21.08.2021

Oznanila za 21. nedeljo med letom - za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

MISEL IZ EVANGELIJA: Govóril jim je: »Zaradi tega sem vam rekel: Nihče ne more priti k meni, če mu ni dano od Očeta.« Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajstérim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš.« (Jn 6,65-68)

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

21. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 22. 8.

ob 8.00 za + Angelo in Franca Selič

ob 10.00 za žive in rajne farane

Roza iz Lime, redovnica

Ponedeljek, 23. 8.

ob 7.00 v zahvalo in za zdravje

* Gajšek za + Zvonka Ptička

Jernej, apostol

Torek, 24. 8.

ob 19.00 za + Katarino Gaber in Vlada Tržana

Ludvik IX., Kralj

Sreda, 25. 8.

ob 7.00 za + Jožico in Zdenkota Rozman

Ivana Biciher, red. ustanoviteljica

Četrtek, 26. 8.

ob 19.00 za + Marijo Koštomaj

* Gajšek za + Ivana in Anico Selič

Monika, mati sv. Avguština

Petek, 27. 8.

ob 7.00 za + Angelo in Ivana Primožič

* Gajšek za + Kristo Kobilica

Avguštin, škof

Sobota, 28. 8.

ob 19.00 za + Faniko Mlakar, osmina

22. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 29. 8.

ob 8.00 za + Karla Knafeljca, starše Knafelc in Lečnik

ob 10.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

21. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 22. 8.

ob 10.00 za + Justino in Štefana Strašek

Jernej, apostol

Torek, 24. 8.

ob 19.00 za + Dragota Žuliča, 30. dan

Avguštin, škof

Sobota, 28. 8.

v Šentjanžu ob 19.00 za zdravje

22. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 29. 8.

ob 10.00 za + Martina Žnidarja, Marijo Drobne in rodbino Žnidar

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega pisma: Gospod, slavil te bom med ljudstvi, igral ti bom med narodi, kajti  tvoja dobrota sega do nebes,tvoja zvestoba vse do oblakov. (Ps 57, 10-11)

Umrli sta: Silva Perčič, 94-leta z Lipe. Pogreb bo v torek ob 14.00 na Teharjah; in Fanika Mlakar, 72-letna iz Šentjanža. Pogreb bo v torek ob 12.00 v Kompolah. Bog jima daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: JAGODE. Mihec na počitnicah vidi, kako kmet na prikolico nalaga gnoj. »Kam bo dal ta gnoj?« vpraša. – »Na jagode.« »Ojej,« zaskrbi Mihca, »pri nas doma damo gor smetano!«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 22. DO 29. 8. 2021 

 

Epidemiološke razmere niso dobre in se slabšajo. Lahko se zgodi, da bodo tudi za bogoslužje zahtevali cepljenost ali test na koronavirus. Zato vas spodbujam, da se cepite. Duhovnika sva bila cepljena že pred meseci in nisva imela nobenih reakcij ali težav. Pri bogoslužju v zaprtih prostorih ohranjamo maske in medsebojno razdaljo 1 meter, ena oseba ali družina. Bralci lahko med branjem odložijo masko, če je vsaj 3 metre razdalje do stoječih ali sedečih. Na prostem - pred cerkvijo - se lahko zbere več ljudi. Vsekakor pa moramo skrbeti za svojo varnost s higieno in primerno razdaljo. Ker se pojavljajo nove okužbe, bodimo še bolj odgovorni in previdni za zdravje sebe in drugih.

Počasi se iztekajo počitnice. Vsi smo jih bili veseli, a tudi vemo, da so počitnice vedno čas med šolskimi obdobji, zato hitro minejo. A je tudi tako prav, saj mnogi otroci že želijo v šolo, med svoje vrstnike in prijatelje. Zelo si želimo vsi, da bi lahko pouk varno obiskovali skozi vso šolsko leto, da se nam ne bi ponovilo lansko delo na daljavo.

S šolskim letom pa začenjamo tudi verouk. Vpis v novo šolsko leto bo od 30. avgusta do 3. septembra vsak dan od 15.00 do 18.00. Več napišem prihodnjo nedeljo.

Upam, da ste lepo preživeli počitniške dneve. Me pa čudi, da večino otrok in staršev nisem videl v tem času niti eno nedeljo pri sveti maši. Še zlasti sem bil pozoren na birmance, ki bi naj jeseni pristopili k temu zakramentu. Pa sem le zelo redko koga videl….

Bo najin otrok ohranil vero?

Prej ali slej pride dan, ko moramo dati otroku vso svobodo, da se sam odloči glede verskega življenja. To je običajno pred njegovo polnoletnostjo, ki mu daje vso pravico in odgovornost za svoje odločitve. Da ne govorimo o tem, kdaj šele dozori v odraslo osebo, ko zna razlikovati zrno od plevela. Starši imamo sorazmerno zelo malo časa, da otroku odkrijemo dragoceni zaklad vere v Boga. Zdi se dokaj enostavno, dokler hodi z nami k nedeljski sv. maši, k verouku, prejema zakramente in moli. Vendar to nikakor ne zadostuje. Otrok bo živel iz vere in jo ohranil, če mu pomagamo vstopiti v oseben odnos z Jezusom.  Najbolj jih prepriča in privlači, če to vidijo pri nas starših. A še vedno se mora za korak vere sam svobodno odločiti, ko ga nagovori Očetov glas. Vera vedno predpostavlja svobodo.

(Luka M.)

VSAK DAN LAHKO DOŽIVLJAŠ ČUDEŽE

V življenju imamo zaklad, ki ga ne vzamemo dovolj resno: veselje.

Saj rečemo, da je smeh zdrav. Toda na to zdravilo za naše zdravje mnogo premalo mislimo.

Ne gre za neumen smeh in režanje, ampak za smeh, ki izvira iz našega zadovoljstva in iz globoke radosti.

Upam, da si nekje v svojem srcu še vedno ostal vsaj malo otrok: ne da bi hodil skozi življenje naivno, ampak da bi se znal čuditi in se veseliti.

Vsak dan lahko doživljaš čudeže, imaš odprte oči za mnoge drobne stvari, s katerimi angeli krasijo tvojo pot.

Phil Bosmans, Živi vsak dan

Papež Frančišek je napisal apostolsko pismo: Svetovni dan starih staršev in ostarelih: »Jaz sem s teboj vse dni«.

Kot sem večkrat ponovil, iz krize, v kateri je svet, ne bomo izšli enaki: izšli bomo boljši ali slabši. In »Bog daj, […] da ne bi to bil še eden v vrsti hudih zgodovinskih dogodkov, iz katerega se nismo bili sposobni ničesar naučiti. Da ne bi pozabili starih, ki so umrli zaradi pomanjkanja respiratorjev […] Da tako velika bolečina ne bi bila zaman; da bi se predali drugačnemu življenju in bi enkrat za vselej odkrili, da imamo vsi potrebe in smo dolžniki drug drugega, da bi se prerodili vsi obrazi človeštva«. Nihče se ne reši sam. Dolžniki drug drugega. Vsi smo bratje.

V tej perspektivi bi ti rad povedal, da si potreben, da bi v bratstvu in družbenem prijateljstvu gradili jutrišnji svet: svet, v katerem bomo živeli – mi s svojimi otroki in vnuki – ko se bo nevihta umirila. Vsi »moramo biti dejaven del rehabilitacije in podpore ranjeni družbi« (prav tam, 77). Med različnimi oporniki, ki morajo podpreti to novo gradnjo, so trije, ki jih bolje od drugih znaš postaviti ti. Trije oporniki: sanje, spomin in molitev. Gospodova bližina bo tudi najbolj krhkim med nami dala novo moč, da se podajo na novo pot po poteh sanj, spomina in molitve.

Prerok Joel je nekoč izrekel tole obljubo: »Vaši starčki bodo sanjali sanje, vaši mladeniči bodo gledali videnja« (3,1). Prihodnost sveta je v tej zavezi med mladimi in starejšimi. Kdo, če ne mladi, lahko sprejme sanje starejših in jih ponese naprej? Vendar je za to treba še naprej sanjati: v naših sanjah o pravičnosti, miru, solidarnosti se skriva možnost, da bodo naši mladi imeli nova videnja in bomo lahko skupaj zgradili prihodnost. Potrebno je, da tudi ti pričaš, da lahko prenovljeni izidemo iz doživetja preizkušnje. Prepričan sem, da ne bo edina, saj si jih v svojem življenju imel že veliko in ti je uspelo priti iz njih. Iz tega doživetja se

 

Napovedi in informacije

 

Sv. maša v Šentjanžu: Zaradi malega prostora ni mogoče zagotoviti potrebne razdalje, zato bomo imeli sv. mašo tam v soboto, 28. 8. ob 19.00, v nedeljo, 29. 8. pa v Kompolah.

Posvetitev oltarja v župnijski cerkvi na Teharjah: 19. 9. 2021 ob 10.00; škof Maksimilijan.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je mogoč ob upoštevanju ukrepov. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Poroka je možna po določilih NIJZ glede na razmere. Priprava pri sv. Jožefu.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Pečovje;  september Slance in sp. Vrhe, oktober Teharje

Kompole: avgust: Kompole, septrmber: Ogorevc; oktober: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.