10.07.2021

Oznanila za 15. nedeljo med letom - za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

15. NEDELJA MED LETOM, Benedikt

Nedelja, 11. 7.

ob 8.00 za + Ivana in Anico Selič

ob 10.00 za žive in rajne farane

Mohor in Fortunat, mučenca

Ponedeljek, 12. 7.

ob 7.00 za  + Zvoneta Ptiček-a

* Gajšek za + Ljudmilo Resnik

Henrik, cesar

Torek, 13. 7.

ob 19.00 sv. maša v Kompolah

Bogdan, škof

Sreda, 14. 7.

ob 19.00 za + Erno Nečemar, rajne Gorišek-Ulaga

Bonaventura, škof, c. učitelj

Četrtek, 15. 7.

ob 19.00 za + Vlada Teržana in Katarino Gaber

* Gajšek za + Marijo Markošek

Karmelska mati božja

Petek, 16. 7.

ob 19.00 za + Ivanko Grofelnik, osmina

* Gajšek za + Nado Lubej

Aleš, spokornik

Sobota, 17. 7.

pri sv. Ani ob 19.00 za + Angelo in Franca Selič

16. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 18. 7.

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Suzano Petelinšek

           za Ramšakove in Frančiško Romih

svete maše v kompolah

15. NEDELJA MED LETOM, Benedikt

Nedelja, 11. 7.

ob 10.00 za + Alojza Mastnaka, 2 Alojza Žnidarja in rodbine

Henrik, cesar

Torek, 13. 7.

ob 19.00 za + Jurija Roma, osmina

Aleš, spokornik

Sobota, 17. 7.

ob 9.00 za + Antona Štarkla

16. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 18. 7.

ob 10.00 za + Franca Aužnerja (obl.) in rodb., Elizabeto in Zvonimirja Golob, Marijo Pregelj, Stanko Plank

*g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega pisma: Naj ti bodo v veselje izreki iz mojih ust, premišljanje mojega srca pred tvojim obličjem, Gospod, moja skala, moj rešitelj. (Ps 19, 15)

Za nasmeh: PRANJE: Janez je hotel oprati nekaj majic, pa ne ve, na kateri temperaturi. Poklical je ženo in jo vprašal: »Na koliko stopinj naj perem?« Žena pravi: »Poglej, kaj piše na majici«! On pa: »No, tu piše: Laško je zakon!«

Umrli so: Ivanka Grofelnik, roj. Koražija, 53-letna iz Drage, pogreb bo jutri ob 11.00 v Kompolah; Franc Verhovšek, 91-letni iz Kompol, pogreb bo jutri ob 14.30 v Kompolah; Jožef Goleš, 67-letni iz Petrovč, pogreb bo jutri ob 13.00 na Teharjah. Bog jim daj večni mir in pokoj.

ostala oznanila za teden od 11. 7. do 18. 7. 2021

Kljub izboljšanim epidemiološkim razmeram pri bogoslužju v zaprtih prostorih še ohranjamo maske in medsebojno razdaljo 1 meter, ena oseba ali družina. Bralci lahko med branjem odložijo masko, če je vsaj 3 metre razdalje do stoječih ali sedečih. Na prostem - pred cerkvijo - se lahko zbere več ljudi. Vsekakor pa moramo skrbeti za svojo varnost s higieno in primerno razdaljo. Ker se pojavljajo nove okužbe, bodimo še bolj odgovorni in previdni za zdravje sebe in drugih.

Bliža se praznovanje godu sv. Ane. Srčno upam, da bodo zdravstvene razmere ugodne in da bomo lahko lepo praznovali: v nedeljo, 18. 7. s procesijo in sv. mašo, ki jo bo vodil br. Matej Nastran, kapucin; v nedeljo, 25. 7., ko bo naš gost salezijanec Viktor Ganc, ter v ponedeljek, na god sv. Ane, ko bo zvečer naš gost g. Martin Golob, župnik iz Grosuplja.   Lepo vabljeni.

 

To velja za vse, še  posebej za družine:

 

Če ravnam samo po svoje

in ti po svoje,

sva v nevarnosti,

da izgubiva drug drugega in sebe.

 

Nisem na tem svetu,

da bi živel po tvojih pričakovanjih;

sem pa na tem svetu,

da te potrdim

kot enkratno človeško bitje.

In da ti potrdiš mene.

Samo v odnosu drug do drugega

sva v polni meri midva sama.

Jaz oddvojen od tebe – razpade.

 

Ne najdem te po naključju.

Najdem te z dejavnim življenjem,

ko presegam samega sebe.

 

Namesto da nedejavno prepuščam,

da se mi stvari zgodijo,

lahko načrtno posredujem,

da jih sam povzročim.

Res, začeti moram pri sebi;

vendar ne smem končati pri sebi:

resnica se začne z dvema.

 

Wlater Tubbs

VZGOJA NAJ IZHAJA IZ OSEBNEGA ZGLEDA

 

Pisatelj Franc Saleški Finžgar je imel davnega leta 1939 na ljubljanskem radiu postne govore. Poudaril nenadomestljivi pomen družinske vzgoje. »Koliko družin daje otrokom vse, samo Boga jim ne dajo. Dajte, približajte otrokom Boga, približajte jih Božji ljubezni. Če bodo imeli ljubezen do Boga, bodo imeli ljubezen do staršev, do brata, do sočloveka.« Umetnost vseh umetnosti je, kako to storiti. Z lepim govorjenjem? To ne koristi veliko, po navadi seže samo do ušes, do srca ne pride.

Edini uspešni način je – z lepim življenjem. Če bi lepo govorili, pa slabo živeli, bi tudi nas po pravici zadel očitek, ki ga je Jezus namenil farizejem: da čistimo posode od zunaj, znotraj pa so polne umazanije. Z drugimi besedami: za javnost si nadevamo masko dobrih ljudi, dejansko pa so naša srca zasužnjena s hudobijo.

Staro pravilo sleherne uspešne vzgoje pa je: »Učitelj vzgaja najprej in predvsem s tem, kar je.« Z osebnim pričevanjem, ko se trudi biti »uresničevalec besede«. To naj velja tudi pri vzgoji v vsaki družini.

 

Silvester Čuk

Z OČETOVSKIM SRCEM - Papež Frančišek je ob 150. letnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve razglasil posebno »Leto svetega Jožefa«, ki bo trajalo do Brezmadežne 2021. O njem je napisal Apostolsko pismo z naslovom »Z očetovskim srcem«. V tej rubriki bom po odlomkih objavljal njegove misli ob sv. Jožefu, ki nam veliko povedo o tem svetniku, ki je imel v zgodovini odrešenja posebno mesto.

7. Oče v senci

Sklep: Očetovstvo, ki se odpove skušnjavi, da bi živelo življenje otrok, vedno odpira še neznane prostore. Vsak otrok vedno nosi s seboj skrivnost, nekaj neznanega, ki se lahko razodene samo s pomočjo očeta, ki spoštuje njegovo svobodo. Očeta, ki se zaveda, da izpolnjuje svoje vzgojno delovanje in v polnosti živi očetovstvo samo takrat, ko je postal »nepotreben«, ko vidi, da otrok postaja samostojen in sam stopa po poteh življenja; ko se postavi v položaj Jožefa, ki je vedno vedel, da ta otrok ni njegov, ampak je bil samo zaupan njegovi skrbi. V bistvu je na to mislil Jezus, ko je rekel: »Tudi na zemlji nikomur ne pravite ›oče‹, kajti eden je vaš Oče, ta, ki je v nebesih« (Mt 23,9).

Kadar koli se znajdemo v položaju, da moramo uresničevati očetovstvo, se moramo vedno spominjati, da nikoli ne gre za posest, ampak za »znamenje«,  ki napoti na višje očetovstvo. V nekem smislu smo vsi vedno v Jožefovem položaju: senca edinega nebeškega Očeta, ki »daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim« (Mt 5,45); in senca, ki sledi Sinu.

obvestila in napovedi

Praznovanje pri sv. Ani: 18.7. ob 10.00 procesija in sv. maša, vodi br. Matej Nastran, kapucin; 25. 7. ob 10.00 Viktor Ganc, salezijanec; na god sv. Ane, 26.7. zvečer: vodi g. Martin Golob iz Grosuplja.

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je mogoč ob upoštevanju veljavnih ukrepov. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je poroka možna po določilih NIJZ glede na razmere. Priprava pri sv. Jožefu.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni, zvonjenje in pogrebni obred.

Krašenje cerkve: Teharje: maj: Teharje; junij Štore-Lipa, julij: Bukovžlak, avgust: Pečovje

Kompole: maj: Draga, Moste, junij: Šentjanž, julij Laška vas, avgust: Kompole.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; FB Župnija Teharje; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.