24.08.2019

Oznanila za 21. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠA NA TEHARJAH 

21. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 25. 8. 2019

ob 8.00 za žive in rajne čebelarje

Ivana Bichier, red. u.

Poned., 26. 8.

ob 7.00 za + Martina Gologranca

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marka Brečka

Monika, žena in mati

Torek, 27. 8.

ob 19.00 za + Otija Jezovška

Avguštin, škof, cerkveni učitelj

Sreda, 28. 8. 

ob 7.00 za + Vlada Teržana

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vlada Gajšek

Mučeništvo J. Krst.

Četrtek, 29. 8.

ob 19.00  za + Janka Palirja, osmina

Feliks (Srečko)

 Petek, 30. 8.

ob 7.00 v zahvalo

* Gajšek v Kostrivnici: za + Angelo Tofant

Rajmund, red. ust.

Sobota, 31. 8.

sv. maša za žive in rajne farane na romanju

22. NEDELJA med letom - angelska

 Nedelja, 1. 9. 2019

ob 8.00 za + Justino in Karla Flis in sorodnike

ob 10.00 za zdravje in srečo v Koršič in Skok

SVETE MAŠA V KOMPOLAH 

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 25. 8. 2019

ob 10.00 za + Martina Žnidar (obl), rodbino Žnidar-Drobne

Monika, žena in mati

Torek, 27. 8.

ob 19.00 za + starše Rozalijo in Alojza Žnidar, rod.Žnidar - Mastnak

Mučeništvo J. Krst.

Četrtek, 29. 8.

v Šentjanžu ob 19.00 za zdravje v družini

Rajmund, red. ust.

Sobota, 31. 8.

doma ne bo sv. maše, ampak na romanju

22. NEDELJA med letom - angelska

 Nedelja, 1. 9. 2019

ob 10.00 za + Zdenko in Avgusta Zorko

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, sredo in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite na Teharjah.

 Umrla je: MARTINA VRHOVŠEK, roj. Žnidarec, 76-letna iz Šentjanža 17 A. Pogreb bo jutri, v ponedeljek, 25. 8. ob 16.00 s sv. mašo v Kompolah. Bog ji daj večni mir in pokoj.

Za masmeh: Delež žene- Sodnik: »Ob tem, da ste ukradli zelo dragoceno preprogo, vse kaže tudi na to, da je bila pri kraji soudeležena tudi vaša žena!« – »Ne, gospod sodnik, niti z mezincem ni ganila! Vzel sem jo s seboj samo zato, da je izbrala vzorec.«

 

 

OSTALA  OZNANILA ZA TEDEN OD 25. 8. DO 1. 9. 2019

 

V soboto vas lepo vabim na župnijsko romanje. Tokrat se bomo podali v nam manj znane kraje na litijskem koncu. Ogledali si bomo rudarski muzej v Zagorju, darovali sv. mašo na Zasavski sveti gori in si ogledali cerkev in okolico. Na goro (-nadmorska višina je okoli 800 m) se pripeljemo z avtobusom. Od tam je lep razgled daleč naokoli. Po maši se bomo ustavili v geometrijskem središču Slovenije na Vačah, potem pa imeli skupno kosilo. Ogledali si bomo tudi župnijsko cerkev v Litiji in se do 20.00 vrnili domov. Cena za prevoz in kosilo je okvirno 20€. Romanje ima več ciljev: nas odpira za Boga, odkriva lepote sveta, nas povezuje v molitvi, pogovoru in pesmi, bogati naša spoznanja in znanja. Zato vas res lepo vabim. To je še čas počitnic in dopusti se nam že iztekajo. Na romanju tako izrečemo hvaležnost za letošnje poletje in čas oddiha ter prosimo milosti in moči za prihodnje šolsko, veroučno in pastoralno leto. Prosim, da se čim prej prijavite, ker bomo prijave zbirali do zapolnitve mest na avtobusu. Odhod bo ob 7.00, iz Kompol pa 6.45. Na voljo je še nekaj mest, zato vabim, da se do izpolnitve sedežev še lahko prijavite.

Prav tako se je še možno prijaviti na romanje v Medžugorje. Odhod je zagotovljen, cena je ugodna (129 €), čas primeren in cilj dobro izbran. Priporočam. Lahko se prijavite v župniji ali direktno na Aritours Maribor.

Prihodnjo nedeljo pa že stopamo v mesec september in začetek novega pastoralnega in katehetskega leta. Otroci in srednješolci začenjajo pouk. To potegne za seboj mnoge spremembe v družinskem življenju in v prometu. Vem, da imamo otroci radi počitnice, a se mnogi tudi že veselijo novega šolskega leta, šolske družbe in dogajanja. Šolsko leto je lepa priložnost za napredovanje v znanju, vzgoji, delovanju in gradnji odnosov. S šolskim obdobjem je vezan tudi verouk, naša župnijska kateheza, saj ga izven šolskega časa ni mogoče izvajati, ker so mnogi otroci zdoma. Zato lepo vabim k novemu dogajanju veroučnega leta. Vabim vse dosedanje veroučence in veroučenke, da v novo obdobje vstopajo s hvaležnostjo Bogu za lepe počitniške dni in s prošnjo, naj Bog blagoslavlja njihovo pot spoznanja in oblikovanja srca. Prvi teden v septembru bom v popoldanskem času na razpolago v župnijski pisarni za vpis vseh veroučencev, tako dosedanjih, kot nove generacije. Ob tej priložnosti boste nabavili tudi vse potrebne pripomočke za verouk. Drugo nedeljo v septembru pa bomo imeli tudi slovesni začetek verouka, blagoslov veroučencev, pa tudi njihovih šolskih torb in peresnic.

Za nedeljo, 8. septembra, pripravljamo že 6. župnijski dan kot lepo obliko povezanosti kristjanov v župniji in med župnijama Teharje in Sv. Lovrenc. Lani smo ga pripravili v začetku julija, ko smo obhajali zlatomašni jubilej g. Stanka Gajška. Letos se spet vračamo v jesenski čas. Mineva 50 let redovništva s. Mirte (Ane) Rezar in 20 let od nove maše g. dr. Mirana Sajovica. Obeh jubilejev se bomo z veseljem spominjali na letošnjem župnijskem dnevu, ki ga bomo obhajali kot izraz hvaležnosti in molitve za duhovne poklice. Takrat bo sv. maša ob 10. uri in jo bo vodil dr. Miran Sajovic. Že sedaj vabim vse farane župnij Teharje in Sv. Lovrenc, da si rezervirate dan za župnijsko druženje, saj bo po sv. maši še skupen obed in program. Tudi letos bomo pripravili srečelov in izkupiček namenili za obnovo orgel pri sveti Ani. Prosim, pripravite dobitke za srečelov in povabite še koga k sodelovanju. Na razpolago so tudi v pisni obliki prošnje za prispevanje dobitkov in jih lahko dobite in z njimi povabite organizacije, privatnike in posameznike, da prispevajo dobitke za srečelov. To je hkrati tudi vzgojna in dobrodelna akcija: dobrohoten dar, kupovanje srečk, pričakovanje dobitka, hvaležnost za prejeto in dobrodelna akcija za obnovo in kulturne dogodke, ki iz tega sledijo. Hvala in Bog povrni vsem, ki boste sodelovali.

Danes je na Teharjah še samo ena maša, prihodnjo nedelje bosta ob 8.00 in ob 10.00, drugo nedeljo, v septembru, na župnijski dan,  pa bo na Teharjah samo ob 10.00, v Kompolah pa ob 8.00.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Osmo poglavje: KREPITI VZGOJO OTROK

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

298. Ločeni, ki živijo v novi zvezi, se lahko nahajajo v zelo različnih položajih; ne smemo jih katalogizirati ali jih zapreti v preveč toge okvirje, ne da bi presodili vsak primer posebej. Ena stvar je druga zveza, ki se je s časom utrdila z novimi otroki, preizkušeno zvestobo, velikodušno naklonjenostjo, krščansko zavzetostjo, ob zavedanju, da je to stanje nepravilno, in hkrati z zavestjo, kako težko bi bilo vrniti se nazaj, ne da bi človek v vesti čutil, da si tako nakoplje novo krivdo. Cerkev priznava primere, v katerih »mož in žena iz resnih razlogov – na primer zaradi vzgoje otrok – ne moreta izpolniti dolžnosti ločitve«. Na drugi strani imamo primere tistih, ki so si zelo prizadevali, da bi rešili prvi zakon in so zaradi tega trpeli, ker so bili krivično zapuščeni, ali tistih, ki »so sklenili novo zvezo zaradi vzgoje otrok in so včasih subjektivno v vesti prepričani, da prejšnji zakon, ki je razdrt in se ga ne da več ozdraviti, nikakor ni bil veljaven«. Nekaj drugega pa je nova zveza, ki jo je kdo sklenil kmalu po ločitvi, z vsemi posledicami trpljenja in zmede, ki prizadenejo otroke in celotne družine, ali primer človeka, ki je vedno znova odpovedal pri svojih družinskih obveznostih. Mora nam biti jasno, da to ni ideal, kakršnega pred nas postavlja evangelij glede zakona in družine. Sinodalni očetje so povedali, da morajo škofje pri oblikovanju svoje sodbe vedno »ustrezno razločevati«,kar »zahteva jasno razlikovanje položajev«. Vemo, da »idealnih receptov« ni.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI:

· V avgustu je na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

· Župnijsko romanje: 31. 8. 2019.

· Vpis k verouku: od 2. do 6. 9. od 15.00 do 18.00 v župnijski pisarni.

· Župnijski dan, blagoslov šolskih torb: nedelja, 8. 9., ob 10.00.

· Romanje v Međugorje: 10. - 12. 10. 2019 (cena 129 €). Zadnji čas prijave.