31.08.2019

Oznanila za 22. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

22. NEDELJA med letom - angelska

 Nedelja, 1. 9. 2019

ob 8.00 za + Justino in Karla Flis in sorodnike

ob 10.00 za zdravje in srečo v Krušič in Skok

Marjeta, dev.

Poned., 2. 9.

ob 7.00 za + Magdaleno in Jerneja Korošec

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano in Stanka Mulej

Gregor Veliki, papež

Torek, 3. 9.

ob 19.00 za + Marijo in Leopolda Kobilico

Rozalija Siciljska

Sreda, 4. 9. 

ob 7.00 za + Ljudmilo, 2 Jožeta in Staneta Jesenek(31. obl) in Jelko Simončič

* Gajšek v Kostrivnici: za + Emila Gajška

Mati Terezija, red.

Četrtek, 5. 9.

ob 19.00 za + Ivano Žnidar

Zaharija, prerok

 Petek, 6. 9.

ob 7.00 za + Ano in Ladislava Gobec

* Gajšek v Kostrivnici: za + Martina Majoranca

Regina, devica, muč.

Sobota, 7. 9.

ob 19.00  za + Marka Brečka in Pavla Šuhla

23. NEDELJA med letom - mali šmaren

 Nedelja, 8. 9. 2019

ob 10.00 za  žive in rajne farane

               - v zahvalo

               - za nove duhovne poklice

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

22. NEDELJA med letom - angelska

 Nedelja, 1. 9. 2019

ob 10.00 za + Zdenko in Avgusta Zorko

Gregor Veliki, papež

Torek, 3. 9.

ob 19.00 za + Martino Vrhovšek, osmina

Regina, devica, muč.

Sobota, 7. 9.

ob 9.00  za + Zdenko Vrečar

23. NEDELJA med letom - mali šmaren

 Nedelja, 8. 9. 2019

ob 8.00 za + Marijo Klinar (obl), Stankota in Ivana Zimšek ter sorodnike

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, sredo in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite na Teharjah.

 Umrl je: Stanko Štor, 84-letni, doma iz Osence, bival v Novem mestu. Pogreb bo v torek, 3. 9., ob 12.00 na Teharjah. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: Ministrantka Iva vpraša mamo: »Ali je dobri Bog zbolel?« »Bog ne more zboleti!Kako ti pride kaj takega na misel.« » V oznanilih sem prebrala: Dobri Bog je poklical ki sebi doktorja Franca Novaka.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 1. DO 8. 9. 2019

Danes že stopamo v mesec september in začetek novega pastoralnega in katehetskega leta. Otroci in srednješolci začenjajo jutri pouk. To potegne za seboj mnoge spremembe v družinskem življenju in v prometu. Šolsko leto je lepa priložnost za napredovanje v znanju, vzgoji, delovanju in gradnji odnosov. S šolskim obdobjem je vezan tudi verouk, naša župnijska kateheza, saj ga izven šolskega časa ni mogoče izvajati, ker so mnogi otroci zdoma. Zato lepo vabim k novemu dogajanju veroučnega leta. Vabim vse dosedanje veroučence in veroučenke, da v novo obdobje vstopajo s hvaležnostjo Bogu za lepe počitniške dni in s prošnjo, naj Bog blagoslavlja njihovo pot spoznanja in oblikovanja srca. Lepo vabim prvošolčke in vse, ki še niso začeli z veroukom. Ta teden bom vse dni od ponedeljka do petka od 15.00 do 18.00 (-razen, če bo kakšen pogreb!) v župnijski pisarni na razpolago za vpis vseh veroučencev, tako dosedanjih, kot nove generacije. Ob tej priložnosti boste nabavili tudi vse potrebne pripomočke za verouk. V nedeljo ob 10.00 bomo imeli tudi slovesni začetek verouka, blagoslov veroučencev, pa tudi njihovih šolskih torb in peresnic. Lepo vabim učence in starše. Spodaj objavljam predvideni urnik za verouk. Upam, da bo uresničljiv za vse otroke in starše. Skušamo urediti tako, da bi bilo ugodno za vse. 

Predvideni urnik verouka na Teharjah v šolskem letu 2019/20:

1. razred: ponedeljek ob 17.00;       4. razred: četrtek ob 15.30;        7. razred: torek ob 15.00

2. razred: ponedeljek ob 16.00;       5. razred: četrtek ob 16.30;        8. razred: poned. ob 15.00

3. razred: ponedeljek ob 17.00;       6. razred; četrtek ob 16.30;        9. razred: torek ob 16.00

Kaj več se pogovorimo ob vpisu.

Mladi po osnovni šoli: zadnji petek v mesecu ob 19.30.

Za prihodnjo nedeljo, 8. septembra, pripravljamo že 6. župnijski dan kot lepo obliko povezanosti kristjanov v župniji in med župnijama Teharje in Sv. Lovrenc. Lani smo ga pripravili v začetku julija, ko smo obhajali zlatomašni jubilej g. Stanka Gajška. Letos se spet vračamo v jesenski čas. Mineva 50 let redovništva s. Mirte (Ane) Rezar in 20 let duhovništva od nove maše g. dr. Mirana Sajovica. Obeh jubilejev se bomo z veseljem spominjali na letošnjem župnijskem dnevu, ki ga bomo obhajali kot izraz hvaležnosti in molitve za duhovne poklice. Takrat bo sv. maša ob 10. uri in jo bo vodil dr. Miran Sajovic. Lepo vabim vse farane župnij Teharje in Sv. Lovrenc, da pridete k sv. maši in na župnijsko druženje, saj bo po sv. maši še skupen obed in program. Tudi letos bomo pripravili srečelov in izkupiček namenili za obnovo orgel pri sveti Ani. Prosim, pripravite dobitke za srečelov in povabite še koga k sodelovanju. Dobitke prinesite do petka zvečer v župnišče na Teharje. Srečelov je hkrati tudi vzgojna in dobrodelna akcija: izkupiček bomo namenili za obnovo orgel v cerkvi sv. Ane, da bodo za bogoslužje in kulturne dogodke. Hvala in Bog povrni vsem, ki boste sodelovali. Prosimo tudi za sodelovanje v pripravi, pa tudi za kruh in pecivo (pokličite Dragico L. - tel. 031 893 881) in za pijačo (pokličite Saša  M., - tel. 031 630 851).

Od 10. do 12. 10 romamo v Medžugorje. Odhod je zagotovljen, cena je ugodna (129 €), čas primeren in cilj dobro izbran. Priporočam. Lahko se prijavite v župniji ali direktno na Aritours Maribor.

V soboto, 14. 9., je v Petrovčah ob 9.00 molitveni shod za duhovne poklice, združen s praznovanjem 20-letnice beatifikacija Antona Martina Slomška. Lepo vas vabim k molitvi, ministrante pa k sodelovanju. Ob takem pomanjkanju duhovnih poklicev v naši škofiji še posebej lepo vabim  k molitvi.

Prihodnjo nedelj bo na Teharjah sv. maša samo 10.00, v Kompolah pa samo ob 8.00.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK Osmo poglavje

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

299. Sprejemam pomisleke mnogih sinodalnih očetov, ki so hoteli opozoriti, da [moramo] »krščene, ki so ločeni in civilno ponovno poročeni na različne možne načine močneje vključiti v skupnost, pri čemer je treba preprečiti vzbujanje vsakega pohujšanja. Logika vključevanja je ključ za njihovo pastoralno spremljanje, tako da ne samo vedo, da pripadajo Kristusovemu telesu, ki je Cerkev, ampak to lahko doživljajo kot veselo in rodovitno izkustvo. Krščeni so, so bratje in sestre, Sveti Duh nanje izliva darove in karizme v blagor vseh. Angažirajo se lahko v različnih cerkvenih službah. Zato je treba razlikovati, katere od različnih oblik izključenosti, ki so ta čas v veljavi na bogoslužnem, pastoralnem, vzgojnem in institucionalnem področju, je mogoče odpraviti. Ni dovolj, da se počutijo kot neizobčeni, temveč da morejo živeti in zoreti kot živi udje Cerkve, ko jo občutijo kot mater, ki jih vedno sprejema, zanje ljubeče skrbi in jih spodbuja na poti življenja in evangelija. To vključevanje je tudi potrebno za skrb in krščansko vzgojo njihovih otrok, na katere je treba gledati kot na najpomembnejše.«

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI:

 

· Vpis k verouku: od 2. do 6. 9. od 15.00 do 18.00 v župnijski pisarni.

· Župnijski dan: nedelja, 8. 9., ob 10.00. v Kompolah sv. maša ob 8.00.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 129 €). Zadnji čas za prijave.

· Seje ŽPS Teharje: po maši, 24. 9. ob 19.00.

· Sv. maša na Grobišču Bukovžlak, nedelja, 6. 10. ob 11.00.

· Romanje sodelavcev župnij Teharje in Sv. Lovrenc: 27. 10. 2019.