08.09.2018

Duhovna misel za 23. nedeljo med letom

folder

Mr 7,31–37

POSLUŠATI IN PRAVILNO GOVORITI

Poslušati in se spreobrniti. Govoriš, nekdo te posluša in tvoje besede spremenijo njegovo življenje in celo vero. Besede imajo veliko moč. Lahko dajejo življenje, lahko pa tudi jemljejo življenje. Besede lahko dajejo vero, lahko pa tudi jemljejo vero. Za vsakim glasom stoji oseba, njen značaj, izobrazba, kultura in duhovna širina. Glas razodeva človeka. Glas ne more skriti veselja ali pa žalosti in bolečine. Glas govori o trenutnem stanju človeka.

Včasih se sprašujem, kakšen glas je imel Jezus? Moral je imeti lep glas. Ljudje so ga radi poslušali. Jezusova govorica je bila premišljena, izdelana in lepo podana. Ni uporabljal besednih mašil. Ko je videl, da farizeji zaradi trdosrčnosti ne sprejemajo njegovih besed, je zanje uporabil tudi krepke izraze. Jezus z njimi ni govoril diplomatsko. Govoril je iskreno, brez olepšav. Farizeji so Jezusa slišali, niso pa ga poslušali. Zakrknjenost njihovega srca jim je to preprečevala.

Danes smo brali in poslušali, kako je Jezus ozdravil gluhega, ki je težko govoril. »Efeta ali odpri se«, pomeni, da brez Jezusa ne moremo pravilno poslušati Božje besede (prim. Mr 7, 34). Samo Jezus lahko odpravlja telesno in tudi duhovno gluhoto. Samo Jezus nam lahko pomaga do vere, ki prihaja v naše srce iz oznanjevanja in iz poslušanja Božje besede. Brez Jezusa tudi ne moremo naprej govoriti pravilno. Če pa nepravilno govorimo, je bolje, da sploh ne govorimo, ker nimamo kaj povedati, kar bi bilo dobro za poslušanje.

Zakaj je Jezus prepovedal ljudem, ki so bili priča ozdravitvi gluhega, da bi o tem naprej govorili? Zato ker je vedel, da bodo iz vsega tega delali populistični dogodek. Kljub Jezusovi prepovedi so ljudje vse to pripovedovali naprej. In seveda niso pravilno govorili. V čudežni ozdravitvi niso spoznali, da je Jezus Bog. Zato so samo govoričili: »Gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo« (Mr 7, 37). Pri tem pa se niso spraševali: Kdo je Jezus? Kaj jim je Jezus hotel s tem čudežem sporočiti?

 

Povzeto po nagovoru škofa Petra Štumpfa, Turnišče