09.09.2023

Oznanila za 23. nedeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc nad Štorami

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

23. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

10. 9. 2023

ob 10.00 za žive in rajne farane; za + družino Zevnik, Tugomirja Sitarja, Ano in Jožeta Škoberne

Pro in Hijacint, mučenca

Poned., 11. 9.

ob 7.00 za + Frideriko Rom

* Gajšek za + Nežo Mravlak

Marijino ime

Torek, 12. 9.

ob 19.00 za + Andreja in Justino Jevšinek

Janez zlatousti

Sreda, 13. 9.

ob 7.00 za + za srečno operacijo veroučenca Maksa

Povišanje sv. Križa

Četrtek, 14. 9.

ob 19.00 za + Marijo Lamut

* Gajšek za + Emilijo Anclin

Žalostna Mati Božja

 Petek, 15. 9.

* Gajšek za + Marjana Pajka

Kornelij in Ciprijan

Sobota, 16. 9.

ob 19.00 za +  Dragotina Flisa

24. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

17. 9. 2023

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Stanislavo (obl.) in Janeza Jelenc, starše in stare starše Lečnik in Jelenc

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

23. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

10. 9. 2023

ob 8.00 za + Dragico Korez

Marijino ime

Torek, 12. 9.

ob 19.00 za + Janeza Jurkoška in starše Jurkošek-Pajk

Kornelij in Ciprijan

Sobota, 16. 9.

ob 9.00 za + Zdravka, Roziko, Srečka in Jožeta Romih, Tineta Sivka in rodbino Oberžan

24. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

17. 9. 2023

ob 10.00 za +  Ivanko (obl.) in Janka Zupanc

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Umrl je Dragotin Flis, v 77. letu, iz Laške vasi. Pogreb bo v torek ob 16.uri v Kompolah. Bog mu daj večni mir.

Iz svetega pisma: Pridite, vriskajmo Gospodu, vzklikajmo skali našega odrešenja. Stopímo mu naproti s hvaležnostjo, vzklikajmo mu z veselimi spevi.

Za nasmeh: TELEVIZOR - "Meni televizor popolnoma nadomesti časopis," pravi počitniški gost kmetici. Kmetica ga nejeverno pogleda in pravi: "Vam morda že, meni pa ne. Poskusite v televizor zaviti solato."

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 10. – 17. 9. 2023

 

Danes slovesno začenjamo novo veroučno leto s skupno sveto mašo in blagoslovom šolarjev in pripomočkov. V preteklem tednu smo vpisali večino vseh veroučencev. Kdor še ni vpisan, naj prosim to stori v ponedeljek ali torek od 15.00 do 18.00. Če kdo res ne more, naj pokliče in se dogovorimo za ustrezen čas. Za novo vpisane prinesite s seboj dokument o krstu, ostali pa prinesite veroučno spričevalo in izposojene učbenike.

Z veroučnimi srečanji bomo začeli prihodnji teden, 18. 9. 2023. Upam, da bo urnik (vidite ga na naslednji strani) vzdržal, kar bo mogoče bomo uskladili, starše pa prosim, da skušajo tudi druge dejavnosti prilagoditi, da bi vaš otrok lahko redno obiskoval verouk in vzpostavljal pravi odnos do Boga in bogoslužja, kar mu bo pomembno za vse življenje. Zelo, zelo  poudarjam in vabim: prihajajte z otroki k sveti maši, saj brez maše verouk nima prave vrednosti.

Lepo vas vabim na skupni župnijski dan za župniji Teharje in Sv. Lovrenc, danes, 10.9.. To je za župnijsko občestvo pomemben in lep dan. Tedaj se lahko bolj v miru srečamo, pripravimo lepo bogoslužje in se po bogoslužju zadržimo v skupnem obedu, ob pogovoru, pesmi, in družabnem programu. Še posebej je pomembno, ker imamo na ta dan začetek veroučnega leta in ob vpisu povabim vse družine veroučencev k srečanju ob oltarju in v skupnem programu. Župnija mora biti pozorna in odprta do družin, sicer hitro ostari in se zapre. Zato naj bo to srečanje bogatejše in v večji povezanosti in odprtosti do vseh članov župnije. Ob cerkvi smo pripravili šotor za omenjene dejavnosti. Tudi letos smo pripravili bogat program glasbe in pesmi domačih izvajalcev. Ves čas pa bo potekal bogat srečelov, katerega izkupiček bomo polovično namenili prizadetim v poplavah, s polovico pa bomo delno krili stroške župnijskega dne, ki jih tudi ni malo. Lepo se zahvalim za prinesene dobitke, vsem, ki ste pripravljali in boste danes pomagali pri programu in izvedbi, vsem, ki ste prispevali kruh, pecivo in pijačo.

Animatorji bodo poskrbeli, da tudi otrokom ne bo dolgčas. Naj spomnim, da je danes sv. maša na Teharjah samo ob 10.00, v Kompolah pa ob 8.00.

Katehumenat je lepa oblika uvajanje odraslih v vero in sprejem zakramentov krsta, evharistije in birme. Vsako leto poteka v Domu sv. Jožefa v Celju ob torkih zvečer od oktobra do velike noči. Vse odrasle, ki niste prejeli omenjenih zakramentov ali samo birme, vabim, da se pridružite. Prijavite se na info@sv.jozef.si.

Človeško življenje obogati z bogastvom prijateljstva in drobnimi pozornostmi. To nam omogoča, da prenašamo vse drugo.

Prijateljstvo pa je lahko tudi vir skrbi. To drži. Toda ker vrtnica bode, ni treba odstraniti vseh rož in živeti v deželi brez cvetja!«

Kdor odklanja prijateljstvo, živi v deželi brez cvetja.  Nihče ni tako bogat kot človek, ki ima prijatelje. Gotovo si osamljen in samcat, če nimaš prijateljev, če sam nočeš ali ne znaš biti nikomur prijatelj ali prijateljica.

Prijateljstvo pomeni, da daš drugemu prostor v svojem srcu, da si odprt, znaš tvegati in se spustiti v odnos. Ohrani globoko v svojem srcu nekaj ljudi, ki so del tebe in bodo to ostali tudi, ko jih že dolgo ne bo več.             P. Bosmans, Živi vsak dan

 

URNIK VEROUKA 2023/24

Ponedeljek

Torek

četrtek

1. raz. 17.00  katehistinja Alenka

4. raz. 16.00 župnik

5. raz. 16.00  s. Nežka

2. raz. 16.00  katehistinja Alenka

 

6. raz. 15.00  s. Nežka

3. razred 17.00  župnik

7. razred  15.00  župnik

9. razred 15.00  župnik

8. razred 16.00  župnik

V Kompolah 1. in 2. razred skupaj v ponedeljek ob 13.30 katehistinja Alenka.

Začetek verouka: v tednu po 17. septembru po zgornjem razporedu.

 

Letos se bomo za vaše otrok pri verouku trudili: župnik Miha Herman in katehistinji: Alenka Rezar (1. in 2. razred) in s. Nežka (Agnieszka) Kosinska (5. in 6. razred). Obema sem hvaležen za pripravljenost in ju lepo vabim k zavzetemu sodelovanju. Zelo lepo vabim tudi starše k sodelovanju in rednemu obisku svete maše. Brez tega je naše delo malo vredno. Tudi katehistinj je malo, zato bom moral prevzeti še dve uri več, kot lani. Zato moram tudi prilagoditi urnik in prosim za razumevanje. Lepo vabim, da bi se kdo od faranov odločil izobraževati v Katehetsko pastoralni šoli, ki se začenja v tem mesecu v Celju. Dobrodošli tudi mladi upokojenci in še zlasti taki, ki ste bili (ali ste) v pedagoškem poklicu in radi delate z otroki. Skrb za prihodnost verske vzgoje nam mora biti stalna dolžnost!

 

· Župnijski dan za župniji Teharje in sv. Lovrenc: 10. 9. ob 10.00.

· Začetek verouka: naslednji teden - 18. 9. po urniku.

· Slomškova nedelja v Mariboru: 24. 9. - pripravljam avtobus!

· Obetna maša na grobišču Bukovžlak: 1. 10. ob 11.00.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: Julij: Štore – Lipa; avgust: Bukovžlak; september: Pečovje

Kompole: Julij: Kompole; Avgust: Ogorevc in Draga; September: Šentjanž.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.