25.05.2024

Duhovna misel za Nedeljo sv. Trojice

folder

Mt 28,16-20

SPREGOVORIMO O VESELJU NAD SVETO TROJICO

Ob današnjem evangeljskem odlomku se moramo verjetno temeljito ustaviti, da bi sploh razumeli, k čemu smo z besedami v njem povabljeni. Povabljeni smo, da vsemu svetu povemo, kako lepo je biti kristjan, kakšno veselje je biti krščen, kakšno bogastvo se skriva v znamenju križa, ki ga naredimo v imenu treh Božjih oseb.

Krst v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha govori o nečem, kar je neskončno lepo. Če pogledamo konkretno, je to naslednje:

Krst v imenu Očeta nam govori, da smo ljubljeni otroci nebeškega Očeta. Kako lepo je biti v polnosti sprejet in ljubljen. Tega ti ne more dati nihče drug kot Bog. Nebeški Oče nas neskončno ljubi!

Krst v imenu Sina nam oznanja, da smo po njem odrešeni greha in smrti, da imamo v njem večno življenje. Svobodni smo vezi greha in smrti. V njem je vse že odrešeno, le okleniti se ga moramo. Tako pogosto se počutimo utesnjene. Sin nas osvobaja, kakšno veselje!

Krst v imenu Svetega Duha nam prinaša tolažbo in moč. Življenje nas preskuša in stiska, Sveti Duh nam prinaša tolažbo in moč. Mar ne iščemo prav tega?

In ko nas Jezus vabi, naj krščujemo, nas vabi najprej, da spregovorimo o veselju nad tremi osebami: Očetom, Sinom in Svetim Duhom. V teh osebah se lahko torej veselimo, da smo ljubljeni, da smo odrešeni in da v Svetem Duhu vselej prejemamo tolažbo in moč.

Po Svetem Duhu tudi prepoznavamo greh in krepost. Hudi duh nad nami nima moči, če se oklepamo Svetega Duha.

To je naša vera! To je naš krst. Vabim vas, da še bolj zavzeto zaživimo v moči krsta in v lepoti pripadnosti trem osebam: Očetu, Sinu in Svetemu Duhu, ter še bolj vzljubimo Cerkev, po kateri smo vero sprejeli.                                                            Po: E. Mozetič