10.08.2019

Duhovna misel za 19. nedeljo med letom

folder

Lk 12,32–48

ODGOVORNOST IN DOSTOJANSTVO

 

Priden bodi, uči se, rad ubogaj, lepo se obnašaj, prinesi dobro spričevalo, pa boš dobil novo obleko, uro, kolo – niso redki starši, ki tako pihajo na dušo svojemu nadebudnemu naraščaju. Še dve leti vztrajaj pri verouku, da prideš do birme, pa ti bo boter kupil motor, računalnik ali še kaj – koliko takih in podobnih obljub slišijo vsak dan naši šolarji.

Jezus pa v današnjem evangeliju ne govori samo otrokom, ampak predvsem odraslim. Naroča jim, naj bodo čuječi, zvesti in razumni. Takšno vedenje pa za odraslega človeka ni nikakršno zlo, temveč se ravno v takem vedenju kaže njegova odraslost. Evangelijskih naročil ne izpolnjuje zaradi obljubljene nagrade, ampak zaradi vrednot, ki jih evangelij vsebuje. Ve, da se za zrelega človeka tako spodobi, da to zahteva od njega čut odgovornosti, da tako najbolj izpolnjuje svojo osebnost in da se v tem kaže njegovo človeško dostojanstvo. Ni čuječ, zvest in razumen, ker bo za to poplačan – če nagrada ne bi bila obljubljena, bi ne ravnal prav nič drugače – temveč se čuti nagrajenega, da mu je sploh dana možnost služiti Bogu. Kraljestvo, ki mu je od Očeta obljubljeno, zanj ni nekaj, kaj bo šele prišlo, temveč ga poseduje že tukaj in sedaj v veselju, da to kraljestvo sploh obstaja, in v hvaležnosti, da je vanj povabljen.

Lahko se zgodi, da kdo noče biti čuječ, zvest in razumen. Rajši se najeda, popiva, … in uganja vsakovrstne nesposobnosti. Ali ni zanj največja kazen v tem, da s takim vedenjem kazi svojo osebnost in ponižuje svoje dostojanstvo?

Po: Beseda da besedo

 

Danes obhaja župnija sv. Lovrenca svoj farni praznik. Naj bo to praznik vseh faranov! Hvala vsem, ki kaj dobrega storite župniji sv. Lovrenca nad Štorami.