11.09.2021

Oznanila za 24. nedeljo med letom - za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

24. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 12. 9.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Magdaleno in Jerneja Korošec

Janez Zlatousti

Ponedeljek, 13. 9.

ob 7.00 za + Borisa Čehovina, osmina

* Gajšek za + Rozalijo Amon

Povišanje sv. Križa

Torek,  14. 9.

ob 19.00 za + Ivana in Terezijo Kovač, starše Kovač in Žohar ter Ivanko Zupanc

Žalostna Mati Božja

Sreda, 15. 9.

ob 19.00 za + Marijo Kroflič, osmina

Kornelij, papež

Cirijan, škof, muč.

Četrtek, 16. 9.

ob 19.00 za + Albina Malgaja

* Gajšek za + Milana Kačičnika, starše Gobec in Kačičnik

Robert Belarmino

Petek, 17. 9.

ob 7.00 za + Josipa Cveka, osmina

* Gajšek za + Branka Radšla

Prot in Hijacint

Sobota, 18. 9.

ob 19.00 za + Silvo Perčič, 30. dan

25. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 19. 9.

- posvetitev

oltarja

ob 10.00 za žive in rajne farane

      za + Rudija Straška

      za + Angelo Novak, rajne Novakove in Kraljeve

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

24. NEDELJA m. l.

Nedelja, 12. 9.

ob 10.00 za + Antona Štarkla

Povišanje sv. Križa

Torek,  14. 9.

ob 19.00 za + Vojka Klajnška

Prot in Hijacint

Sobota, 18. 9.

ob 9.00 za + Zdravka (5. obl.) in Jožeta Romih ter rodbino Oberžan

25. NEDELJA m. l.

Nedelja, 19. 9.

ob 8.00 za + Ivanko Zupanc, obl.

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega pisma: Če torej po Pismu izpolnjujete kraljevsko postavo: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe,« ravnate prav. (Jak 2, 3)

Pokopali smo: Marijo Kroflič, 76-letno iz Kompol; Borisa Čehovina, 83-letnega iz Štor; in Josipa Cveka, 68-letnega iz Slanc. V torek ob 16.00 bo v Kompolah pogreb Rozalije Romih iz Laške vasi. Bog jim daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: »Nadja, povej, kako kaj tvoja čebulja dieta? Se obnese?« »Izgubila sem že 5 kilogramov, ampak tudi vse prijatelje.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 12. DO 19. 9. 2021

 

Epidemiološke razmere se hitro slabšajo. Gotovo bodo tudi za bogoslužja zahtevali PCT dokazilo. Zato vas spodbujam, da se cepite. Pri bogoslužju v zaprtih prostorih ohranjamo maske in medsebojno razdaljo 1 meter, ena oseba ali družina. Vsi si želimo, da bi lahko imeli v živo bogoslužje, pouk in verouk ter da bi bilo stanje normalno tudi v prihodnjih mesecih, a se moramo zavedati, da smo za to tudi odgovorni, da moramo paziti, da prihajamo le zdravi, da bi ne prenašali bolezni na druge okoli sebe in se ne okužili sami.

Danes lepo vabim k sv. maši ob 10.00 veroučence, veroučenke in njihove starše. Z bogoslužjem stopamo v novo šolsko in veroučno leto. Boga bomo prosili za blagoslov dela pri izobraževanju, vzgoji in verski rasti. Pri maši bomo blagoslovili učne pripomočke: torbo ali peresnico.

Začeli smo novo šolsko in veroučno leto. Še vedno se približno četrtina lanskih veroučencev ni vpisala. Lepo prosim starše, ki še nameravate vpisati otroke, da se oglasite v župnijski pisarni še ta teden, da vpišete otroke, vzamete delovne zvezke in preverimo kontakte, saj se lahko zgodi (in se je že), da bo vsaj kak posamezni razred v karanteni in bo potrebno imeti verouk na daljavo. Z rednim delom smo začeli že prejšnji teden. Naj opomnim, da prenehanje obiskovanja verouka potegne s seboj tudi to, da (razen iz zdravstvenih razlogov) vaš otrok kasneje ne bo mogel skupaj s svojimi sošolci k sveti birmi. Tudi verouk je vzgojni proces in zahteva rednost, rast v veri in spoznanju ter vključenost v bogoslužno življenje župnije. Prosim, da tega ne pozabite. Ta teden bomo imeli spoved za otroke od 4. razreda naprej.

Urnik za verouk: 1. razred v ponedeljek ob 17.00; 2. razred v ponedeljek ob 16.00, 3. razred v ponedeljek ob 17.00; 4. razred v četrtek ob 17.00; 5. razred v četrtek ob 16.00; 6. razred v četrtek ob 17.00, 7. razred v četrtek ob 15.00; 8. razred v torek ob 15.00 in 9. razred v ponedeljek ob 15.00. V Kompolah: 1. in 2. razred v ponedeljek ob 13.30.

Prihodnjo nedeljo, 19. 9., bo novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž posvetil novi daritveni oltar v cerkvi sv. Martina na Teharjah. Trajni, kamniti oltarji nas spominjajo na daritvene prostore v stari in novi zavezi. Škof bo naš oltar posvetil, zaznamoval s sv. krizmo, ga trajno izročil za sveto bogoslužje, mi pa ga posvečujemo z sodelovanjem pri mašah.

Upamo, da bodo razmere dopuščale, da se po maši - na primerni razdalji - poveselimo ali si postrežemo s kosom kruha, potice ali piškoti in kozarčkom pijače. Epidemija je globoko zarezala v naše odnose, saj se skoraj ne srečujemo, se preveč zapiramo le v ozki krog. To  ni dobro za človeške odnose, niti ne za župnijska občestva. Ob skrbi za zdravje in izogibanju nevarnih srečanj ne smemo izgubiti zdravih človeških srečanj. Zato lepo vabim k sodelovanju - tako v bogoslužju, kot tudi pri pogostitvi. Za kruh in pecivo koordinira Dragica (tel. 031 893881), za pijačo pa Sašo (031 630851). Naj opozorim, da bo takrat na Teharjah sv. maša samo ob 10.00, v Kompolah pa bo prej, ob 8.00.

Dom in župnija sv. Jožef - Celje lepo vabita na 4. uprizoritev misterija "Veliki oder sveta" v petek, 17. septembra 2021, ob 20. uri, v atriju Doma sv. Jožef Celje. Toplo se oblecite!

Srečanje mladih v Stični bo v soboto, 18. 9., skozi ves dan. Lepo vabljeni. Obvezno je PCT potrdilo. Več informacij dobite pri s. Ani (tel. 040 958 680). Potrebno se je prijaviti do nedelje, 12. 9., zvečer!!!

 

Papež Frančišek je napisal tudi apostolsko spodbudo: VESELJE EVANGELIJA.

Naj nas v časih, ko še posebej potrebujemo veselje in upanje, nagovarja njegova beseda.  UVOD 1. VESELJE EVANGELIJA napolnjuje srce in celotno življenje ljudi, ki se srečajo z Jezusom; ljudi, ki dovolijo, da jih odreši greha, žalosti, notranje praznine, osamljenosti. Z Jezusom Kristusom se vedno rojeva in oživlja veselje. V tej apostolski spodbudi se želim obrniti na krščanske vernike, da bi jih povabil k novemu obdobju evangeljskega oznanjevanja, zaznamovanega s takšnim veseljem. Hkrati želim nakazati pot Cerkve v prihodnih letih.

I. VESELJE, KI SE PRENAVLJA IN SE PODARJA 2. Velika nevarnost sedanjega sveta z njegovo mnogovrstno in neznosno ponudbo potrošnje je samoljubna žalost, ki prihaja iz lagodnega in skopuškega srca, iz bolestnega iskanja površnih užitkov, iz osamljene zavesti. Kadar se notranje življenje zapre v lastne koristi, ni več prostora za druge, ni posluha za uboge, ne poslušamo več Božjega glasu, ne uživamo več blagega veselja njegove ljubezni, ne utripa navdušenja za dobro. Tudi verujočim preti ta resnična in stalna nevarnost. Mnogi zapadejo vanjo in postanejo užaljeni, nezadovoljni, brez življenja. To ni izbira dostojnega in polnega življenja. Bog nam tega ne želi. To ni življenje v Duhu, ki priteka iz srca vstalega Kristusa.

3. Vabim vsakega kristjana, kjerkoli že je, naj še danes obnovi svoje osebno srečanje z Jezusom Kristusom, ali se vsaj odloči za srečanje z njim in ga vsak dan nenehno išče. Ni razloga, da bi kdo mislil, da to vabilo ni namenjeno njemu, kajti »nihče ni izključen od veselja, ki ga prinaša Gospod«.1 Kdor tvega, tega Gospod ne razočara. Kadar kdo stori majhen korak naproti Jezusu, odkrije, da je Jezus že pričakoval njegov prihod z odprtimi rokami. V tem trenutku lahko rečemo Jezusu Kristusu: »Gospod, pustil sem se goljufati, na tisoč načinov sem bežal od tebe. Potrebujem te. Ponovno me osvobodi, Gospod. Ponovno me sprejmi v svoj odrešilni objem«. Kako blagodejno se je vrniti k njemu, potem ko smo se izgubili! Še enkrat ponavljam: Bog se nikoli ne naveliča odpuščati. Mi se naveličamo prositi za njegovo usmiljenje. Gospod, ki nas je povabil, da odpuščamo »sedemdesetkrat sedemkrat« (Mt 18,22), nam daje zgled: On odpušča sedemdesetkrat sedemkrat. Vedno znova nas jemlje na svoje rame. Nihče nam ne more odvzeti tega dostojanstva, ki nam ga podeljuje ta neskončna in neomajna ljubezen. Jezus nam dovoli, da dvignemo glavo in začnemo znova, z nežnostjo, ki nas nikoli ne razočara in ki nam more vedno vrniti veselje. Ne bežimo od Jezusovega vstajenja, nikoli se ne vdajmo, naj se zgodi karkoli. Nič ni močnejše od njegovega življenja, ki nas žene naprej!

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Posvetitev oltarja v župnijski cerkvi na Teharjah bo 19. 9. 2021 pri maši ob 10.00.

Slomškova nedelja: 26. 9. pri sv. Jožefu nad Celjem: ob 15.00 akademija, ob 16.00 maša.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je mogoč ob upoštevanju ukrepov. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Poroka je možna po določilih NIJZ glede na razmere. Priprava pri sv. Jožefu.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Pečovje;  september Slance in sp. Vrhe, oktober Teharje

Kompole: avgust: Kompole, september: Ogorevc; oktober: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.