11.11.2023

Duhovna misel za 32. nedeljo med letom - zahvalno

ŽUPNIJSKI PRAZNIK

V družini je praznik matere ali očeta poseben in slovesen dan za vse člane. Radi se oglasijo tudi tisti, ki sicer ne bivajo redno doma, s hvaležnostjo in pozornostjo vsi družinski člani skušajo pokazati pripadnost in zvestobo domači skupnosti. Od tod izhajajo, v njej so prejeli osnovne navade in vrednote in vsako domače slavje jih na nek način potrdi in osveži.

Martinova nedelja je za našo župnijo farni praznik. Naši davni predniki so si izbrali velikega svetnika, dobrotljivega škofa Martina za svojega farnega patrona: za zgled in kot nebeškega priprošnjika faranom na potovanju skozi to življenje v večnost. Vsako leto na njegov god obhajamo tudi svoj praznik, god naše fare. Spominjamo se, da je župnijska skupnost ena velika družina, želimo si lepih odnosov, soodgovornosti, sočutja z vsemi preizkušenimi in skupnega prizadevanja za dobrobit vseh na duši in na telesu. In zdaj smo tudi mi v tem svetišču in sredi župnije, ki je zaznamovana z zgledom in priprošnjo sv. Martina, da v duhu sprejmemo in dopolnjujemo življenje, delo in vero naših prednikov. Gradimo na bogati dediščini prejšnjih rodov. Župnijska cerkev je tudi naš dom, kjer se zbiramo verniki, da bi čutili, da smo tudi ena družina.

Izteka se leto, ki je bilo za številne prebivalce Slovenije zelo težko zaradi vremenskih ujm, še zlasti poplav, ki so prizadele več dolin in povzročile ogromno škode. Hvala Bogu pa se je pokazala tudi velika solidarnost med nami in smo stopili skupaj. Lahko bi rekli, da nam je vstal pred oči Sveti Martin, ki je delil to malo, kar je imel. Tak dar in pozornost sta vredni veliko, saj človeku prizadetim pomaga v materialni stiski in kaže sočutje in solidarnost.

»Sveti Martin je dobrote spomin, skromen in tih, a blag opomin. Nekoč je svoj plašč siromaku podaril, nas pred sebičnostjo tiho posvaril!«

Čestitam k farnemu prazniku župnije Teharje in se zahvaljujem vsem, ki kaj dobrega storite. Naj farni patron sv. Martin izprosi nam vero, zdravje in modrost, našim družinam pa razumevanje in mir.                                                                                                                                     Miha Herman, vaš župnik