želji za prijateljske odnose in premagovanje napetosti. Za ta kraj so se odločili na prejšnjem romanju v Stični in menijo, da je prav, da skupaj obhajamo 60-letnico njegove smrti. Bl. kardinalu Stepincu smo še posebej hvaležni, ker je na začetku 2. svetovne vojne sprejel 537 duhovnikov-beguncev iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, jih razposlal po župnijah in tako mnoge rešil smrti, trpljenja in preganjanja po taboriščih. Med njimi sta bila tudi naša duhovnika Šmirmaul in Vesenjak. Tega ne smemo nikoli pozabiti. Odhod avtobusov v jutranjih urah iz različnih krajev po Sloveniji in vožnja na Hrvaško v mestece KRAŠIĆ. Najprej bo na prizorišču duhovni program, nato ob 11.00 sv. maša – vodi zagrebški kardinal, popoldne še obisk Zagreba. Možnost toplega obroka. Vrnitev v večernih urah. Točno uro odhoda še javimo. Sporočite do nedelje. Cena je 35 €. Priporočam in vabim.

Dekleta in fante lepo vabim k sodelovanju v otroškem pevskem zboru – pevske vaje so v nedeljo, 20. 10., ob 9.00, v veroučni učilnici. Prav tako vabim tudi k sodelovanju v odraslem mešanem zboru! Prosim, da se dosedanjim pevcem in pevkam pridružijo še novi! Hvala.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Osmo poglavje: SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Logika pastoralnega usmiljenja

309. Primerno je, da o tem razmišljamo v kontekstu svetega leta, ki je posvečeno usmiljenju, kajti spričo najrazličnejših položajev, ki prizadenejo družino, ima Cerkev »nalogo, da oznanja Božje usmiljenje, utripajoče srce evangelija, ki naj skozi srce doseže razum vsakega človeka. Kristusova nevesta sprejema držo Božjega Sina, ki gre naproti vsem in nikogar ne izključuje«. Zelo dobro ve, da se Jezus predstavlja kot pastir stotih ovac in ne devetindevetdesetih. Vse hoče imeti. Zaradi te zavesti bo mogoče, da »vse, verne in oddaljene, doseže balzam usmiljenja kot znamenje Božjega kraljestva, ki je že navzoče med nami.«                             310. Ne smemo pozabiti, »da usmiljenje ni samo v Očetovem delovanju, ampak postaja merilo za to, kdo so resnično njegovi otroci. Skratka, poklicani smo, da živimo od usmiljenja, ker je bilo nam najprej izkazano usmiljenje.« To ni kak romantičen predlog ali šibek odgovor spričo Božje ljubezni, ki hoče vedno spodbujati človeka. Kajti usmiljenje je »nosilni steber, ki drži pokonci življenje Cerkve. Vse njeno pastoralno delovanje bi moralo biti ovito v nežnost, s katero naj se obrača na vernike; nič od njenega oznanila in njenega pričevanja svetu ne sme biti brez usmiljenja.« Res, včasih se »obnašamo kakor nadzorniki milosti in ne kot njeni podeljevalci. Vendar Cerkev ni carinska postaja. Cerkev je Očetova hiša, v kateri je prostor za vsakega, še posebej za tistega s težkim življenjem.«

 OBVESTILA  IN NAPOVEDI

· Romanje sodelavcev župnij Teharje in Sv. Lovrenc: 27. 10. 2019.  

· Vrnitev na sončni čas: nedelja, 27. 10. 2019.

· Zahvalna nedelja: 3. 11. 2019.