19.11.2022

Oznanila za Nedeljo Kristusa Kralja - za zažupnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc nad Štorami

 

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

20. 11. 2022

ob 8.00 za žive in rajne faran

ob 10.00 za + družine Kok, Goleš in Gajšek

Ddarovanje Device Marije

Poned., 21. 11.

ob 7.00 za + Danico Brinovčar, pogr.

* Gajšek za + Franca Mastnaka

Cecilija, mučenka

Torek, 22. 11.

ob 18.00 za + Jožeta Škoberne

za + Elizabeto in Ivana Mišich

Klemen I., papež

Sreda, 23. 11.

ob 7.00 za + Antona Mramorja, pogr.

Andrej Dung-Lac  vietnamski mučenci

Četrtek, 24. 11.

ob 18.00 za + Romana Rismana

* Gajšek za rajne po spominih Teharje 1

Katarina Aleksand.

 Petek, 25. 11.

ob 7.00 za družino Prica

Obl. pos. celjske stol.

Sobota, 26. 11.

ob 18.00 za + Vinka Kresnika

1. ADVENTNA - NEDELJA - Karitas

 Nedelja,

27. 11. 2022

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Uršulo in Alojza Klavžar

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

 Nedelja,

20. 11. 2022

ob 10.00 za + Pavlo Klajnšek in rodbino Klajnšek

Cecilija, mučenka

Torek, 22. 11.

ob 18.00 za + Srečka Tofanta

Katarina aleksand.

 Petek, 25. 11.

ob 18.00 za + po molitvenih spominih IV

Obl. pos. celjske stol.

Sobota, 26. 11.

ob 9.00 za + Franca Kovača

1. ADVENTNA - NEDELJA - Karitas

 Nedelja,

27. 11. 2022

ob 10.00 za + Ivana Moškotevca

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Pokopali smo v Kompolah: Srečka Tofanta, 71-letnega; v Celju Dragico Brinovčar, 90-letno; v torek bo na Teharjah pogreb Antona Mramorja, 80-letnega. Bog jim daj večni mir in pokoj.

Iz svetega pisma: Kdor si prizadeva za dobro,si pridobi naklonjenost, kdor pa išče zlo, ga bo zadelo. (Prg 11, 27)

Za nasmeh: Dva klošarja sta prijeta in pripeljana na policijsko postajo. Zaslišijo ju: »Poklic?« – Prvi  odgovori: »Brezposeln.« – »In vi?« – »Jaz sem njegov tajnik.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 20. DO 27. 11. 2022

Lepo smo obhajali farni praznik-Martinovo nedeljo na Teharjah. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste pripravili, krasili in sodelovali pri bogoslužju ter pri pogostitvi po maši. Prazniki so gradbeni kamni občestva in je prav, da jih lepo obhajamo, saj dajo volje za naprej ter ustvarjajo odnose. 

V soboto je rojstni dan bl. Antona Martina Slomška. Na ta dan praznuje celjska stolnica obletnico posvetitve. Vabljeni k sv. maši v stolnico ali pa v našo cerkev, kjer se bomo tudi spominjali obletnice te posvetitve, saj je stolnica kot mati župnij v škofiji.

O blaženem škofu Antonu Martinu Slomšku ni veliko filmov, čeprav bi si dobrih upodobitev res zaslužil. Zadnji dve leti pa je studio Šipoš (ki je že posnel film o Ksaverju Mešku, Alojziju Grozdetu in še druge), pripravljal delno igran, delno pa dokumentarni film o Slomšku (-malenkost sem pri tem sodeloval tudi jaz) z naslovom: 'Srečen bo čas'. Film bo na sporedu v soboto, 26. novembra, ob 19.30 v kinodvorani Cineplexx (-to je Hipermarket Tuš) v Celju. Rezervacije in nakup kart studio@siposh.com, cena karte je 5 €. Hvala vsem, ki ste nastajanje filma finančno podprli, kot smo pred časom vabili. Ogled filma toplo priporočam.

Vsako leto v novembru dajemo poudarek določenim vsebinam: 1. teden je priprava na zahvalno nedeljo, 2. priprava na farni praznik, 3. teden je namenjen različnim razmislekom o zaporih in ljudeh, ki so s to ustanovo povezani, 4. teden pa namenjen dobrodelnosti - teden Karitas. Med tednom je pri bogoslužju posvečena misel na različne stiske in pomoč ljudem, v sredo je romanje sodelavcev Karitas iz vse Slovenije na Ponikvo (povezano s Slomškovim rojstnim dnevom), zvečer pa je dobrodelni koncert Klic dobrote v Dvorani Golovec v Celju, povezan tudi z zbiranjem sredstev za družine v stiski, ki jih je žal vedno več. Zelo priporočam, da se po svojih močeh udeležite vsak kakšnega od teh vzgibov dobrodelnosti. Lepo vas vabim, da gremo v živo na dobrodelni koncert, saj je to vedno lepo kulturno doživetje, ki ustvarja vzdušje povezanosti in solidarnosti. Vsi sodelavci Karitas lahko gredo že ob 16.00 prisluhnit koncertu - generalki, vse pa vabim na večerni koncert ob 20.00. V živo bodo nastopili znani glasbeniki ali skupine: Nina Pušlar, Andraž Hribar, Modrijani, Kvatropirci, Prifarski muzikanti in številni drugi.

Vsake volitve v naši državi pokažejo, da se kristjani premalo angažiramo v javnosti. Mnogi se od politike distancirajo, nočejo kandidirati ali prevzeti kakšne funkcije, čeprav so sposobni; številni se ne pozanimajo dovolj, kakšne vrednote zagovarja posameznik ali stranka, ali pa sploh ne gredo na volitve. Tako nam večinoma pišejo zakone in vodijo državne ustanove izvoljeni, ki nimajo odnosa do vere ali pa so ji zelo nasprotni. Tudi kristjani imamo vso pravico presojati, voliti in tudi kandidirati za tiste stranke, ki zagovarjajo evangeljske vrednote poštenosti, pravičnosti, družine … in čuta za duhovne vrednote. Pod temi vidiki se odločajmo na vseh volitvah in referendumih. Zato bodimo tudi družbeno angažirani in zavzeti, saj s tem sooblikujemo ta svet in odnose v njem, presojajmo pošteno in jasno. Prav to pričakujemo od izvoljenih v različnih službah.

Prihodnja nedelja je že 1. adventna nedelja. Pri sv. maši ob 10.00 na Teharjah se bodo predstavili birmanci iz obeh župnij, ki se pripravljajo na zakrament spomladi. Vabim vse vernike, da molimo za naše mlade, še zlasti za birmance in prvoobhajance.

 

Narodni sinodalni povzetek: Slovenija Božja Cerkev je poklicana v sinodo (PD)

2.9 Oddaljeni, odprta občestva in poslušanje

Aktivni kristjani so danes v slovenski družbi manjšina in so v javnosti pod pritiskom

negativnega javnega mnenja. Zato se pogosto izogibajo kočljivim situacijam in pogovorom, v katerih bi bilo potrebno soočati stališča. Udeleženci sinodalnih pogovorov priznavajo, da pogosto nimajo sredstev, se pravi znanja in argumentiranih stališč za predstavitev krščanskega pogleda. Po drugi strani priznavajo, da pogosto v svojih dejanjih in odločitvah živijo enako kot vsi v njihovi okolici.

Udeleženci sinodalnih pogovorov pravijo, da je za njihovo krščansko samozavest in sposobnost pričevanja najbolj pomembno, da v svojem občestvu doživijo pristno krščansko občestvo, iz katerega črpajo veselje, ponos, pripadnost in zdravo samozavest. Pomembne so tudi pozitivne zgodbe in pričevanja kristjanov v javnosti. Želijo si več in bolj dostopne programe, kjer bi prejeli znanje in argumente za javno razpravo o glavnih moralnih vprašanjih. Mnogi si želijo, da bi v Cerkvi oblikovali zdravo distanco do države in posameznih političnih opcij. Od voditeljev Cerkve pa pričakujejo več jasne besede ob temeljnih krščanskih moralnih in družbenih vprašanjih, na primer o družini in zaščiti življenja od spočetja do smrti. Želijo si, da bi v javni razpravi nastopali na podlagi krščanskih temeljev z enakimi merili do vseh.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Teden Karitas (od 20. do 27.11), 23. 11. romanje na Ponikvo, dobrodelni koncert Klic dobrote.

- 1. adventna nedelja, 27. 11. - predstavitev birmancev v župniji Teharje…

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: oktober: Bukovžlak; november: Pečovje; dec.: Slance in sp. Vrhe.

Kompole: Oktober: Ogorevc in Draga; november: Šentjanž., dec. :Laška vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si;                      e-mail: miha.herman@rkc.si.