08.08.2020

Duhovna misel za 19. nedeljo med letom

folder

  Za tvoj napredek je potreben pogum, tveganje, korak naprej

Življenje je tveganje. Nikoli ne vemo, kako se bo izšlo. Svojo težo tveganja vselej položim na tehtnico in ne vem, ali bo pokazala, da je moja teža prenizka ali previsoka ali ravno prav odgovarja temu, kar je položeno na drugo stran tehtnice. Kdor si drzne živeti svoje življenje, se vedno izpostavi tveganju. Ne more vedeti, kako se bo izšlo. V besedi drznost leži oboje: tveganje in nevarnost. Življenje je vedno polno tveganja. Toda če se kdo želi zavarovati proti tveganju, bo potrošil ves svoj denar za zavarovanje. Ostal bo brez denarja za življenje. Ostal bo brez energije, ki bi mu omogočila, da bi tvegal življenje.

Danes mnogim ljudem manjka drznosti. Ljubše jim je, če se lahko zavarujejo, si zagotovijo, da se bo vse dobro izšlo. Toda življenje se ne pusti zavarovati. Notranja pobuda pogosto izhaja iz tveganja. V sebi imamo vedno oboje: željo po tveganju – in strah pred njim. Racionalizacija okrepi strah in nam preprečuje, da bi našli veselje ob tveganju ter se resnično lotili dejanj. Zaradi tega se prvi učni korak glasi: sledi svojim notranjim vzgibom. Ne odrini jih takoj stran s tisoč razumskimi razlogi. Poslušaj svoje srce. Kaj ti pravi? Katere moči tičijo v tem vzgibu? Predstavljaj si, da bi sledil temu vzgibu! Kako se počutiš? Poskusi dopustiti strah, ki se ob tem lahko poraja v tebi. Kateri so razlogi s katerimi se vedno znova izmikaš temu, da bi sledil svojim notranjim vzgibom? Zaupaj svojim občutkom in premisli, kako bi jih lahko spremenil v konkretne korake.

Zaupaj, Jezus je tisti, ki je vedno tukaj. Pomagal ti bo premagati vsak težek korak.

(Po: A. Grün, Ne zamudi svojega življenja)

Jutri je god sv. Lovrenca, diakona in mučenca prve Cerkve. Njegova trdna vera, neustrašni pogum in zvestoba Kristusu in Cerkvi sta ga sicer pripeljala v mučeništvo, a je prav v tem dozorel v svetniški vzor in priprošnjika. Ob prazniku župnije sv. Lovrenca nam lik tega svetnika in mučenca zažari v vsej polnosti. Sveti Lovrenc, zgled vere, junaštva in potrpljenja, prosi za nas!