18.11.2017

Oznanila za 33. nedeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

 

 

   

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

33. NEDELJA MED LETOM-

 Nedelja,

19. 11. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 v zahvalo in za zdravje

Edmund, kralj

Poned., 20. 11.

ob 7.00 za zdravje

Darovanje Device Marije

Torek, 21. 11.

ob 18.00 za + Ivana Rajniša

Cecilija, dev., muč.

Sreda, 22. 11.

ob 7.00 za + po molitvenih spominih Teharje III.

Klemen I.,  papež

Četrtek, 23. 11.

ob 18.00 za + Leopolda Obreza (20.obl.), starše, brate

Flora (Cvetka)

Petek, 24. 11.

ob 7.00 za + po molitvenih spominih Teharje IV.

Katarina Aleksan.

Sobota, 25. 11.

ob 18.00 za + Marijo (obl.) in Cirila Freitag in hčerko

               Cvetko

KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

26. 11. 2017

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Stanislava Bela in starše

SVETE MAŠE V KOMPOLAH

33. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,

19. 11. 2017

ob 10.00 za + Franjo, Ido, Amalijo in Karla Reberšak

Darovanje Device Marije

Torek, 21. 11.

ob 18.00 za + Ano in Stanislava Mulej

Cecilija, dev., muč.

Sreda, 22. 11.

ob 8.00 za + po molitvenih spominih Kompole II.

Flora (Cvetka)

Petek, 24. 11.

ob 18.00 za + po molitvenih spominih Kompole III.

Katarina Aleksan.

Sobota, 25. 11.

ob 9.00 za + Katarino Verhovšek in Bojana Leskovška

KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

26. 11. 2017

ob 10.00 za + Ivana in Matildo Frece

Umrla je Ana Zapušek, rojena Žibret, 88-letna z  Lipe. Pogreb bo v torek ob 14.00 na Teharjah, maša po pogrebu. Bog ji daj večni mir in pokoj.

 

OZNANILA ZA TEDEN OD 19. -26. 11. 2017

Prejšnjo nedeljo smo lepo obhajali farni praznik svetega Martina. Zahvalim se vsem, ki ste pomagali pri pripravi in izvedbi praznovanja v cerkvi, v dvorani in v župnišču.

Člane Župnijskega pastoralnega sveta župnije Teharje lepo vabim na sejo v sredo ob 18.00.

Mesec november je še posebej uglašen na spomin na rajne. Po vaših spominih ob Vseh svetih bomo tudi v tem tednu darovali sveto mašo. Podobno kot lani smo imena vaših rajnih razdelili v 4 skupine. Lepo vabim, da se svete maše, ki jih bomo darovali za vaše rajne, po svojih močeh udeležite. Seznam imen je že na oglasni deski v Kompolah in na Teharjah. Lepo vabljeni.

V tem tednu se bomo spominjali tudi zaporov in žalostnih usod ljudi, ki so povezani z njimi. Molili bomo za vse, ki so prizadeti v zvezi z zapori in zaporniki.

Leto se hitro bliža svojemu koncu. Čez dva tedna bomo že začeli adventni čas. Vabim, da do takrat pripravite adventne venčke. Sodelavce Karitas ali Vincencijeve zveze vabim, da bi jih nekaj naredili do prihodnje nedelje in jih ponudili v prodajo v dobrodelni namen. Svečke lahko priskrbim jaz. Prav tako vabim, da si pravočasno priskrbimo mah za jaslice. Lahko nas kasneje preseneti sneg in nam oteži nabiranje.

Za letošnjo pripravo na božič vabim k izdelovanju jaslic - tako otroke in njihove starše, kot tudi druge odrasle. Jaslice lahko naredite iz različnih materialov, velikosti in oblik. Do sobote, 16. 12., jih prinesite v cerkev na Teharje, kjer bomo naredili razstavo in jih ohranili do naslednje nedelje (24. 12.), ko jih boste lahko vzeli domov in jih postavili za sveti večer. Tako se bomo kot družina in župnija lepo pripravili na božične praznike, pokazali ustvarjalnost in po domovih postavili bolj naše, domače jaslice. Najlepše jaslice bomo nagradili. Lepo vabim vse k sodelovanju.

Lepo vabim k nadaljevanju Biblične skupine. Čez poletje se nismo srečevali, zdaj pa ponovno vabim k branju, razmišljanju in razlaganju svetega pisma. Dobrodošli vsi, ki ste prihajali do sedaj in vabim, da se nam pridruži še kdo na novo. Prvo srečanje v novem obdobju bomo imeli v torek ob 19.00 v naši veroučni učilnici.

Ta teden ministrira: Jan Perčič.

»Njegov gospodar mu je rekel: »Prav, dobri in zvesti služabnik, v malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil, pojdi v veselje svojega gospoda...«(Mt 25,21)

Kako postati dobri in zvesti služabnik? Kot prvi korak smo povabljeni živeti razpoložljivost. Služabnik se vsak dan uči odtrgati se od težnje, da bi vse odrejal zase in da bi s seboj razpolagal, kakor bi sam hotel. Vsako jutri vadi podarjanje življenja, razmišljanje, da dan ne bo njegov, ampak ga bo preživel kot izročitev sebe. Kdor služi, ni ljubosumen varuh svojega časa, temveč se odpove, da bi bil gospodar svojega dne. Ve, da mu čas ne pripada, da je dar, ki ga prejema od Boga, da bi ga sam podaril: »Le tako bo zares obrodil sad.« Kdor služi, ni suženj dnevnega reda, ki ga je določil, temveč je s krotkim srcem razpoložljiv za nenačrtovano: »Pripravljen za brata in odprt za nepredvideno, ki nikoli ne manjka in je pogosto vsakdanje Božje presenečenje.« »Služabnik zna odpreti vrata svojega časa in svojega prostora tistemu, ki mu je blizu, pa tudi tistemu, ki potrka zunaj urnika, za ceno prekinitve nečesa, kar mu je všeč, ali počitka, ki si ga zasluži.« Na ta način, z življenjem v razpoložljivosti, je služenje brez osebnih koristi in evangeljsko rodovitno.

Po: papež Frančišek, marec 2016

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi pomagati družini v iskanju prave krščanske poti vsem v družinskem življenju: 4. poglavje:

LJUBEZEN V ZAKONU: Ljubezen Vse prestane

118. Pánta hypoménei pomeni, da ljubezen s pozitivno duhovno naravnanostjo prenese vsa nasprotovanja. Gre za to, da sredi sovražnega okolja ostanemo trdni. Ne gre samo za to, da sprejmemo nekaj nadležnih stvari, temveč za nekaj širšega: za dinamično in stalno vzdržljivost, ki je sposobna biti kos vsakemu izzivu. Za ljubezen gre ne glede na vse, tudi ko vse okoliščine spodbujajo k nečemu drugemu. Za ljubezen je značilno nekakšno trdovratno junaštvo, moč za boj proti vsakemu negativnemu toku, za odločitev za dobro, ki je nič ne more omajati. To me spominja na besede Martina Luthra Kinga, ko se je celo v času najhujšega preganjanja in ponižanj znova odločil za bratsko ljubezen: »Človek, ki te najbolj sovraži, ima v sebi nekaj dobrega. Celo narod, ki te najbolj sovraži, ima v sebi nekaj dobrega. Celo rasa, ki te najbolj sovraži, ima v sebi nekaj dobrega. In ko prideš do točke, ko gledaš obraz vsakega človeka in globoko v njegovi notranjosti vidiš to, kar vera imenuje Božja podoba, tedaj ga boš začel ljubiti, ne glede na vse. Ni pomembno, kaj počne, ti vidiš v njem Božjo podobo. V njem je nekaj dobrega, česar se ne bo mogel nikoli znebiti. (...) Ljubiš ljudi, ki so ujeti v ta sistem, a si prizadevaš premagati sistem. (...) Če te udarim in me udariš, in ti vrnem udarec in mi ti vrneš udarec in tako naprej, je jasno, da bo šlo tako v neskončno. Nikoli ne bo konca. Nekje mora biti nekdo, ki ima malo zdrave pameti, in to je močan človek. Močan človek je tisti, ki lahko prekine verigo sovraštva, verigo zla. (...) Nekdo mora biti dovolj veren in moralen, da jo prekine in v sam ustroj vesolja vbrizga to močno in silno prvino ljubezni«.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Dobrodelni koncert Karitas Klic dobrote v Celju, dvorana Golovec - v sredo, 29. 11., ob 20.00.

· 1. adventna nedelja - blagoslov adventnih venčkov.

· 17. 12. - 24. 12.: razstava doma izdelanih jaslic v naši cerkvi.