29.07.2019

Oznanila za 18. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA  TEHARJAH 

18. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 4. 8. 2019

ob 8.00 za + Ivana Mastnaka in sorodnike

Marta, Lazarjeva sestra

Poned., 5. 8.

ob 7.00 za + po namenu

* Gajšek v Kostrivnici: za + Emila Gajška

Peter Krizolog, šk.

Torek, 6. 8.

ob 19.00 za + Albina Vipotnika

Ignacij Lojoski, duh.

Sreda, 7. 8. 

Po namenu

Alfonz Ligvorij, šk.

Četrtek, 8. 8.

ob 19.00 za + Franca Kača

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vlada Gajšek

Evzebij, škof

 Petek, 9. 8.

ob 7.00 za + po namenu

* Gajšek v Kostrivnici: za + Lepolda in Jožico Bukovšek

Lovrenc, diakon

Sobota, 10. 8.

 ob 19.00 za + Ano Selič, starše Selič in Zajtl

19. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 11. 8. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 4. 8. 2019

ob 8.00 za + Zvonko Markovič (14. obl.), Katarino in Jožefa Vrečar

Peter Krizolog, šk.

Torek, 6. 8.

ob 19.00 za + Elizabeto in Franca Majoranc

Lovrenc, diakon

Sobota, 10. 8.

ob 9.00 za + Ano in Ladislava Gobec

19. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 11. 8. 2019

ob 10.00 za + Franca in Marijo Plank, rod. Jazbec in Stanka Sodina;

-  za + Angelo Tofant;

- za + Justino in Štefana Strašek

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Za nasmeh: ZASLIŠANJE – Med odmorom razprave na sodišču vpraša odvetnik svojega klienta: »Ali vas je zaslišanje močno spravilo iz tira?« – »Ah, kje pa, saj sem vendar že osemindvajset let poročen in sem pripravljen na vsa mogoča vprašanja!«

 

 

OSTALA OZNANILA ZA  TEDEN OD 4. 8. DO 11. 8. 2019

Danes je Šentoščevo slavje na Svetini, kamor radi romate mnogi farani. Sv. mašo ob 10.30 bo vodil upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek. Po maši bo še procesija z Marijinim kipom in litanijami.

Na Teharjah in v Kompolah bo danes sv. maša samo zjutraj ob 8.00. V mesecu avgustu je zaradi dopustov in romarskih shodov nekoliko prilagojen red svetih maš. Tako bomo molitev za spravo imeli prihodnjo soboto (2. v mesecu avgustu), kavico in sok pa prav tako prihodnjo nedeljo, 11. 8. Tudi naslednje nedelje v avgustu so različna romanja in dopusti, zato bo vse avgustovske nedelje na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

V soboto je god sv. Lovrenca, zavetnika župnijske cerkve v Kompolah. Sv. maša je dopoldne ob 9.00, v nedeljo pa je slovesnost - lovrenška nedelja v Kompolah. Ker zaradi Šentjanževe nedelje ni bilo procesije na nedeljo sv. Rešnjega Telesa, jo bomo imeli na praznično nedeljo v začetku sv. maše. Lepo vas vabim, da slovesno obhajamo god župnijskega zavetnika. Prosim, da pripravite oltarčke.

Zadnjo soboto v mescu avgustu navadno gremo na župnijsko romanje. Letos vabim v soboto, 31. 8., da poromamo na Zasavsko Sveto goro in bližnje kraje. Prosim, rezervirajte si čas in se kmalu prijavite. Več zapišem v naslednji številki Utripa.

 V današnji evangeljski priliki je izpostavljeno vprašanje: »Kaj naj storim?« To je vprašanje, ki si ga zastavljata bogati pridelovalec žita (Lk 12,17). Gre za vprašanje pravilnega ravnanja s posestvom. To je za Grka Luka pomembna tema. Luka je evangelist ubogih. Kakor noben drug evangelist kroži okrog tem uboštva in bogastva, lastnine in odpovedi lastnini, skupnosti dobrin ter socialne obveznosti. Luka sam najbrž izvira iz premožnega srednjega sloja. Očitno pa ima močno socialno vest. Pomembno sporočilo zanj je, da kristjani niso odvisni od posesti, temveč da naj jo delijo z ubogimi. Kdor si nabira bogastvo samo zase, ta ni niti razumel Jezusovega namena niti ne pozna skrivnosti človeškega življenja, ki je omejeno s smrtjo. Kdor jemlje svoj človeški obstoj resno, ve, da si tukaj ne more nabirati nobenih trajnih zakladov. Materialno bogastvo izgine s smrtjo. Zato gre za to, da bi postali bogati v Bogu. To pa se zgodi v ljubezni, ki se konkretno izraža v delitvi posesti. Tema razdeljevanja dobrin je danes prav tako sodobna kakor takrat. Kristjani naj ne zapadejo pohlepu borznih špekulantov, temveč naj bodo bogati v Bogu (Lk 12,21). Resnično bogastvo se nahaja v nas. Zaklad je v naši duši. Ljubezen je, ki deluje. Ta pa bo delovala le, če bo tekel tudi denar, če bomo svoje dobrine delili.

Po: A. Grün, Jezus – podoba človeka

Kako zakon postane srečen

Ste srečni v svojem zakonu, resnično srečni?

Začenjajte vsak dan z mislijo:

»Ljubila se bova takšna, kakršna sva,

z vsemi napakami in slabostmi, danes, jutri in pojutrišnjem.

Želiva košček nebes na zemlji in si ga bova ustvarila sama,

doma, z drobnimi, vsakdanjimi stvarmi.

Nad svojo ljubeznijo bova bdela kot na začetku najine zveze.«

Vsak dan začnita tako in mislita na to, da je nad vama Bog,

h kateremu se lahko zatekata skupaj z vsem zaupanjem.

Ne Bog za slabe dni, ampak za vse.

Vajinih skrbi in strahov ne bo odvzel, toda ob vsem bo množil vajino ljubezen

in z ljubeznijo vajino skupno veselje do življenja.

Po: Phil Bosmans, Živi vsak dan

 

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK Osmo poglavje

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Zakon postopnosti v dušnem pastirstvu

294. »Odločitev za civilni zakon ali za preprosto skupno življenje pogosto nima razloga v predsodkih ali odporih proti zakramentalni zvezi, ampak v kulturnih ali drugih okoliščinah.« V teh primerih je mogoče ovrednotiti tista znamenja ljubezni, ki na kakršen koli način zrcalijo Božjo ljubezen. Znano je, da »narašča število tistih, ki po daljšem skupnem življenju zaprosijo za cerkveno poroko. Pogosto živijo skupaj zaradi splošne miselnosti, ki nasprotuje institucijam in dokončnim odločitvam, pa tudi v pričakovanju življenjske gotovosti (trajna zaposlitev in zanesljiv zaslužek). Končno so zunajzakonske zveze v nekaterih deželah zelo številne ne le zato, ker zavračajo vrednote družine in zakona, ampak predvsem zato, ker menijo, da je praznovanje poroke neko razkošje, tako da gmotna stiska sili ljudi k takšnim zvezam.« Vendar »zahtevajo vsi ti primeri konstruktiven odgovor z nalogo, kako jih v luči evangelija spremeniti v priložnost za pot k polnosti zakona in družine. Gre za to, da jih sprejemamo in spremljamo potrpežljivo in obzirno.« To je naredil Jezus pri Samarijanki (prim. Jn 4,1-26); nagovoril je njeno hrepenenje po pravi ljubezni, da bi jo rešil vsega, kar je zatemnjevalo njeno življenje, in jo vodil k polnemu evangeljskemu veselju.

 OBVAESTILA IN NAPOVEDI

· Lovrenška nedelja: 11. 8. 2019.

· V avgustu je na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

· Župnijsko romanje: 31. 8. 2019.

· Vpis k verouku: od 2. do 6. 9. v župnijski pisarni.

· Župnijski dan, blagoslov šolskih torb: nedelja, 8. 9. ob 10.00.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Prijavite se čim prej, da lahko pravočasno uredimo rezervacije.