03.02.2024

Duhovna misel za 5. nedeljo med letom

folder

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI

Splošna bolnišnica Celje je tretja največja bolnišnica v Sloveniji z malo manj kot 700 bolniškimi posteljami in s približno 2.000 zaposlenimi. Zgodovina bolnišničnega zdravstva v Celju se začenja s srednjeveškim špitalom, ki je bil pribežališče onemoglih in obubožanih meščanov.

V začetku 15. stoletja so meščani zgradili nov špital in mu dodali kapelo svete Elizabete, zaščitnice ubogih in bolnih. Sicer pa za 'uradni' začetek današnje ustanove velja leto 1887. V nekaj desetletjih so dogradili nove oddelke. Leta 1997 pa so po mnogih zapletih - tudi hudi poplavi v letu 1990 - dogradili glavno stavbo sedanje bolnišnice. To delo, namreč »dograjevanje« bolnišnice, se nadaljuje tudi v zadnjih letih.

Že od začetka (l. 1887) so v bolnišnici delovale tudi sestre usmiljenke, in sicer vse do leta 1948, ko so jih - kot povsod po Sloveniji - odpustili. Bolnike so duhovno oskrbovali duhovniki iz opatijsko-mestne župnije Celje - Sv. Danijel, od l. 1995 naprej pa duhovniki lazaristi iz Misijonske hiše pri sv. Jožefu nad Celjem. Seveda svoje župljane sami radi obiščejo in jim podelijo sv. zakramente tudi bližnji župniki.

Glede duhovne oskrbe bolnikov v celjski bolnišnici je pomembno leto 2001, ko so v kletnih prostorih nove glavne stavbe uredili kapelo Marije, zdravje bolnikov. Sv. maša v njej je dvakrat tedensko, in sicer ob nedeljah in sredah zvečer. Žal je covid tudi močno zmanjšal obisk sv. maše v bolnišnični kapeli. V celjski bolnišnici ni nobenih ovir za obisk duhovnika pri katerem koli bolniku; seveda na klic bolnikov samih, svojcev ali bolnišničnega osebja. Duhovnika lahko dobite na telefonu 041 282 908.

Vlado Bizant CM, bolniški kurat