02.03.2024

Oznanila za 3. Postno nedeljo za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

3. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

3. 3. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 9.40 križev pot; ob 10.00 za + Jožefa Hrvatiča,  (4 . obl.)

Kazimir, kraljevič

Ponedel., 4. 3.

ob 7.00  za + Franca Krofliča

* Gajšek za + Marjana Pajka

Hadrijan, mučenec

Torek, 5. 3.

ob 18.00 za + Angelo Primožič, 4. obl.

Nika, redovnica

Sreda, 6. 3.

ob 7.00 za + Jožico in Zdenka Rozman

ob 18.00 za + Lešek Hermino, osmina, za Antona 10.obl.

Perpetua in Felicita, mučenki

Četrtek, 7. 3.

ob 18.00 za + Milico Ožek, 30. dan

* Gajšek za + Justino Pajk

+ Janez od Boga

 Petek, 8 . 3.

ob 7.00 križev pot, za + Karla Kompolška, osmina

* Gajšek za + Karolino Pušnik

Frančiška Rimska, red.

Sobota, 9. 3.

ob 18.00 za + starše Leopolda in Ano Žaberl

4. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

10. 3. 2024

ob 8.00 za +  Antona in Nežo Košec, Leopolda, Terezijo in Zinko Jecl ter sorodnike

ob 9.40 križev pot; ob 10.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

3. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

3. 3. 2024

ob 9.40 križev pot, ob 10.00 za + Antona, Angelo in Ano Ojsteršek

Hadrijan, mučenec

Torek, 5. 3.

ob 18.00 križev pot; za +  Franca Mastnaka

Frančiška Rimska, red.

Sobota, 9. 3.

ob 9.00 za + Marka Podplatana;

župnik na DV za + Ivana Jurkoška

4. POSTNA

NEDELJA

 Nedelja,

10. 3. 2024

ob 9.40 križev pot, ob 10.00 za + Toneta Godiclja, obl.

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Pokopali smo: Jožico Lubej, 93-letno; Dragico Pirnat, 74-letno; Hermino Lešek, 80-letno; Marka Podplatana, 45-letnega; in Karla Kompolška, 79-letnega. Bog jim daj večni mir in pokoj.

Iz Svetega Pisma: »Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki sem te izpêljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, pokorím krivdo očetov na sinovih, do 3 in 4. tistih, ki me sovražijo, izkazujem pa dobroto do tisočerega rodu tistim, ki me ljubijo…« (prim. 2 Mz  20, 2)

Za nasmeh: POSLUŠANJE: Otrok pride k sosedi: »Moja mami prosi, če lahko malo utišate radio, da bo bolje slišala, kako se vidva prepirata!«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 3. DO 10. MARCA 2024

 

Večkrat se zgodi, da komu naših bližnjih zastane nepričakovano srce. Kaj storiti tedaj? Na nekaterih javnih mestih so defibrilatorji (AED), toda, ali bi ga znali uporabiti? Danes, v nedeljo, 3. 3., bo po 1. maši ob kavici ali čaju (oziroma pred 2. mašo) ob 9.00 predstavitev uporabe tega pripomočka v naši dvorani. Lepo vabljeni na predavanje in predstavitev (traja približno pol ure). To je lahko za koga življenjskega pomena. Lepo vabljeni!

Lepo vabim k molitvi križevega pota: Kompole: v torek na začetku maše in v nedeljo ob 9.40 - pred mašo; Teharje: petek pri maši in v nedeljo ob 9.40.

Člane in članice Župnijskega sveta Teharje vabim na sejo v sredo, 6. 3., ob 18.30.

Bliža se praznik žena in mater. Prvega praznujemo kot spomin na pravice in dostojanstvo žena, drugega kot spoštovanje materinstva in hvaležnost za življenje, ki ga matere s sodelovanjem očeta posredujejo svojim otrokom. Dan žena pripravljajo v dvorani KS Teharje: v soboto, 9. 3. ob 18.00, materinski dan pa v soboto, 23. 3., ob 19.00 v Martinovi dvorani na Teharjah; v  Kompolah pa v nedeljo, 17. 3., pri sveti maši ob 10.00. Delavnice v pripravi na ta dan pa bodo imeli v  župnišču v Kompolah v soboto, 9. 3., ob 10.00. Lepo vabljeni otroci in starši.

Evangeljski odlomki prvih dveh postnih nedelj se nadaljujejo v še bolj poglobljeno vzpodbudo za naše osebne spremembe v postnem času. Lahko bi rekli, da je današnji odlomek lepa teoretična podlaga za našo rast.

Ločevati moramo dobro od hudega, pred seboj moramo imeti lik popolnosti … Vse to so poznali tudi farizeji. Vse so vedeli, na videz so vse tudi izpolnjevali. A le na videz. Zakaj? Prikrojili so si navade in zakone, po katerih je bilo mogoče navidezno krmariti med skušnjavami in se delati, da stremijo za popolnostjo. Dejansko pa so padali v vedno večje razvade in zablode, ki so jih sami celo uzakonili. Logično jim je bilo, da so v templju prodajali živali za daritev in menjavali denar! Jezusova odločnost ni postavila pod vprašaj njihovega početja, ampak so se samozadostno spraševali: »S kakšno oblastjo to dela!«

Zdi se, da se je logika farizejev tudi v našem času že dodobra ukoreninila. Najbolj pridni vernik dobro pozna zapovedi in prepovedi, ve, kaj so skušnjave, in pozna Jezusovo popolnost. Da, to so ideali, poznani so tudi glavni grehi, a z vsakdanjim življenjem to pravzaprav nima posebne povezave. Navadili smo se, da ni prave razlike med obnašanjem vernika in nevernika, medsosedski spori so med vernimi prav tako pogosti, ločitve in priležništva so tudi običajna…

Jezus želi, da se ustavimo čisto pri sebi. Da si ne domišljamo, da je s spoznavanjem dobrega in zlega, s poznanjem čudovitega Jezusovega in Marijinega lika, že vse storjeno. Jezus nas vabi, da očistimo SVOJ tempelj, da pogledamo, kaj je tja zašlo in kaj je preprosto potrebno zmetati ven. Naj vse skupaj ne ostane le teorija in kup lepih besed. Jezus je bil zelo konkreten in želi, da smo konkretni tudi mi sami. Povabimo ga, da še posebej v tem postnem času skupaj očistimo tempelj svojega življenja.

Po: https://arhiv.mirenski-grad.si/

Družinski izziv za postni čas

»Vsaka družina želi živeti v miru, v okolju, v katerem se vsi počutijo ljubljene in razumljene. Kako lahko družina ustvari prijetno vzdušje? Družine ne sestavljajo le mož, žena in otroci, v zakonu prebiva tudi Jezus. Gospod prebiva v resnični in konkretni družini. Odraža se v dejanjih ljubezni – v konkretnih dejanjih med možem in ženo, med starši in otroki. V družini je zelo pomembno ljubkovanje. Ko družini tega primanjkuje, lahko rečemo, da je v njej zavela zima, eksistencialna zima.«

»Božja ljubezen se izraža tudi ‘z besedami, s katerimi si mož in žena izražata svojo zakonsko ljubezen’. Tako sta oba drug za drugega odsev Božje ljubezni, ki tolaži z besedo, pogledom, pomočjo, ljubkovanjem in objemanjem.  « (Amoris laetitia, 321). Slediti temu in udejanjati iz dneva v dan je lahko naporno in marsikomu predstavlja izziv. A slednje si je v postnem času vredno postavljati – še bolje je, če nam jih nato uspe ohraniti tudi v vsakdanjem življenju ne glede na čas cerkvenega leta.                                                                                                      Povzeto po: https://katoliska-cerkev.si/

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Začeli smo leto molitve, zato vam bom tokrat navedel nekaj členov o MOLITVI

542. Kdaj je Jezus molil?

               Evangelij kaže Jezusa pogosto v molitvi. Vidimo ga, kako se umakne v samoto, tudi ponoči. Moli pred odločilnimi dejanji svojega poslanstva in poslanstva apostolov. Vse njegovo življenje je molitev, ker je v stalnem občestvu ljubezni z Očetom.

543. Kako je Jezus molil v svojem trpljenju?

               Jezusova molitev med njegovim smrtnim bojem na Oljski gori in njegove zadnje besede na križu razodevajo globino njegove sinovske molitve: Jezus izpolni Očetov načrt ljubezni in prevzame nase vse stiske človeštva, vse prošnje in priprošnje v zgodovini odrešenja. Prinese jih Očetu, ki jih sprejme in usliši, onkraj slehernega upanja s tem, da ga obudi od mrtvih.

544. Kako nas Jezus uči moliti?

               Jezus nas uči moliti ne le z molitvijo očenaš, ampak tudi s svojo lastno molitvijo. Na ta način nam kaže poleg vsebine tudi pogoje, ki so potrebni za pravo molitev: čisto srce, ki išče božje kraljestvo in odpušča sovražnikom; srčno in otroško zaupanje, ki gre prek tega, kar občutimo in razumemo; čuječnost, ki obvaruje učenca pred skušnjavo.

545. Zakaj je naša molitev učinkovita?

               Naša molitev je učinkovita, ker se v veri združuje z Jezusovo molitvijo. V njem postane krščanska molitev ljubezensko občestvo z Očetom.  Tako moremo svoje prošnje prinašati Bogu in biti uslišani: "Prosite in boste prejeli, da bo vaše veselje popolno" (Jn 16,24).

546. Kako je molila Devica Marija?

               Za Marijino molitev je značilna njena vera in velikodušna predanost vsega njenega bitja Bogu. Marija je tudi nova Eva, "mati živih": Jezusa, svojega Sina, prosi za potrebe ljudi.

 

Duhovne vaje za birmance: 8. - 10. 3.. Delavnica za materinski dan: Kompole, 9. 3., ob 10.00. Križev pot: Kompole v torek in nedeljo; Teharje v petek in nedeljo pred mašo. Od grobišča Bukovžlak do sv. Ane: tiha nedelja, 17. 3., ob 15.00; cvetna nedelja, 24. 3., ob 15.00.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na  telefon.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je prva priprava v Domu Sv. Jožef, nato v župniji.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: ; februar: Pečovje; Marec: Slance in sp. Vrhe, april:  Teharje

Kompole: februar: Šentjanž; Marec: Laška vas  April:  Prožinska vas;

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.