31.07.2022

Romanje v Avstrijo

Župnija Teharje in Aritours vas vabita

na romanje v AVSTRIJO

SALZBURG, MARIA PLAIN, MELK, KREMS in MARIAZELL

folder

 

 

27. do 28. avgust 2022                             Duhovno vodstvo: župnik g. Miha Herman

 

1. dan: Slovenija – Maria Plain – Hangar 7 – Salzburg

V jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev ter vožnja v Avstrijo in naprej na Salzburško, kjer se najprej zapeljemo na hrib nad Salzburgom, kjer stojita starodavni benediktinski samostan in romarska bazilika MARIA PLAIN, v kateri hranijo milostno podobo Matere Božje, ki izvira iz tridesetletne vojne. Tukaj se je Anton Martin Slomšek pripravljal na škofovsko posvečenje, ki ga je prejel 5. julija 1846 v salzburški stolnici. Maša. Oglede naduljejmo na salzburšem letališču, kjer obiščemo HANGAR 7. Koncern Red Bull ima tu shranjen pomemben delček zgodovine premikanja meja v športih. Zgodovinska letala, dirkalniki formule 1, helikopter, ki je prvi poletel na Mount Everest, helijev balon, iz katerega je Felix Baumgartner leta 2012 z višine 39.000 m v prostem padu skočil na Zemljo, … Poleg vsega vam na željo postrežejo še s kavico. Popoldne obiščemo SALZBURG. Na ruševinah rimskega mesta Iuvavum je sv. Rupert konec 7. stoletja postavil temelje današnjega mesta, ki zaradi lepih cerkva, privlačnih trgov, razkošnih fontan, prelepih palač in ne nazadnje zaradi slavnega domačina skladatelja Mozarta, sodi med najbolj obiskana evropska mesta. Od tod se je širila krščanska vera tudi med naše prednike v Karantanijo in na obalo Blatnega jezera. Med sprehodom po vedno živahnih mestnih ulicah in lepih trgih si ogledamo glavne znamenitosti: stolnico, frančiškansko cerkev z znamenito Pacherjevo »Madono«, pokopališče in opatijo sv. Petra, Mozartovo rojstno hišo, staro apoteko in Florjanov vodnjak, prisluhnemo znameniti igri zvonov Glockenspiel ter občudujemo čudoviti park Mirabell (zunanji ogledi). V prostem času se lahko vzpnete na hrib nad mestom, kjer kraljuje mogočna trdnjava Hohensalzburg, ali pa si privoščite kavico, Mozartove kroglice in slastne salzburške slaščice, … Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

 

2. dan: Melk – Krems – Mariazell – Slovenija

Zajtrk. Vožnja do benediktinske opatije MELK, ki kraljuje na skalnatem pobočju nad Donavo. Začetki samostana segajo v 11. stol., današnjo podobo pa je dobil v 18. stol. Melk slovi kot najpomembnejša stvaritev avstrijske baročne umetnosti. Po mogočnem stopnišču se povzpnemo do cesarskih soban, muzeja, marmorne dvorane in čudovite knjižnice, kjer je več kot 100.000 knjig. Iz prostrane terase se nam odpre krasen pogled na samostansko cerkev in reko Donavo s širšo okolico. Ob koncu ogleda nas čaka tisto najlepše za dušo in oko, obisk cerkve, ki vsa prekipeva v sijajnem baroku: stropne freske, štukature, pozlačeni oltarji, mogočni barvni marmorni stebri, krasna prižnica in orgle, vse to se zliva v eno samo simfonijo vrhunske umetnosti. Sledi vožnja v starodavni KREMS, rojstno mesto znanega slikarja Schmidta (Kremser Schmidt), čigar umetnine najdemo tudi v nekaterih slovenskih cerkvah. Krajši sprehod mimo Rotovža, kamnitih vrat-Steinertor, ostankov mestnih utrdb, gotskega »Gozzoburga«, župnijske cerkve,… Prosto za kosilo, kavico, … Pot nadaljujemo v znamenito in najpomembnejše avstrijsko romarsko središče MARIAZELL, kamor so v preteklosti množično romali tudi naši predniki. V čudovito lepi baziliki z Milostno kapelo, ki jo krasijo mnoge baročne umetnine naše romanje zaključimo s sv. mašo. Preostane nam le še vožnja proti domu, kamor se vrnemo v poznih večernih urah.

 

CENA: 179 EUR (45 potnikov), 189 EUR (40 udeležencev), 205 EUR (35 udeležencev)          sklic:

Cena je izračunana julija 2022.

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 1 polpenzion v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina v samostan Melk, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 30 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina: 8 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

 

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.