17.07.2021

Oznanila za 16. nedeljo med letom - za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

MAŠE NA TEHARJAH 

16. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 18. 7.

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Suzano Petelinšek;

                  za + Ramšakove in Frančiško Romih

Arsenij Veliki,

puščavnik

Ponedeljek, 19. 7.

ob 7.00 za + Jožeta Vodeba

* Gajšek za + Karla Ojsterška             

Marjeta Antiohijska

Torek, 20. 7.

ob 19.00 za + Ivana (11. obl.) in Marijo Žnidarec ter Antona Plevnika

Danijel, prerok

Sreda, 21. 7.

ob 19.00 za + Franca Štajharja, pogrebna

Marija Magdalena, spokornica

Četrtek, 22. 7.

ob 19.00 za + Alojza in brate Vipotnik

* Gajšek za + Branka Radčla

Brigita Švedska, sozavet. Evrope

Petek, 23. 7.

ob 7.00 za + Vinka Najdenika, Ano Ozis, Ano Gradišnik

* Gajšek za + Kristo Kobilica

Krištof, mučenec

Sobota, 24. 7.

pri sv. Ani ob 19.00 za + Ano in Ivana Selič

17. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 25. 7.

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + s. Lavrencijo Gologranc

za + Danija Lenardiča, starše in Sandija Vodenika

za + Antona in Marijo Hrovat

MAŠE V KOMPOLAH 

16. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 18. 7.

ob 10.00 za + Franca Aužnerja (obl.) in rodb., Elizabeto in Zvonimirja Golob, Marijo Pregelj, Stanko Plank

Marjeta Antiohijska

Torek, 20. 7.

ob 19.00 za + Jožefo in Alojza Mramor, Alojza in Franca Mastnak in rodbino

Krištof, mučenec

Sobota, 24. 7.

ob 9.00 za + Janeza Anclina

17. NEDELJA M. L.

Nedelja, 25. 7.

ob 8.00 za + starše Ano in Jožeta Borovšak

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega pisma: Kogar Gospod ljubi, ga opominja. (Prg 3, 12)

Umrli so: s. Lavrencija Gologranc, MS, 78-letna, doma iz Štor, pogreb je bil v Ljubljani, 16. 7.; Franc Štrajhar, 55-letni s Teharja 31, pogreb je bil v četrtek, 15. 7.; Rozalija Amon, 76-letna iz Štor, pogreb je bil 16. 7.; Janez Rutar, 74 let. Dan pogreba še ne vemo. Bog jim daj večni mir.

Za nasmeh: BELA BARVA: »Oči, ali je bela lakasta barva zelo draga?« »Ne, ni zelo«. »Zakaj pa potem mama tako nori, ko sem z njo risal po perzijski preprogi?«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 18. DO 25. 7. 2021

Kljub izboljšanim epidemiološkim razmeram pri bogoslužju v zaprtih prostorih še ohranjamo maske in medsebojno razdaljo 1 meter, ena oseba ali družina. Bralci lahko med branjem odložijo masko, če je vsaj 3 metre razdalje do stoječih ali sedečih. Na prostem - pred cerkvijo - se lahko zbere več ljudi. Vsekakor pa moramo skrbeti za svojo varnost s higieno in primerno razdaljo. Ker se pojavljajo nove okužbe, bodimo še bolj odgovorni in previdni za zdravje sebe in drugih, saj se okužbe spet povečujejo.

Danes je pozna sv. maša v cerkvi sv. Ane. Če bo ugodno vreme, bo procesija, sicer bomo Najsvetejše počastili v cerkvi. Sv. mašo bo vodil kapucin, br. Matej Nastran. Prihodnjo nedeljo, 25. 7., je druga Anina nedelja in lepo vabim tudi širše k sveti maši na prostem, če bo primerno vreme. Vodil jo bo kaplan v župniji bl. Antona Martina Slomška v Celju, salezijanec Viktor Ganc, odgovoren za mladinski center; bil je več let župnik v Podgorici (nekanji Titograd). Na sam god sv. Ane, 26. 7., bomo obhajali sveto mašo dopoldne ob 10.00 in zvečer. Povabil sem vsem znanega duhovnika g. Martina Goloba, župnika iz Grosuplja. Lepo vabljeni. Če bo vreme dopuščalo, bomo imeli sv. mašo na prostem in po njej procesijo z lučkami. Lepo vabljeni.

 V nedeljo, 25. 7., je »Krištofova nedelja«. Na ta dan se najprej spomnimo prometa. Za nas je blagoslov, saj nam omogoča delo, potovanja, sprostitve… Zato se zahvaljujemo za srečno prevožene poti in prosimo blagoslova za nas in naša prometna sredstva. Vozila blagoslavljamo, vse udeležence pa vabimo k odgovorni drži. Ob tem zbiramo tudi denar za misijonska vozila. Lani se je v Sloveniji (tudi z našo pomočjo) zbralo polovico manj kot prejšnja leta - 164.780 (leto prej: 350.000) €. S tem so pomagali pri nakupu 8 vozil (leto prej 12) vozil za misijonarje. Tudi letos bo blagoslov vozil na Teharjah (po prvi maši) in v Kompolah, zbiranje darov za misijonska vozila pa po vseh mašah.

Bog povrni za vaše darove, molitve in dobra dela v korist misijona. Prilagamo povezavo do letošnjega promocijskega filma o akciji MIVA prosimo, če ga lahko delite na vaših spletnih straneh https://youtu.be/5l6zRZ_3I8g

POČITNICE – ČAS ZA ODKRIVANJE ČUDEŽEV

V naročju Zemlje se nahaja veliko čudežev, ki si želijo biti odkriti, toda mi jih ne vidimo. Naše življenje je obdano s čudeži, ki želijo razveseljevati naše srce, vendar jih ne vidimo. Ker odpremo samo svoje oči, ne pa svojega srca. Ker stvari in ljudi, ki nam pridejo nasproti, nimamo od srca radi. Nikoli ne boš srečen, če ne boš našel zadovoljstva v soncu, ki sije, v preprosit cvetlici na travniku, ki cveti, v otroku, ki gre mimo in te nasmeji. Če si ogledujemo cvetlice in ptice in ljudi, ker jih imamo od srca radi, potem vedno vidimo veliko več, potem dnevno odkrivamo čudeže. Oglej si kdaj oblake, kako se premikajo; oglej si majhnega otroka, kako riše. Njegova domišljija čara z barvicami na majhen kos papirja cel svet. Oglej si babico, ki boža mačko, dva zaljubljenca na avtobusni postaji, dojenčka, ki spi v otroškem vozičku. In odkril boš, da v vseh stvareh leži več, kot človek vidi površinsko: spomin na raj… V vsakem dnevu tičijo čudeži, človek sploh ne more vseh našteti.                                                                                                                                                                                                       Povzeto po: Phil Bosmans

 

Z OČETOVSKIM SRCEM - Papež Frančišek je ob 150. letnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve razglasil posebno »Leto svetega Jožefa«, ki bo trajalo do Brezmadežne 2021. O njem je napisal Apostolsko pismo z naslovom »Z očetovskim srcem«. V tej rubriki bom po odlomkih objavljal njegove misli ob sv. Jožefu, ki nam veliko povedo o tem svetniku, ki je imel v zgodovini odrešenja posebno mesto.

7. Oče v senci

»Vstani, vzemi dete in njegovo mater,« (Mt 2,13) reče Bog sv. Jožefu.

Namen tega Apostolskega pisma je povečati ljubezen do tega velikega svetnika, da bi nas spodbudilo, da bi prosili za njegovo priprošnjo in da bi posnemali njegove kreposti in njegovo navdušenje. Posebno poslanstvo svetnikov namreč ni samo v tem, da podelijo čudeže in milosti, ampak da prosijo za nas pred Bogom, kakor sta delala Abraham[26] in Mojzes,[27] kakor dela Jezus, »edini srednik« (1 Tim 2,5), ki je pri Bogu Očetu naš »zagovornik« (1 Jn 2,1), »vedno živi, da posreduje za nas.  Svetniki pomagajo vernikom »težiti po svetosti in svojemu stanu primerni popolnosti.«[28] Njihovo življenje je konkreten dokaz, je evangelij možno živeti. Jezus je rekel: »Učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen« (Mt 11,29), oni pa so zgledi življenja, ki ga je treba posnemati. Sv. Pavel je izrecno spodbujal: »Postanite moji posnemovalci!« (1 Kor 4,16).[29] Sv. Jožef to govori s svojim zgovornim molkom.

Ob zgledu tolikih svetnikov in svetnic se je sv. Avguštin vprašal: »Kar so zmogli ti in ti, tega ti ne bi zmogel?« In tako je dosegel končno spreobrnjenje vzklikajoč: »Pozno sem te vzljubil, o Lepota, večno davna in večno nova!«

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Praznovanje pri sv. Ani: 18.7. ob 10.00 vodi br. Matej Nastran, kapucin; 25. 7. ob 10.00 Viktor Ganc, salezijanec; na god sv. Ane, 26.7., sv. maša ob 10.00. Zvečer ob 19.00 sv. maša in procesija z lučkami, vodi g. Martin Golob iz Grosuplja.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je mogoč ob upoštevanju veljavnih ukrepov. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je poroka možna po določilih NIJZ glede na razmere. Priprava pri sv. Jožefu.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: maj: Teharje; junij Štore-Lipa, julij: Bukovžlak, avgust: Pečovje

Kompole: maj: Draga, Moste, junij: Šentjanž, julij Laška vas, avgust: Kompole.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.