02.03.2024

Duhovna misel za 3. postno nedeljo

folder

Jn 2,13–25

ALI MI JEZUS LAHKO ZAUPA

Na polovici postnega časa je primerno, da se vprašamo: Mi Jezus lahko zaupa ali pa sem dvoličnež? Se imam za katoličana, tistega, ki je blizu Cerkvi, potem pa živim kot pogan?

'On ni potreboval, da bi mu kdo pričeval; sam je namreč vedel, kaj je v človeku.' Jezus ve za vse, kar je v našem srcu, Jezusa ne moremo prevarati. Pred njim se ne moremo pretvarjati, da smo svetniki, zapreti oči in potem živeti življenje, ki ga od nas želi On. In vsi vemo, kakšno ime je Jezus dajal dvoličnežem: hinavci.

Dobro nam bo delo, če bomo danes vstopili v svoje srce in gledali Jezusa. Mu rekli: 'Gospod, poglej, v meni so stvari, ki so dobre, pa tudi tiste, ki niso. Jezus, mi ti zaupaš? Jaz sem grešnik ...' Jezusa to ne odvrača. Če mu rečeš: 'Jaz sem grešnik,' se ne ustraši. To, kar ga odvrača, je dvoličnost: kazati se pravične, da bi zakrili greh. Sicer lahko rečemo, da gremo vsako nedeljo v cerkev, vendar pa to ni dovolj. Če tvoje srce ni pravično, če ne ljubiš tistih, ki potrebujejo ljubezen, če ne živiš v duhu blagrov, nisi katoličan. Si hinavec. Prvo vprašanje je torej: Mi Jezus lahko zaupa?

Ko vstopimo v svoje srce, odkrijemo stvari, ki niso dobre, tako kot je Jezus v templju našel umazanijo trgovanja, nepoštenih trgovcev. Tudi znotraj nas je umazanija, grehi egoizma, ošabnosti, napuha, lakomnosti, zavisti, ljubosumja ... Toliko grehov! Lahko tudi nadaljujemo pogovor z Jezusom: 'Jezus, ali mi ti zaupaš? Jaz želim, da bi mi zaupal. Torej ti odpiram vrata, da očistiš mojo dušo.' Prosimo Gospoda, naj tako, kot je šel očistit tempelj, pride očistit tudi mojo dušo. In predstavljamo si, da pride z bičem ... Ali veste, kaj je Jezusov bič, ki očisti našo dušo? Usmiljenje. Odprite srce Jezusovemu usmiljenju! Recite: 'Jezus, poglej, koliko umazanije! Pridi, očisti. Očisti s svojo milostjo, s svojimi blagimi besedami.' Če bomo odprli svoje srce Jezusovemu usmiljenju, da bo očistil naše srce, našo dušo, nam bo Jezus ponovno zaupal. In to je prava pot skozi postni čas proti veselju velike noči.

Po: E. Mozetič