26.12.2020

pridiga za Nedeljo svete družine

SVETA DRUŽINA 2O20

DRAGI BRATJE IN SESTRE

Božično praznovanje uspe združiti družinske člane prav gotovo bolj kot vsi drugi cerkveni ali civilni prazniki. Ob jaslicah, domači mizi in lepih božičnih pesmih večina ljudi obsedi dalj kot katerikoli dan, okuša lepoto odnosov in na svoj način doživlja sočutje in bližino svete nazareške družine. Zato je prav gotovo božič tudi priljubljen praznik družine.

Družina je naša biološka danost in potreba, zato smo z njo tako globoko zaznamovani. Prinaša nam lahko največ sreče, če so odnosi v duhu ljubezni in potrpljenja, a nam lahko prinaša tudi hude stiske, travme in napetosti, ki se lahko celo stopnjujejo v nasilje. Zadnja desetletja so družine doživljale velike spremembe. Zaposlenost, potovanja, šport in mnoge druge dejavnosti, pa tudi neverjeten razvoj zabave in elektorskih sredstev so pripomogli, da so  družinski člani vedno manj skupaj, zato so odnosi bolj ohlapni. Tudi vzgojo otrok so prevzele v veliki meri družbene ustanove: vrtec, šola, podaljšano bivanje, obšolske dejavnosti. Letos pa se je zaradi epidemije vse spremenilo. Zastoj dejavnosti, služba in šolanje od doma... je družine zaprlo v ozki krog. Nekaterim družinam je bilo lepo, da so bili veliko skupaj, drugim je to povzročilo napetosti in konflikte, ki so ponekod prešli v nasilje.

 Ob sveti družini se letos še posebej učimo potrpežljivosti in upoštevanja drugih članov. Praznični dnevi so še pred nami. Vsem želim, da bi se v družinah lepo počutili. To ne pride kar samo od sebe. Včasih se je potrebno močno potruditi, da vnašamo dobro voljo med člane, da se ne prepustimo dolgočasnosti in zagrenjenosti, da nas nerodne besede ali geste ne spravijo v živčnost.

Naj vam praznik svete družine vzbuja lepe spomine, dobre namene in želje, da bi v drugih članih svoje družine odkrili dobre lastnosti, ki v vsakem prav gotovo so.

 

Miha Herman