20.02.2021

Oznanila za 1. Postno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

Dovoljene so svete maše z ljudstvom, za zdrave, z masko in primerno oddaljenostjo. Prosim, upoštevajte. Dobrodošli tudi med tednom. Na Teharjah imamo veliko cerkev.

SV. MAŠE NA TEHARJAH 

1. POSTNA  NEDELJA

Nedelja, 21. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Antona Leška, starše in 2 brata

Sedež ap. Petra

Ponedeljek, 22. 2.

ob 7.00 za + Zdenkota in Jožico Rozman

* Gajšek v Kostrivnici za zdravje in božje varstvo

Polikarp, mučenec

Torek, 23. 2.

ob 18.00 za + Albina Malgaja

Matija, apostol

Sreda, 24. 2.

ob 7.00 za + Pavla (obl.) in Rozalijo Gologranc

Alojziuj in Kalist, mučenca

Četrtek, 25. 2.

ob 18.00 + Margareto Ocvirk

* Gajšek v Kostrivnici v dober namen

Aleskander, Branko, škof

+ Petek, 26. 2.

ob 7.00 v zahvalo in za zdravje

* Gajšek v Kostrivnici v zahvalo

Gabirjel Ž. M. B.

Sobota, 27. 2.

ob 18.00 za + Ivana in Ano Selič

2. POSTNA  NEDELJA

Nedelja, 28. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Slavico Žagar(20. obl.), Leopolda in Nežo

SV. MAŠE V KOMPOLAH 

1. POSTNA            NEDELJA

Nedelja, 21. 2.

ob 10.00 za + Danijelo Oberžan

Polikarp, mučenec

Torek, 23. 2.

ob 18.00 za + Ivana Lubeja

Gabirjel Ž. M. B.

Sobota, 27. 2.

ob 9.00 za + Stanka Furlanija

2. POSTNA            NEDELJA

Nedelja, 28. 2.

ob 10.00 za + Milico Mramor

Iz svetega pisma: Gospodove oči so uprte v pravične in njegova ušesa v njihovo prošnjo, Gospodovo obličje pa je zoper hudodelce. (1 Pt 3, 12)

Za nasmeh: SPREJEMNI IZPIT – Direktor podjetja pride domov. Žena: ''Hans, zakaj pa si tako potrt?'' – ''Ah, draga. Za šalo sem šel delat sprejemni izpit za naše nove vajence. Rečem ti, hvala Bogu, da sem že direktor.''

Misel tedna: Nihče ne more imeti Boga. Lahko se le odpremo njegovi ljubezni. Da nas ljubi. Nihče ne more Boga razdajati drugim. Samo Bog se lahko daje tistim, ki jih ljubi, torej vsem.

(Michel Quoist)

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 21. 2. DO 28. 2. 2021

 Za obisk svete maše z udeležbo vernikov še vedno veljajo dosedanji pogoji.

Mi se jih držimo, a imamo srečo na Teharjah, da je cerkev velika in nam ni težko ohranjati razdalje. V Kompolah je težje, zato prosim, da ta čas raje pridete k maši na Teharje! V tem času vabim, da se kdo namesto v nedeljo, udeleži svete maše ob delavnikih. Cerkev je za molitev odprta tudi v nedeljo čez dan.

Tudi za spoved imate lepo priložnost. Na Teharjah smo uredili spovednico z primerno razdaljo in velikostjo ter zasebnostjo. Opravite jo lahko pred mašo ali po njej, ali po dogovoru. Prihodnjo nedeljo, 28. 2., pa bo na razpolago tuji spovednik tudi med prvo in med drugo mašo. Lepo vabim, da uporabite to možnost, saj skoraj celo leto ni bilo veliko možnosti za spoved. Postni čas pa je še posebej lepa priložnost za spokornost in odpuščanje.

Ta teden imajo vsi otroci v šoli pouk v živo. Verouka za sedaj še ne smemo imeti v živo, zato do nadaljnjega nadaljujemo na daljavo. Vendar pa lahko prihajate k sveti maši. Lepo vabim prvoobhajance in njihove starše k sv. maši v torek zvečer ob 18.00. Po maši bom za njih imel še kratko katehezo v živo. V četrtek zvečer lepo vabim birmance iz 8. razreda k sveti maši in v soboto birmance iz 9. razreda. Po maši bom prav tako imel kratko katehezo za njih. Trenutno je to najboljša možnost. Lepo prosim, da se tega udeležite, saj nam čas hitro teče. Cerkev je tako velika, da lahko sprejme po vseh pravilih več družin, kot je za ta dan omenjenih otrok in staršev.

V cerkvi na Teharjah urejamo oltarni prostor. Postavili bomo primerne sedeže za bogoslužne sodelavce - duhovnika in ministrante, lepo oblikovan oltar in ambon iz kamna. Za bogoslužni prostor se je vredno potruditi, saj je to osrednji prostor svetega bogoslužja v cerkvi in pomaga k zbranosti. Izdelavo smo že naročili in pričakujemo, da bo do maja zaključena. Lepo se zahvalim vsem, ki ste v ta namen že prispevali svoj dar. Naše delo lahko podprete z darom v cerkvi ali župnišču ali preko TRR računa. Bog naj povrne z darovi zdravja, milosti in blagoslova.

»Športniki se veliko pripravljajo na tekmovanje. Vrhunski igralci vložijo veliko časa in moči, da se pripravijo na nastop. Dober učitelj se resno pripravi na vsako uro pouka…

Kristus je pred začetkom svojega poslanstva šel v puščavo, da bi se nanj pripravil. Post je čas, ko si vsi, ki hočemo resno hoditi za Kristusom, prizadevamo za prenovitev življenja. Lahko bi rekli, da gremo skupaj s Kristusom v puščavo. Toda če se ta prenova ne dotakne našega srca, je samo prišitje nove zaplate na staro obleko.«            Po: Molimo s Cerkvijo – leto B

»Hoja z Jezusom skozi postni čas in Gospodova bližina nas bo spodbujala k molitvi (če hodimo skupaj z Jezusom, se tudi z njim pogovarjamo), k postu (tudi Gospod se je postil 40 dni v puščavi in se okrepil za boj s skušnjavami), k delom ljubezni (samoumeven sad molitve in posta), saj kdor ne ljubi, ne more biti Jezusov učenec.

NEGA OBRAZA: Si se danes zjutraj pogledal v ogledalo? Kakšen je bil tvoj obraz: svež, brezvoljen, neprijeten? Ne pozabljaj, da je tvoj obraz v resnici namenjen drugim, saj ga morajo gledati. Najboljša nega obraza niso različne lepotne kreme in ličila. Neguj svoj obraz predvsem iz svoje notranjosti. Svoje oči napolni z lučjo in dobrim razpoloženjem. Svoja usta sprosti v nasmeh. Podari svojemu obrazu prijazne poteze. Toda to boš zmogel le tako, da boš napravil malo globljo čistko – v svojem srcu.«                                                      

                                                                                                                                    Phil Bosmans, Živi vsak dan

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in vlogo mladih.

Četrto poglavje: POTA MLADOSTI

147. Božja beseda te vabi, da živiš sedanjost, ne pa, da samo pripravljaš jutrišnji dan, to je jasno: »Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegova teža« (Mt 6,34). Ampak to ne pomeni, da se predamo neodgovorni nebrzdanosti, ki nas pušča prazne in vedno nezadovoljne, ampak pomeni živeti sedanjost z vso silo, tako da uporabljamo moči za dobre stvari, da ob hoji za Kristusom gojimo bratstvo in da cenimo vsako majhno veselje življenja kot dar Božje ljubezni.

148. V tem duhu želim spomniti na kardinala Francisca Javiera Nguyu´`na Van Thuâna, ki ni hotel, da bi bila vsebina njegovih dni, ko so ga zaprli v koncentracijsko taborišče, samo čakati in čakati na prihodnost. Njegova izbira je bila naslednja: »Živeti sedanji trenutek tako, da ga zvrha napolnim z ljubeznijo.« In način, kako je to uresničeval, je bil naslednji: »Izkoriščam priložnosti, ki se ponujajo vsak dan, da običajna dejanja opravim na izreden način.« Medtem ko se bojuješ, da bi dal obliko svojim sanjam, žívi polno današnji dan, izroči vse in  napolni z ljubeznijo vsak trenutek. Kajti res je lahko ta dan tvoje mladosti zadnji dan in ga je torej vredno živeti z vso voljo in z vso možno globino.

149. To pa vsebuje tudi težke trenutke, ki morajo biti odživeti do dna, da se lahko naučiš njihovega sporočila...Želja po življenju in poskušanju se poleg tega nanaša še posebno na mnoge mlade s  telesno, duševno in čutno prizadetostjo. Tudi če ne morejo vedno iti skozi enake izkušnje kot njihovi vrstniki, imajo presenetljive in nepojmljive zmožnosti, ki včasih presegajo običajne. Gospod Jezus jih napolnjuje z drugačnimi darovi, ki jih je skupnost poklicana ceniti, da bodo lahko odkrili Božji načrt ljubezni za vsakega izmed njih.

  

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je trenutno mogoč zaradi nevarnosti okužbe le v okviru družine.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je tudi poroka po določilih NIJZ možna le v okviru družine.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred. V času korone je pogreb v družinskem krogu in brez sv. maše.

Krašenje cerkve: Teharje: januar: Štore, februar: Bukovžlak; marec: Slance in Sp. Vrhe;

Kompole: januar: Laška vas, februar: Kompole; marec: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.