05.10.2019

Oznanila za 27. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

27. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 6. 10. 2019

ob 8.00 za + Jožefo in Antona Šoba

ob 11.00 na Grobišču Bukovžlak: za teharske žrtve

Rožnovenska Mati Božja

Poned., 7. 10.

ob 7.00 za + Ano in Ladislava Gobec

*Gajšek v Kostrivnici: za + Emila Gajška

Benedikta, mučenka

Torek, 8. 10.

ob 19.00 za + družine Trafela, Oberžan in Ulaga

Dionizij, škof

Sreda, 9. 10. 

ob 7.00 za + Alojzijo Herman

Danijel, škof

Četrtek, 10. 10.

sv. maša na romanju

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo Gajšek

Janez XXIII., papež

 Petek, 11. 10.

Sv. maša na romanju

* Gajšek v Kostrivnici: za + Martina Gologranca

Maksimiljan Celjski

Sobota, 12. 10.

ob 19.00 za + Nežo in Štefana Polajžar

28. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 13. 10. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Albina Kostrevca, 5. obl.

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

27. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 6. 10. 2019

ob 10.00 za + Alojza (obl.) in Bojana Žohar in za   pokojne Verbovškove

Benedikta, mučenka

Torek, 8. 10.

ob 18.00 za + Marijo in Franca Mulej; za Marijo in

       Martina Korenjak in rodbino

Maksimiljan Celjski

Sobota, 12. 10.

ob 9.00 za + Franca Podplatana, osmina

28. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 13. 10. 2019

ob 10.00 za + Marijo in Ervina Škoberne

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite na Teharjah.

Včeraj smo v Kompolah pokopali Franca Podplatana, 75-letnega iz Kompol. Naj počiva v miru.

Umrl je Janez Kovačič, 79-letni, nekdaj stanoval v naši hiši, Teharje 26. Pogreb bo na mestnem pokopališču v torek, 8.10., ob 11.00. Bog mu daj večni mir.

Mladi, napolnite vaše življenjsko okolje z veseljem in navdušenjem, ki sta tipična za vaša leta, da svet in zgodovino preplavite z veseljem, ki prihaja iz evangelija iz srečanja z osebo: Jezusom, ki vas je očaral in vas pritegnil, da ostajate z Njim.                                 (papež Frančišek)

Za nasmeh: Pastir je bil pri maši in slišal, ko je župnik povedal zgodbo o dobrem pastirju, ki ne zapusti črede. Takoj je vstal in rekel: »Ja, ja, saj že grem,« in odšel iz cerkve.

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 6. DO 13. 10. 2019

Danes ob 11.00 je, kot vsako leto na 1. nedeljo v oktobru, sv. maša na grobišču v Bukovžlaku, kjer se spominjamo velikega trpljenja vseh tam zaprtih po končani 2. svetovni vojni. Mnogi so bili v bližini brez sodbe pobiti, večinoma pa odpeljani v smrt na druga morišča. Številni svojci, sorodniki in sokrajani tu trpečih se vsako leto udeležijo svete maše. Tudi mi smo povabljeni, da se pridružimo iz spoštovanja do tolikega trpljenja, ki se je dogajalo v naši bližini, in sočutja do vseh žalujočih, ki so ostali za njimi. Kot krajane in kristjane nas spodbuja, da molimo za večni mir mrtvih in za spravo živih, ki jo naš narod tako zelo potrebuje, saj se v ozadju številnih delitev še vedno vleče nesrečni razkol med 2. svetovno vojno in posledice po njej. Sv. mašo bo daroval upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Zahvaljujem se vsem, ki pomagate pri organizaciji in izvedbi bogoslužja in vsem, ki se pridružujete molitvi za spravo ob prvih sobotah. To je lepa priložnost in poslanstvo kristjanov tega kraja. Naj spomnim, da zato v cerkvi na Teharjah ne bo pozne maše ob 1000.

 Stopili smo v mesec oktober, ki je vsako leto v Cerkvi še posebej posvečen molitvi rožnega venca. Lepo vas vabim, da v družinah molite to starodavno premišljevalno molitev, v kateri vedno obnavljamo zgodovino odrešenja in se po Mariji obračamo k Jezusu. Kadar ni mogoče zmoliti en del, pa zmolite vsaj kakšno desetko. Redno bomo molili tudi 15 minut pred vsako mašo, tudi ob nedeljah. Lepo vabim, da se pridružite.

Katehumenat (priprava odraslih na sv. krst in sv. birmo) bo tudi letos potekal pri sv. Jožefu v Celju od oktobra do velike noči. Začne se v torek, 1. 10., ob 20.00. Spodbujam k udeležbi, saj je lepa priložnost vsem, ki niso bili deležni zakramentov v otroštvu in bi sedaj želeli spoznati vero in prejeti sv. krst ali sv. birmo. V skupini je taka priprava lažja in lepša.

Zakonska skupina ima srečanje v torek ob 20.00. Vabljeni.

Naši škofje nas vabijo na 7. slovensko - hrvaško romanje, ki bo v soboto, 19. oktobra 2019, ob 10. uri v Krašiću (to je blizu Metlike na Hrvaški strani), rojstnem kraju bl. kardinala Alojzija Stepinca, v želji za prijateljske odnose in premagovanje napetosti. Za ta kraj so se odločili na prejšnjem romanju v Stični in menijo, da je prav, da skupaj obhajamo 60-letnici njegove smrti. Bl. kardinalu Stepincu smo še posebej hvaležni, ker je na začetku 2. svetovne vojne sprejel 537 duhovnikov-beguncev iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, jih razposlal po župnijah in tako mnoge rešil smrti, trpljenja in preganjanja po taboriščih. Med njimi so bili tudi duhovniki s Teharja in Celja. Tega ne smemo nikoli pozabiti. Odhod avtobusov v jutranjih urah iz različnih krajev po Sloveniji in vožnja na Hrvaško v mestece KRAŠIĆ. Najprej bo na prizorišču duhovni program, nato ob 11.00 sv. maša – vodi zagrebški kardinal, popoldne še obisk Zagreba. Možnost toplega obroka. Vrnitev v večernih urah. Točno uro odhoda še javimo. Sporočite do nedelje. Cena je 35 €. Priporočam in vabim.

Dekleta in fante lepo vabim k sodelovanju v otroškem pevskem zboru – pevske vaje so v nedeljo, 20. 10., ob 9.00, v veroučni učilnici. Zelo lepo vabim, da se dosedanjim pevcem in pevkam pridružijo še novi! Hvala. Prav tako vabim tudi k sodelovanju v odraslem mešanem zboru!

V nedeljo je na Slomškovi Ponikvi vsakoletno romanje kmetov. Ob 1200 bo sveta maša, nato pa ob 1400 pred Slomškovo rojstno hišo tradicionalni shod s kulturnim programom, nagovorom in druženjem. Lepo vabljeni.

 

LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Osmo poglavje: SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Logika pastoralnega usmiljenja

308. Vendar iz našega zavedanja o teži olajševalnih okoliščin – psihološke, zgodovinske in celo biološke narave – sledi, da moramo, »ne da bi zmanjševali vrednost evangeljskega ideala, z usmiljenjem in potrpežljivostjo spremljati možne stopnje rasti ljudi, ki se gradijo dan za dnem«, in tako ustvariti »prostor Gospodove milosrčnosti, ki nas spodbuja, da storimo vse, kar moremo«. Razumem tiste, ki imajo raje strožjo pastoralo, ki ne daje nobenega povoda za kakršno koli zmedo. Vendar iskreno mislim, da si je Jezus Kristus želel Cerkev, ki je pozorna na dobro, ki ga Sveti Duh razširja sredi slabosti in bolehnosti, mater, ki z jasnostjo izraža svoj objektivni nauk in se hkrati »ne odpove (…) možnemu dobremu, čeprav tvega, da se umaže s cestnim blatom«. Pastirji, ki svojim vernikom polagajo na srce celoten ideal evangelija in nauka Cerkve, jim morajo tudi pomagati, da bi sprejeli logiko sočutja s slabotnimi in se izogibali preganjanjem ali pretrdim in nestrpnim sodbam. Sam evangelij od nas zahteva, naj niti ne sodimo niti obsojamo (prim. Mt 7,1; Lk 6,37). Jezus »pričakuje, da se odpovemo temu, da bi se kot posamezniki ali kot skupnost zatekali v zavetja, ki nam omogočajo obdržati varno razdaljo do jedra človeškega trpljenja; naj vstopimo v stik s stvarnim življenjem drugih in spoznamo moč nežnosti. Če storimo to, bo pot našega življenja res čudovita.«

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Sv. maša na Grobišču Bukovžlak: nedelja, 6. 10., ob 11.00; sobota, 2. 11., ob 14.00.

· Romanje sodelavcev župnij Teharje in Sv. Lovrenc: 27. 10. 2019.

· Vrnitev na sončni čas: nedelja, 27. 10. 2019.

· Zahvalna nedelja: 3. 11. 2019.