20.03.2021

Oznanila za 5. Postno - Tiho - nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

Dovoljene so svete maše z ljudstvom, za zdrave, z masko in primerno oddaljenostjo. Prosim, upoštevajte. Dobrodošli tudi med tednom.

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

5. POSTNA - tiha -  NEDELJA

Nedelja, 21. 3.

ob 8.00 za + Ano in Ivana Selič

ob 10.00 za žive in rajne farane

Lea, spokornica

Ponedeljek, 22. 3.

ob 7.00 za + Albina Polaka, starše Terezijo in Jožeta

* Gajšek v Kostrivnici za + Bogomirja Rezarja

Alfonz Turibij

Torek, 23. 3.

ob 18.00 za + Ano Štefančič in starše

Katarina Švedska

Sreda, 24. 3.

ob 7.00 za + Resnikove

ob 18.00 za + Jožeta Turnška

Gospodovo oznanjenje

Četrtek, 25. 3.

ob 8.00 za + Mihaela, Nežo, 2 brata Gologranc, za zdravje

ob 18.00 za + župnika Marjana Rozmana

Evlalija, mučenka

+ Petek, 26. 3.

ob 7.00 v zahvalo in za zdravje

* Gajšek v Kostrivnici za + Ljudmilo Resnik

Peregrin, redovnik

Sobota, 27. 3.

ob 18.00 za + dva Jožeta Arčana

6. POSTNA - Cvetna NEDELJA

Nedelja, 28. 3.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Rudija Straška

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

5. POSTNA NED.

Nedelja, 21. 3.

ob 10.00 za + Jožija Recko

Alfonz Turibij

Torek, 23. 3.

ob 18.00 za + Albina Malgaja

Gospod. oznanj.

Četrtek, 25. 3.

ob 10.00 za + Jožeta Škoberne

Peregrin, redovnik

Sobota, 27. 3.

ob 9.00 za + Jožeta, Marijo in Anzija Kragelj, Majdo Lipošek

6. POSTNA - Cvetna NEDELJA

Nedelja, 28. 3.

ob 10.00 za + Tržanove in Cirilo Mlinar

Umrla sta: Marjan Gabrič, 69-letni iz Slanc; pogreb bo jutri ob 14.00 na Teharjah; in Jožica Videc, 84-letna iz Kompol 22. Pogreb bo v družinskem krogu. Bog jima daj večni mir in pokoj.

Iz svetega pisma: Naj ti bodo v veselje izreki iz mojih ust, premišljanje mojega srca pred tvojim obličjem, Gospod, moja skala, moj rešitelj. (Ps 19, 15)

Za nasmeh: USPEŠNOST – Tajnica: »Gospod direktor, po telefonu me sprašujejo za termin, da bi se z vami pogovorili o uspešnosti firme.« – Direktor:  »Se za to zanimajo novinarji ali policija?«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 21. 3. DO28. 3. 2021

Za obisk svete maše z udeležbo vernikov še vedno veljajo dosedanji pogoji. Niso prijetni, a če se jih ne držimo, lahko pride do širjenja bolezni, lahko tudi do kazni za župnijo in posameznika. Tudi v času velikonočnih praznikov bodo omejitve še veljale, kar nam je še posebej težko. Na Teharjah je sicer velika cerkev, in glede na trenutne omejitve sprejme le manjši del tistih, ki so prihajali običajno v cerkev za cvetno nedeljo in blagoslov jedil. Tako ne upam vabiti v velikem številu. Tudi druženje na prostem je omejeno, zato bomo morali za praznike to upoštevati. Blagoslovi zelenja in jedil so sicer lepo bogoslužno srečanje, a so veliko važnejša sv. maša, spoved in obhajilo. To pa nam je dovoljeno. Zato bolj vabim k sveti maši v delavnike, ker takrat ni veliko ljudi. Tudi za spoved imate lepo priložnost. Opravite jo lahko pred mašo ali po njej, ali po dogovoru. Postni čas pa je še posebej lepa priložnost za spokornost in odpuščanje.

Za blagoslov zelenja letos ne bo mogoče, kot je bilo običajno. Ni dovoljeno zbiranje v večjem številu, tudi ne procesija. Zelenje in oljčne vejice bom blagoslovil pri maši in bo na razpolago tudi po mašah in jih boste lahko sami vzeli. V teh okoliščinah pa lahko tudi sami blagoslovite, kot je bilo lani.

Zdaj imajo vsi otroci v šoli pouk v živo. Ker je tik pred veliko nočjo, bomo imeli za višje razrede v cerkvi spoved, verouk pa še do velike noči na daljavo.

Vendar pa lahko prihajate k sveti maši. Spoved za 4. razred bo v torek, za 5. in 7. razred v sredo ob 17.00, za 7. in 8. razred v četrtek ob 17.00, in za 9. razred v soboto ob 17.00.

Lepo vabim prvoobhajance in njihove starše k sv. maši vsak torek zvečer ob 18.00. Po maši bom za njih imel še kratko katehezo v živo. Vsak četrtek zvečer lepo vabim birmance iz 8. razreda k sveti maši in vsako soboto birmance iz 9. razreda. Po maši bom prav tako imel kratko katehezo za njih. Trenutno je to najboljša možnost. Lepo prosim, da se tega udeležite, saj nam čas hitro teče. Cerkev je tako velika, da lahko sprejme po vseh pravilih več družin, kot je za posamezni dan omenjenih otrok in staršev.

Na današnjo nedeljo smo imeli že neka let križeva pot od grobišča v Bukovžlaku do cerkve sv. Ane. Letos ne more biti v sprevodu, povabim pa, da sami ali kot družina opravimo križev pot skozi nedeljsko popoldne.  Lahko pripravim kratek teks za molitev.

Tudi letos pred prazniki bi rad obiskal bolnike, saj že celo leto nisem bil pri njih. Prosim, sporočite, kdor bi želel obisk duhovnika!

Radio Ognjišče pripravlja tudi letos Radijski misijon z naslovom: Bili so skupaj (Jn 21). Potekal bo od 21. do 27. marca 2021. Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in 17.00. Sodelovali bodo: škof Jurij Bizjak, Tone Gnidovec, s. Marina Štremfelj, Gabriel Kavčič, s. Anja Kastelic, Ervin Mozetič, p. Igor Salmič in drugi.

 

Z OČETOVSKIM SRCEM - Papež Frančišek je ob 150. letnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve razglasil posebno »Leto svetega Jožefa«, ki bo trajalo do Brezmadežne 2021. O njem je napisal Apostolsko pismo z  naslovom »Z očetovskim srcem«. V tej rubriki bom po odlomkih objavljal njegove misli ob sv. Jožefu, ki nam veliko povedo o tem svetniku, ki je imel v zgodovini odrešenja posebno mesto.

1. Ljubljeni oče:  Veličina sv. Jožefa je v dejstvu, da je bil Marijin zaročenec in Jezusov krušni oče. Kot tak se je »postavil v službo celotnemu odrešenjskemu načrtu,« kot pravi sv. Janez Krizostom. Sv. Pavel VI. opozarja, da se je njegovo očetovstvo konkretno izrazilo v tem, da »je iz svojega življenja naredil služenje, žrtev skrivnosti učlovečenja in odrešenjskega poslanstva, ki je z njo povezano; da je svojo zakonito avtoriteto, ki mu je pripadala nad Sveto Družino, uporabil za popolno daritev sebe, svojega življenja, svojega dela; da je svojo človeško poklicanost k ljubezni do doma spremenil v nadčloveško darovanje samega sebe, svojega srca in vseh sposobnosti v ljubezni, ki je postavljena v služenje Mesiju, ki se razvija v njegovih hiši.« Zaradi te vloge v zgodovini odrešenja je sv. Jožef oče, ki ga je krščansko ljudstvo vedno ljubilo, kakor dokazuje dejstvo, da so mu po celem svetu posvečene številne cerkve; da so se mnoge redovne ustanove, bratovščine in cerkvene skupine navdihovale pri njegovi duhovnosti in nosijo njegovo ime; in da se v njegovo čast že stoletja odvijajo različne svete uprizoritve. Veliko svetnikov in svetnic je bilo njegovih navdušenih častilcev, med katerimi je Terezija Avilska, ki ga je sprejela kot zagovornika in priprošnjika; veliko se je priporočala njemu in prejela vse milosti, za katere je prosila. Opogumljena po svoji izkušnji je svetnica tudi druge prepričevala, da so ga častili.

V vsakem molitveniku najdemo kakšno molitev v čast sv. Jožefu. Posebne prošnje so nanj naslovljene ob sredah, zlasti pa celoten mesec marec, ki je tradicionalno posvečen njemu.

 

 INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je trenutno mogoč zaradi nevarnosti okužbe le v okviru družine.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je tudi poroka po določilih NIJZ možna le v okviru družine.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred. V času korone je pogreb v družinskem krogu in brez sv. maše.

Krašenje cerkve: Teharje: januar: Štore, februar: Bukovžlak; marec: Pečovje;

Kompole: januar: Laška vas, februar: Kompole; marec: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.