27.08.2022

Oznanila za 22. nedeljo med letom za zažupnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc nad Štorami

 

 

MISEL IZ EVANGELIJA: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ ... Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ ...vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« (Lk 14,8-11)

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28. 8. 2022

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Alojzija in Elizabeto Arzenšek

Mučeništvo

Janeza Krstnika

Poned., 29. 8.

ob 7.00 za + Alojza in Uršulo Klavžar

Feliks, Srečko, mučenec

Torek, 30. 8.

ob 19.00 za + Frideriko Rom

* Gajšek za + Rutarjeve

Nikodem, Jez. učen.

Sreda, 31. 8. 

ob 7.00 za + Jakoba Pisanca

Egidij, opat

Četrtek, 1. 9.

ob 19.00 za + Avguština Kovačiča in Anico Žohar

* Gajšek za + Martina Korenjaka

Marjeta, mučenka

 Petek, 2. 9.

ob 7.00 za + Viktorja in Emo Rezar

* Gajšek: za + Viktorja Horvata

Gregor Veliki, pp.

Sobota, 3. 9.

ob 19.00 za + Jožeta Zoreta

23. NEDELJA MED LETOM - Angelska

 Nedelja,

4. 9. 2022

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za +

  SVETE MAŠE V KOMPOLAH

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28. 8. 2022

ob 10.00 za + Martina Žnidarja, obl. Marijo Drobne in  rodbino

Mučeništvo Janeza Krstnika

Poned., 29. 8.

v Št. Janžu ob 19.00 za + Terezijo in Ivana Kovač,  Ido in Franca Kolar

Gregor Veliki, pp.

Sobota, 3. 9.

ob 9.00 za + Dorotejo in Vida Čadej

23. NEDELJA MED LETOM - Angelska

 Nedelja,

4. 9. 2022

ob 10.00 za + Rozalijo in 2 Alojza, Martina in Tomaža

       Žnidar

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Umrla je: Vinka Križnik, 72-letna z Lipe. Pogreb bo v torek ob 13.00. Bog ji daj večni mir.

Iz svetega pisma: Komaj dojamemo, kar je na zemlji, težko najdemo, kar imamo v rokah. Kdo bo torej prišel na sled nebeškim rečem? (Mdr 19, 16)

Za nasmeh: Papiga. »Maj, ali se ti kaj sanja, kje je naša papiga? Sinoči sem jo videla izven kletke« – »Ne, ampak od jutra se mi dozdeva, da naša mačka govori!«

 OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 28. 8. DO 4. 9.

  

V tem tednu se zaključujejo počitnice in v šolske prostore se zopet vračajo otroci v osnovnih šolah ter mladi v srednjih in poklicnih šolah. Počitnice so bile lep čas oddiha, sprostitve in številnih doživetij. Upam, da je bilo tudi kaj lepih doživetij božje bližine v naravi, v srečanjih pri bogoslužju, na romanjih ali v osebni molitvi. Prav je, da se Bogu zahvalimo za vse, kar je bilo dobro in da ga tako obogateni prosimo, naj nas spremlja in blagoslavlja tudi v novem času. Božjega blagoslova smo zelo potrebni vsi, otroci in učitelji, starši, katehistinje in duhovniki.

V četrtek se bodo odprla šolska vrata, skozi bodo stopili dosedanji in tudi novi učenci. Ob tem pa ne smemo pozabiti na vzgojo v veri in sodelovanje v župniji ter pri župnijskem verouku. Vpis vseh veroučencev bo prihodnji teden, od 5. do 9. septembra, verouk bomo začeli 12. septembra, blagoslov šolskih torb in slovesno bogoslužje pa pripravljamo v nedeljo, 18. 9., ko bomo obhajali tudi župnijski ali farni dan. Že sedaj vabim k vsem tem dogodkom.

Na seji Župnijskega pastoralnega sveta smo tudi za letos napovedali farni dan za obe župniji. V upanju, da bodo razmere ugodne, ga bomo pripravili za nedeljo, 18. septembra. Že sedaj lepo vabim, da si vzamete čas in pridete, saj je to lepa oblika župnijske skupnosti in srečanje vseh faranov. Radi bi pripravili tudi srečelov, zato vabim, da pripravite in pridobite nekaj dobitkov.

V atriju doma sv. Jočef bo nocoj 5. uprizoritev misterija  »Veliki oder sveta«,  španskega misleca Pedra Calderona de la Barce. lepo vabljeni danes, v nedeljo, 28. avgusta 2022, ob 20. uri,
v atriju Doma sv. Jožef Celje.

uprizarjajo: KULTURNO-UMETNIŠKA SKUPINA Z JOŽEFOVEGA HRIBA, sodelujejo: ZBORI ŽUPNIJE IN DOMA, PIHALNA GODBA SVETINA IN SOLISTI.

Pod plaščem svetega Martina je knjiga o preteklosti in sedanjosti naše fare, ki smo jo pred kratkim izdali skupaj z Mohorjevo družbo. Spodbujam, da knjigo kupite zase ali jo poklonite komu svojih, saj je to lepo darilo, za župnijo pa bo povrnitev stroškov, ki so nastali z izdajo.

Farizeji, ki so se zaradi svojega poznavanja Božje postave imeli za nekaj več, so zase zahtevali prva mesta na gostijah. Ko so bili kam povabljeni, so samoumevno sedli na častno mesto, kamor so po svojem svetem prepričanju spadali. Pa ti pride neki popotni učitelj iz Nazareta in pravi, da kot povabljenec na gostiji ne sedaj na prvo mesto! Če namreč pride imenitnejši od tebe, se boš moral s sramoto pomikati nižje. Kdo pa je lahko imenitnejši od mene, se sprašuje vase zaljubljeni farizej (kar sem nenazadnje lahko tudi jaz)?

Pogosto pa v življenju srečujemo tudi ljudi, ki »sedajo na zadnje mesto«. Delajo se ponižne, majhne, nesposobne – samo zato, da bi jim tisti, ki jih poslušajo in gledajo, rekli: »Pa saj ste zelo sposobni, sama dobrota vas je, tako odličnega človeka še nisem srečal!« A takšni ponižnosti pravimo »grbasta« ponižnost, ker sploh ni ponižnost, temveč bolesten napuh. A prav gotovo Jezus s svojimi besedami v današnji zgodbi nima namena podpirati tovrstne »ponižnosti«. S. Čuk

SREČA TI NE BO PADLA V NAROČJE ! Kako misliš biti sploh kdaj srečen, če vedno vse pričakuješ od drugih? Če za vse, kar se v tvojem življenju izjalovi, krivdo prevališ na druge? Življenje je dajanje in jemanje. Ampak očitno so ljudje naučeni samo jemanja. Zahtevaj, vzemi, profitiraj, ne dovoli, da ti bo kaj všeč, protestiraj! In človek zahteva in jemlje in profitira in vsak, ki mu stoji na poti, postne sovražnik. Jeza, prepir, konflikt so tu. Človek se počuti ogroženega in pozablja, da si je sam ustvaril sovražnike.

Sreča je pravzaprav le drugo ime za mir, zadovoljstvo, prijateljstvo, veselje. Te stvari ti ne padejo v naročje. Ne moreš jih enostavno zahtevati do drugih. A dobiš jih zastonj, če premagaš svojo utrujenost in vzameš nekaj sam v svoje roke, če lahko ljudem prinašaš zaupanje, če lahko tudi v največji stiski misliš  na to, da bo enkrat vse drugače.

Kdor hoče biti srečen, mora začeti ne jemati zase, ampak dajati za druge in sebe pri tem pozabiti.

Obstajajo ljudje, ki niso nikoli prav srečni. Zanje je sreča odvisna od tisoč stvari in nekaj jim vedno manjka. Vedno je neki del prekratek. Vse življenje strmijo v manjkajoči del. Slepi so za mnoge druge dele, s katerimi bi lahko bili srečni. Vendar jih ne vidijo – majhnih, običajnih stvari.

Po. P. Bosmans

 

Papež Frančišek je spodbudil vso Katoliško Cerkev, da bi bolj zaživela na skupni poti, v poslušanju in izražanju, po sodelovanju in skupnosti. Objavljal sem dokument v pripravi na sinodalno dogajanje. Zdaj je Cerkev v Sloveniji naredila povzetek naših razmišljanj in pobud. Tudi te bo po delih objavlja in spodbujal k uresničevanju v praksi.

Narodni sinodalni povzetek Slovenija Božja Cerkev je poklicana v sinodo (PD 1).

 

Temu klicu se je odzvala tudi Cerkev v Sloveniji v vseh šestih krajevnih Cerkvah - škofijah, redovnih skupnostih, cerkvenih gibanjih, skupinah, občestvih in srcih vernikov. Papežu Frančišku smo hvaležni za njegovo preroško vabilo. In ko smo tudi sami stopili na pot sinodalne skupne hoje za Kristusom, priznavamo, da smo se preko samega procesa učili sinodalne miselnosti in konkretnih oblik sodelovanja. Izhajajoč iz konkretne situacije naših občestev smo želeli preko iskrenega pogovora prisluhniti Svetemu Duhu, ki nam kaže pot v prihodnost k skupni hoji za našim Gospodom Jezusom Kristusom.

1. Ponovno branje sinodalne izkušnje 1.1 Pretekle sinodalne izkušnje V Sloveniji so se vse od 2. vatikanskega koncila naprej vrstila prizadevanja za sinodalno prenovo. Nastajali so prvi pastoralni sveti in po škofijah so kljub omejitvam takratne komunistične oblasti potekali različni procesi škofijskih občnih zborov. Med leti 1997 in 2002 je potekal veliki Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem. Leta 2012 je potekala izdelava Krovnega dokumenta Slovenskega pastoralnega načrta. Sinodalne izkušnje smo nabirali ob škofovskih sinodah o družini in o mladih, kjer smo izvedli obsežna posvetovanja z verniki. Vsaka od teh izkušenj je prinesla določene sadove in vzpostavila se je dragocena mreža pastoralnih struktur. Hkrati pa je potrebno priznati, da mnogi sklepi niso bili uresničeni oz. niso zaživeli v vsej polnosti, kot so bili zamišljeni.

 · otrok v novo veroučno leto bo v tednu od 5. 9. do 9. 9.. Čakajo veroučni pripomočki.

· Župnijski dan za obe župniji: v nedeljo, 18. 9., ob 10.00 na Teharjah. Rezervirajte si čas.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi.  Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Teharje; september: Štore-Lipa, oktober: Bukovžlak

Kompole: avgust: Prožinska vas; september: Kompole; Oktober: Ogorevc in Draga.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si;                      e-mail: miha.herman@rkc