25.09.2021

Oznanila za 26. nedeljo med letom - Slomškovo - za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

 

26. NEDELJA MED LETOM -Slomškova

Nedelja, 26. 9.

ob 8.00 za +  družino Zevnik— Kompolšek

ob 10.00 za žive in rajne farane

Vincencij Pavelski, duhobnik

Ponedeljek, 27. 9.

ob 7.00 za +  Milico Jesenek

* Gajšek za +   Franca Jazbeca

Venčeslav, mučenec

Torek,  28. 9.

ob 19.00 za +  Antona Ostrožnika, starše, brate in  sestre

Mihael, Gabrijel, Rafael

Sreda, 29. 9.

ob 19.00 za + Ludvika Pavliča  

Hieronim, duhovnik

Četrtek, 30. 9.

ob 19.00 za + Kristo Kobilica

* Gajšek za +   Nado Lubej

Terezija Deteta Jezusa

Petek, 1. 10.

ob 7.00 za + Josipa Cveka 

* Gajšek za + Doroteja Čadej

Angeli varuhi

Sobota, 2. 10.

ob 19.00 za + Marijo in Jožefa Markošek

MOLITEV ZA SPRAVO V NAŠEM NARODU.

27. NEDELJA M.  L. –Rožnovenska

Nedelja, 3. 10.

 

ob 8.00 za + Dragota, Ido in Sonjo Rebešak

ob 11.00 za vse žrtve nasilja, za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH

26. NEDELJA MED LETOM -Slomškova

Nedelja, 26. 9.

 

ob 10.00 za + Justino in Štefana Strašek

Venčeslav, mučenec

Torek,  28. 9.

ob 19.00 za +  Jurija Roma

Angeli varuhi

Sobota, 2. 10.

ob 9.00 za +  Francija Podplatana, rodb.Plank in Podplatan, Luka Mihelina

27. NEDELJA M.  L. –Rožnovenska

Nedelja, 3. 10.

 

ob 10.00 za + Janeza in Rozalijo Vrhovšek ter         

                 Liplove rajne

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega pisma: Steza pravičnih je kakor luč zore, ki sveti bolj in bolj do polnega dne; pot brezbožnih pa je kakor tema, nič ne vedo ob kaj se spotaknejo. (Prg 4, 18)

Za nasmeh: »Dva potepuha pozvonita pri samostanskih vratih, če lahko dobita kosilo. Sestra ju nezaupljivo vpraša: »Kaj nič ne delata?« En potepuh odvrne: »Jaz sem brezposeln.« – »In vaš kolega?« – »Ta je moj namestnik!«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 26. 9. DO 3. 10. 2021

               Ker so se epidemiološke razmere še poslabšale, so bili sprejeti še ostrejši ukrepi, ki tudi za obisk bogoslužja zahtevajo PCT dokazilo in je torej dovoljeno le prebolelim, cepljenim in testiranim. Za otroke do 15. leta ni potrebno,  za otroke srednješolce pa velja samotestiranje (kakor za šolo) tudi za udeležbo pri bogoslužju. S seboj naj imajo potrdilo staršev o negativnem hitrem PC testu. Za udeležence osnovnošolske kateheze, tj. za veroučence, veljajo isti pogoji testiranja kot v osnovni šoli. Pri bogoslužju v zaprtih prostorih ohranjamo maske in medsebojno razdaljo 1 meter, ena oseba ali družina. Vsi si želimo, da bi lahko imeli v živo bogoslužje, pouk in verouk ter da bi bilo stanje normalno tudi v prihodnjih mesecih, a se moramo zavedati, da smo za to tudi odgovorni in da izpolnjujemo enega od teh treh pogojev: da smo preboleli Covid, ali da smo bili cepljeni ali da smo bili testirani. Dokazilo imejte s seboj k obisku svete maše.

Lepo smo obhajali prejšnjo nedeljo naš poseben praznik: celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž je posvetil novi daritveni oltar v cerkvi sv. Martina na Teharjah.  To je lep on zanimiv obred, ki ga le redko vidimo. Nekaj fotografij na spletu ali na oglasni deski lahko obudi navzočim in vsaj malo približa tistim, ki pri obredu niso bili navzoči. Bilo je lepo sodelovanje vseh bogoslužnih sodelavcev pri oltarju na koru in vseh vernikov. Po maši smo se še zadržali ob cerkvi ob pecivu, kozarčku in sproščenem pogovoru s škofom. Navzoča sta bila tudi arhitekt in mojster iz delavnice, kjer so oltar in ambon izdelali. Tako lahko res rečem Bogu hvala za novo opremo v naši cerkvi in za tako lepo slovesnost. Toplo se zahvalim vsem, ki ste pri tem pomagali s svojim delom, pecivom, z darom, pecivom in pijačo. Naj nam dolgo služi kot prostor, kjer bomo še bolj zbrano prisluhnili božji besedi in na oltar polagali svoje duhovne darove radosti, stisk, bolečin in hvaležnosti, od tam pa prejemali novo upanje, moč in spoznanje, da nam je Bog v sveti evharistiji še posebej blizu, saj je naša hrana in naša moč. Relikvije blaženega Antona Martina Slomška in blaženega Alojzija Grozdeta pa nam govorijo, da so tudi v našem narodu veliki in sveti ljudje, ki so nam s svojim življenje zgled, v nebesih pa naši priprošnjiki.

  V nedeljo je prva nedelja v oktobru, rožnovenska, za našo župnijo pa tudi v povezavi s Grobiščem Bukovžlak. Lani je bila sveta maša v župnijski cerkvi zaradi slabih epidemioloških razmer. Letos ni veliko bolje in ker so za zbiranje na prostem strogi pogoji, so se v Novi slovenski zavezi prosili, da bi tudi letos imeli sveto mašo in kulturni program v cerkvi na Teharjah, ob 11.00. Seveda bi bilo lepše na samem kraju, kot je bilo običajno, a ko vemo, kako mediji in del politike silno prežijo na vsako malenkost, ki bi ji lahko osporavali, sprejmimo tudi letos tako obliko, v želji, da bo drugo leto zopet v Bukovžlaku.

Danes popoldne bo slavje Slomškove nedelje pri sv. Jožefu. To nam je blizu in zato vabim vse, ki izpolnjujete PCT, da se udeležite.  Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Take slovesnosti in srečevanja so dragocene priložnosti za spoznavanje  njegovega življenja, za naše sodelovanje in človeške odnose, ki so v času kovida možno okrnjeni. Ne dopustimo, da nas osami in zagreni!  Izšel je tudi Slomškov list v elektronski obliki. Poiščite ga na spletni strani:

file:///C:/Users/Mihael/AppData/Local/Temp/Slomskov_list_2021_za_splet-1.pdf 

 

Papež Frančišek je napisal tudi apostolsko spodbudo: VESELJE EVANGELIJA.

 

Evangelij, v katerem žari zmagoslavni Kristusov križ, vztrajno vabi k veselju. Dovolj je nekaj primerov. Angel pozdravi Marijo: »Veseli se« (Lk 1,28). Marijin obisk pri Elizabeti povzroči, da Janez (Krstnik) od veselja poskoči v naročju svoje matere (prim. Lk 1,41). Marija v svoji hvalnici razglaša: »Moj duh se raduje v Bogu, mojem zveličarju« (Lk 1,47). Ko Jezus začne svoje poslanstvo, Janez vzklikne: »To moje veselje je zdaj dopolnjeno« (Jn 3,29). Jezus sam »se je razveselil v Svetem Duhu« (Lk 10,21). Njegovo oznanilo je vir veselja: »To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno« (Jn 15,11). Naše krščansko veselje privre iz izvira njegovega prekipevajočega srca. Svojim učencem obljublja: »Vi boste žalostni, toda vaša žalost se bo spremenila v veselje« (Jn 16,20). In vztraja: »Spet vas bom videl in vaše srce se bo veselilo in vašega veselja vam nihče ne bo vzel« (Jn 16,22). Ko so nato učenci videli Vstalega, »so se razveselili« (Jn 20,20). Knjiga Apostolskih del pripoveduje, da so prvi kristjani »uživali hrano z veselim srcem« (2,46). Kjer so bili učenci, »je vladalo veliko veselje« (8,8). Učenci so bili tudi sredi preganjanja »polni veselja in Svetega Duha« (13,52). Etiopski evnuh je takoj po krstu »šel veselo naprej po svoji poti« (8,39). Tudi ječarja »in vso njegovo hišo je navdajalo veselje, ker so našli vero v Boga« (16,34). Zakaj ne bi tudi mi stopili v ta veletok veselja?

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

Slomškova nedelja: 26. 9. pri sv. Jožefu nad Celjem: ob 15.00 akademija, ob 16.00 maša.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je mogoč ob upoštevanju ukrepov. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Poroka je možna po določilih NIJZ glede na razmere. Priprava pri sv. Jožefu.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Pečovje;  september Slance in sp. Vrhe, oktober Teharje

Kompole: avgust: Kompole, september: Ogorevc; oktober: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.