10.07.2021

Duhovna misel za 15. nedeljo med letom

folder

Mr 6,7–13

OD BOGA POSLAN

Božja beseda današnje nedelje nam govori, kako Bog v vseh časih pošilja ljudem svoje poslance. Izbira, koga sam hoče. Pokliče tistega, ki ni gluh za njegov glas. Da mu v usta svoje besede, ki so besede življenja, besede, ki ozdravljajo, besede, ki osvobajajo od hudičeve oblasti. V stari zavezi je Bog izvoljenemu ljudstvu pošiljal preroke. Tudi če so bili na zunaj za to službo nepripravni kot pastir Amos. Bog gleda na srce. Zadnji prerok stare zaveze, Janez Krstnik, je pokazal Poslanega od Očeta.

Kmalu po nastopu svoje službe popotnega učitelja je Jezus iz Nazareta okoli sebe zbiral učence, nato pa poklical dvanajst ožjih sodelavcev, ki jim pravimo apostoli. To je grška beseda, ki pomeni »poslani«. Potem ko so bili nekaj časa v njegovi šoli – poslušali so njegov nauk, strmeli nad njegovimi čudeži, predvsem pa občudovali njegovo osebnost – je Učitelj sklenil, da jih pošlje »na prakso«. Pater Albin Škrinjar si tale prizor predstavlja nekako takole: »Jezus stoji tu, pred njim dvanajsteri apostoli. Veseli so, slovesno razpoloženi; sedaj odhajajo, da bodo oznanjali Božji nauk kakor Jezus. Stoje pred Jezusom, pripravljeni za pot, pa brez popotnih torb, brez denarja: po evangelistu Marku jim Jezus dovoljuje imeti palico za oporo na potovanju, ne pa kot orožje. Jezus razpošilja apostole zares kakor prave ubožce. Po dva in dva odhajajo od Jezusa. Spremlja jih Jezusova molitev. »Sveti Avguštin je zapisal, da je Jezus razposlal apostole po dva in dva zato, ker je hotel s tem pokazati neločljivost obeh največjih zapovedi: ne more biti oznanjevalec Božje ljubezni nekdo, ki ne z na biti pozoren na človeka ob sebi.

Od Boga poslani apostol uči predvsem s tem, kar je! In tudi mi smo po krstu poklicani, da pričujemo. Bog slehernega od nas pošilja, da v prvi vrsti učimo s tem, kar smo!

Po: S. Čuk, Misli srca