17.08.2019

Oznanila za 20. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

20. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 18. 8. 2019

ob 8.00 za + Janeza in Angelo Mramor ter Ivana

     Pušnika

Janez Eudes

Poned., 19. 8.

ob 7.00 za + Angelo Mastnak

Bernad, opat

Torek, 20. 8.

sv. maša v Kompolah

Pij IX., papež

Sreda, 21. 8. 

ob 19.00 za + Šuhlove, v zahvalo in za zdravje

D. Marija, Kraljica

Četrtek, 22. 8.

ob 19.00  za + Dragico Sorec, osmina

Roza iz Lime, devica

 Petek, 23. 8.

ob 7.00 za + Jožeta in Marijo Sivka

Natanael, Jernej, ap.

Sobota, 24. 8.

ob 19.00 za + Silvo Kroflič

21. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 25. 8. 2019

ob 8.00 za žive in rajne čebelarje

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

20. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 18. 8. 2019

ob 10.00 za + rodbino Zupanc in Julijano Žohar

Bernad, opat

Torek, 20. 8.

ob 19.00 za + Antona in Ano Mihelčič

Natanael, Jernej, ap.

Sobota, 24. 8.

 ob 9.00 za + Justino in Štefana Strašek

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 25. 8. 2019

ob 10.00 za + Martina Žnidar (obl), rodbino Žnidar-Drobne

 Umrl je Janko Palir, 68-letni. Pogreb bo v torek, 20. 8., ob 16.00. Bog mu daj večni mir in pokoj.

»Naglica je posebna značilnost naše dobe. Za nobeno stvar ni več časa. Toda kar svet stoji,

je imel dan štiriindvajset ur. Izgovor, da za molitev ni časa, ni umesten.« (Jožef Smej)

 

Za nasmeh: »Nežika, danes imava pločevinasto poroko!« reče Janez svoji ženi, ki ga je ob tem debelo pogledala. – »Pločevinasta, dragi? Slišala sem že za zlato, srebrno, ... za pločevinasto pa še ne.« – »Ja to je, ko 10 let zdržiš v zakonu, kljub temu da ves ta čas, žena pripravlja obroke iz konzerve.«

 

 

 

 OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 18. DO 25. AVGUSTA 2019

Naj spomnim, da bo danes in vse avgustovske nedelje na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

Zadnjo soboto v mescu avgustu navadno gremo na župnijsko romanje. Letos vabim v soboto, 31. 8., da poromamo v nam manj znane kraje na litijskem koncu. Ogledali si bomo rudarski muzej v Zagorju, darovali sv. mašo na Zasavski sveti gori in si ogledali cerkev in okolico. Na goro (-nadmorska višina je okoli 800 m) se pripeljemo z avtobusom. Od tam je lep razgled daleč naokoli. Po maši se bomo ustavili v geometrijskem središču Slovenije na Vačah, potem pa imeli skupno kosilo. Ogledali si bomo tudi župnijsko cerkev v Litiji in se do 20.00 vrnili domov. Cena za prevoz in kosilo je okvirno 20€. Romanje ima več ciljev: nas odpira za Boga, odkriva lepote sveta, nas povezuje v molitvi, pogovoru in pesmi, bogati naša spoznanja in znanja. Zato vas res lepo vabim. To je še čas počitnic in dopusti se nam že iztekajo. Na romanju tako izrečemo hvaležnost za letošnje poletje in čas oddiha ter prosimo milosti in moči za prihodnje šolsko, veroučno in pastoralno leto. Prosim, da se čim prej prijavite, ker bomo prijave zbirali do zapolnitve mest na avtobusu. Odhod bo ob 7.00.

Bliža se mesec september in začetek novega pastoralnega in katehetskega leta. Že petkrat smo pripravili Župnijski dan kot lepo obliko povezanosti v župniji in med župnijama Teharje in Sv. Lovrenc. Lani smo ga pripravili v začetku julija, ko smo obhajali zlatomašni jubilej g. Stanka Gajška. Letos se spet vračamo v jesenski čas. Mineva 50 let redovništva s. Mirte (Ane) Rezar in 20 let od nove maše g. dr. Mirana Sajovica. Obeh jubilejev se bomo z veseljem spominjali na letošnjem župnijskem dnevu, ki ga bomo obhajali v nedeljo, 9. septembra, ob 10. uri. To bo tudi začetek veroučnega leta in blagoslov šolskih torb in peresnic, vpis v novo veroučno leto pa bo potekal ves teden prej. Že sedaj vabim vse farane župnij Teharje in Sv. Lovrenc, da si rezervirate dan za župnijsko druženje. Tudi letos bomo pripravili srečelov in izkupiček namenili za obnovo orgel pri sveti Ani. Prosim, pripravite darila za srečelov in povabite še koga k sodelovanju.

 

Člane in članice Župnijskega pastoralnega sveta Teharje vabim na sejo v sredo ob 19.30.

 

Bog je navzoč povsod, kjer ljudje ljubijo ljudi, je Bog na delu, je Bog navzoč. Kdor živi v ljubezni, veren ali neveren, živi zavestno ali nezavestno v magnetnem polju Boga, ki je Ljubezen.

Bog je navzoč v vsakem človeku, ki te ima rad, se zate trudi, ki gre in ostane s teboj, ko se znoči. Bog te gleda z očmi vsakega človeka, ki zate najde razumevanje.

Bog je navzoč v vsaki lepi besedi, ki te tolaži in podpira. Bog je roka na tvoji rami, ki te opogumlja in prijazno opominja, kadar stopaš po temnih poteh.             Bog je navzoč v ustnicah, ki te z ljubeznijo poljubljajo. Toplino njegovega srca čutiš v objemu. Kjer živi ljubezen v srcih ljudi, se lahko le-ti pogovarjajo o Bogu in drug drugega razumejo.

Phil Bosmans

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK Osmo poglavje

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

297. Gre za to, da bi vključili vse ljudi; treba je pomagati vsakemu posamezniku, da najde svoj način, kako bo sodeloval v cerkveni skupnosti, da bi se čutil kot prejemnik »nezasluženega, brezpogojnega in zastonjskega« usmiljenja. Nihče ne sme biti za vedno obsojen, kajti to ni logika evangelija! Pri tem ne mislim samo na ločene, ki živijo v novi zvezi, temveč na vse, naj se nahajajo v takem ali drugačnem položaju. Samo po sebi se razume, da tak človek, ki zagovarja objektiven greh, kot da bi bil del krščanske biti, ali ki hoče uveljaviti kaj, kar se razlikuje od nauka Cerkve, ne more pričakovati, da bo katehet ali da bo pridigal; v tem smislu obstaja nekaj, kar ga ločuje od skupnosti (prim. Mt 18,17). Ponovno mora prisluhniti oznanilu evangelija in povabilu k spreobrnitvi. Vendar mora biti tudi zanj kakšen način, po katerem je lahko udeležen v življenju občestva, bodisi na socialnem področju, pri molitvenih srečanjih ali na način, ki izvira iz njegove osebne pobude, usklajen z župnikovo presojo. Glede načina, kako ravnati z različnimi tako imenovanimi »nepravilnimi primeri«, so sinodalni očetje dosegli splošno soglasje, ki ga tu podpiram: »V skladu s svojim pastoralnim pristopom ima Cerkev nalogo, da tistim, ki so poročeni samo civilno ali so ločeni in ponovno poročeni ali preprosto živijo skupaj, pokaže Božjo pedagogiko milosti v njihovem življenju in jim pomaga doseči polnost Božjega načrta«,kar je z močjo Svetega Duha vedno mogoče.

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

· V avgustu je na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

· Župnijsko romanje: 31. 8. 2019.

· Vpis k verouku: od 2. do 6. 9. od 15.00 do 18.00 v župnijski pisarni.

· Župnijski dan, blagoslov šolskih torb: nedelja, 8. 9., ob 10.00.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Zadnji čas prijave.