21.09.2019

Oznanila za 25. nedeljo med letom, SLOMŠKOVO NEDELJO; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

25. NEDELJA med letom - Slomškova

 Nedelja, 22. 9. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Otija Jezovška

Pater Pij

Poned., 23. 9.

ob 7.00 za + Karla, Nežo in Marjana Vrhovnik

Anton Martin Slomšek

Torek, 24. 9.

ob 19.00 za + Stanka Štora, osmina

Sergij Radonski, menih

Sreda, 25. 9. 

ob 7.00 za + Marijo Novak

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vlada Gajšek

Kozma in Damijan

Četrtek, 26. 9.

ob 19.00 za + Mihaela, Nežo in dva brata Gologranc

* Gajšek v Kostrivnici: za + Markota Brečko

Vincencij Pavelski

 Petek, 27. 9.

ob 7.00 za +  Magdaleno in Jerneja Korošec

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne

Venčeslav, mučenec

Sobota, 28. 9.

ob 19.00 za + starše Selič in Zajtl

26. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 29. 9. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Otija Jezovška

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

25. NEDELJA med letom - Slomškova

 Nedelja, 22. 9. 2019

ob 10.00 za + Justino in Štefana Strašek in rodbino Hrvatič

Anton Martin Slomšek

Torek, 24. 9.

ob 18.00 za + Martino Vrhovšek, 30. dan

Venčeslav, mučenec

Sobota, 28. 9.

ob 9.00 za + Martina in Kristino Majoranc, Gregorja

              in Karolino Kroflič

26. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 29. 9. 2019

ob 10.00 za + Franca Tovornika

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v sredo, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite na Teharjah.

Človeško življenje je podobno delavniku, v katerem se delavcu miza trikrat pogrne: zajtrk je naša mladost, ali je kratka; kosilo je naših odraslih starost in ljudje za to veliko skrbijo; večerja je v hiši večnosti.                                                                               (bl. Anton Martin Slomšek)

 

 

 Za nasmeh: V parlamentu vpraša poslušalec svojega soseda: »Koliko časa zdaj že govori ta poslanec?« – »Dobre pol ure.« – »O čem pa govori?« – »Tega pa še ni povedal.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 22. DO 29. 9. 2019-09-21

Danes obhaja Cerkev v Sloveniji Slomškovo nedeljo, kot vsako leto 4. nedeljo v mesecu septembru. Ta mesec je še posebej zaznamovan z mislijo na Slomška, saj se spominjamo številnih dogodkov povezanih z njim: mašniškega posvečenja, nove maše, preureditve Lavantinske škofije in prenosa v Maribor, Slomškove smrti in beatifikacije, ki smo jo dočakali 19. 9. 1999, torej prejšnji teden pred 20 leti. Vabim, da se tega osebno in župniji spominjamo, lepo pa vabim tudi k slavju Slomškove nedelje, ki bo danes, 22. 9., v Prekmurju, ki letos praznuje 100-letnico priključitve matični domovini (pred podružno cerkvijo bl. Antona Martina Slomška v Gornji Bistrici, župnija Črenšovci). Rezerviral sem avtobus. Odhod avtobusa bo ob 13.10 s Teharja, ob 13.20 s stare avtobusne postaje. Ustavimo se še na Hudinji pri kapeli, nato pa gremo direktno v Prekmurje. Na avtobusu je še prostor in se lahko priključite. Vrnili se bomo okoli 20.00 ali malo čez. V torek pa je god bl. Antona Martina Slomška, za našo škofijo praznik. Lepo vabim v večjem številu k sveti maši.

Člane Župnijskega sveta župnije Teharje lepo vabim v torek po maši na sestanek. Začenjamo novo pastoralno leto in spodbujam k lepemu sodelovanju.

V župniji bl. Antona Martina Slomška v Celju obhajajo v nedeljo praznovanje župnijskega zavetnika ob 8.00 in ob 10.00.

V sedmih nebesih

Ni srce hitreje bilo in glas zvenel prevzet od sreče, ko si ji, ko si mu nataknil/-a na prst prstan kot simbol ljubezni in zvestobe? Ljubezen med dvema človekoma je velik čudež. Človek se lahko samo čudi.

Ne obstajajo več meje, ni več zemlje in nebes. Ure ne tiktakajo več. Ves svet se ustavi. Luna sije svetlo kot sonce. Ptice žvrgolijo pozimi. Cvetlice cvetijo v očeh. V vseh rečeh tiči čar in človek začne sanjati o skupnem praznovanju življenja.

Ne tehtaj ljubezni. Ne meri, kako široka in kako dolga je. Odtehtana in izmerjena ljubezen ni ljubezen, ampak izračun. Pusti ljubezni, da je spontana, brez skritih misli, prvobitna in pristna, tedaj te bo preplavilo veselje, postalo ti bo toplo pri srcu, srečen boš, lahko boš pel, plesal in skakal.

 

Po: Phil Bosmans, V tebi je sreča

 

 RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

Osmo poglavje: SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Olajševalne okoliščine pri pastoralnem razločevanju

Norme razločevanja

305. Zaradi tega se škof ne sme zadovoljiti s tem, da bi v odnosu do tistih, ki živijo v »nepravilnih položajih«, uporabljal samo nravne norme, kakor da so kamni, ki naj jih vržejo na življenje ljudi. To je primer zaprtih src ljudi, ki se radi skrivajo za naukom Cerkve, »da bi se usedli na Mojzesovo stolico ter – včasih zviška in površno – sodili o težavnih primerih in ranjenih družinah.« O tem se je izjasnila tudi Mednarodna teološka komisija: »Naravnega zakona torej ni mogoče predstaviti kot že izdelan sklop pravil, ki se a priori postavljajo pred moralni subjekt, ampak je vir objektivnega navdiha za njegov proces odločanja, ki je eminentno oseben.« Zaradi pogojenosti ali olajševalnih dejavnikov je mogoče, da lahko kdo sredi objektivnega položaja greha – ki ni subjektivno prišteven ali vsaj ne v polnosti – živi v Božji milosti, da lahko ljubi, da lahko tudi raste v življenju milosti in ljubezni, če mu pri tem Cerkev pomaga. Razločevanje mora pomagati k temu, da se sredi omejitev najdejo možne poti za odgovor Bogu in za rast sredi omejitev. V prepričanju, da je vse belo ali črno, včasih zapiramo pot milosti in rasti ter vzamemo pogum in oviramo ljudi na poti k posvečevanju, ki poveličuje Boga. Spomnimo se na to, da »je majhen korak sredi velikih človeških omejenosti Bogu bolj všeč kakor na zunaj pravilno življenje človeka, ki preživlja svoje dni, ne da bi naletel na omembe vredne težave«. Konkretno dušno pastirstvo nosilcev služb in občestev mora to dejstvo upoštevati.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Seje ŽPS Teharje: po maši, 24. 9. ob 19.00.

· Slomškova nedelja v Gornji Bistrici v Prekmurju, 22. 9.. Avtobus pelje ob 13.10.

· Sv. maša na Grobišču Bukovžlak: nedelja, 6. 10., ob 11.00.

· Romanje sodelavcev župnij Teharje in Sv. Lovrenc: 27. 10. 2019.

 

 

Poznamo več vrst molitve: slavilno, pa tako, s katero prosimo, in tako v kateri se zahvaljujemo. Tokrat poskusi sestaviti čisto svojo …