27.07.2019

Oznanila za 17. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

17. NEDELJA

MED LETOM -

2. Anina

 Nedelja, 28. 7. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Danija Lenardiča, starše, Sandija Vodenika in Vladota Teržana;

- za Ramšakove

Marta, Lazarjeva sestra

Poned., 29. 7.

ob 7.00 za + Jožefo, Milana in Vida Palir

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vladimirja Gajšek

Peter Krizolog, šk.

Torek, 30. 7.

sv. maša v Kompolah

Ignacij Lojolski, duh.

Sreda, 31. 7. 

za rajne

Alfonz Ligvorij, šk.

Četrtek, 1. 8.

po namenu

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano in Ladislava Gobec

Evzebij, škof

 Petek, 2. 8.

ob 19.00 za + Jožefo Šoba

Konrad, redovnik

Sobota, 3. 8.

 ob 7.00 po namenu

18. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 4. 8. 2019

ob 8.00 za + Ivana Mastnaka in sorodnike

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

17. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 28. 7. 2019

ob 8.00 za + Ivana in starše Doberšek, starše Virant in Leopolda Artnaka

Peter Krizolog, šk.

Torek, 30. 7.

ob 19.00 za + Martina (10. obl.) in Antonijo Kolšek

Konrad, redovnik

Sobota, 3. 8.

ob 9.00 v zahvalo in v dober namen

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja, 4. 8. 2019

ob 8.00 za + Zvonko Markovič (14. obl.), Katarino in Jožefa Vrečar

*G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek in četrtek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Za nasmeh: Zdravnik vpraša pacienta: »Se držite mojih navodil: zjutraj dve tabletki, pri kosilu pa kozarček rdečega?«. Pacient: »Še kar: pri tabletah sem v zaostanku, pri rdečem pa prehitevam za dva tedna.«

Medicinska sestra je cepila malega Petra in njegova mama jo vpraša: »Ali se je obnašal moško?« – Sestra na to: »Nasprotno, bil je zelo pogumen!«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 28. 7. DO 4. 8. 2019

Za »Krištofovo nedeljo« smo blagoslavljali vozila in molili za srečno prevožene in prehojene poti. Ob tem zbiramo tudi denar za misijonska vozila v akciji MIVA. Tako pomagamo slovenskim misijonarjem, ki v težkih razmerah pomagajo ljudem tudi preko naših prevoznih sredstev. Zbrali smo: na Teharjah 590 €, v Kompolah 265 €. Bog povrni… V imenu misijonarjev in vseh, ki bodo deležni pomoči preko vozil, se zahvaljujem za vaš dar za misijonska vozila. Sem ga že posredoval naprej.

V preteklem tednu smo obhajali god sv. Ane in Joahima, staršev Device Marije. Njima je posvečena naša priljubljena cerkev, ki so jo v osnovi gradili že celjski grofje v 15. stoletju. V vseh časih je bil to priljubljen romarski kraj, kjer so prosili za otroke in družine. Tudi letos smo lepo obhajali slavja pri sv. Ani skozi ves teden. Na današnjo nedeljo zaključujemo letošnje praznovanje s sveto mašo na prostem, če bo dopuščalo vreme. Že 20 minut pred mašo pa bomo v cerkvi molili rožni venec za družine in bo v tem času tudi priložnost za sveto spoved, saj smo v ta namen naredili novo, lepo in za zakrament sprave dostojno spovednico. Lepo vabljeni, naj bo to bogoslužje izraz hvaležnost za naše starše in stare starše, naj bo velika prošnja, da bi ohranjali življenje, ljubezen, vero, zvestobo. Vse to je v sodobnem času močno ogroženo.

Lepo se zahvalim vsem, ki so tudi letos dejavno sodelovali v pripravi bogoslužnega prostora in samega bogoslužja. To terja veliko dela, priprava cerkve in okolice, krašenje, bogoslužje samo, pritrkavanje, pospravljanje, ozvočenje, pogostitev… Še posebej se zahvalim ključarjem in njihovim ženam, saj pade na njih največ dela in skrbi, pa tudi pevcem in ministrantom. Hvala tudi za vaš dar, ki ga namenite za cerkev sv. Ane, da jo lahko vzdržujemo in obnavljamo. Naša želja je, da bi obnovili tudi orgle, ki so res potrebne popravila.

Jutri je god sv. Marte, žene, ki je gostoljubno sprejela in stregla Jezusu. Na ta dan škofje in duhovniki v mariborski metropoliji povabimo vse gospodinje in pomočnice v župniščih na srečanje. Z g. Gajškom sva hvaležna vsem, ki vsaj občasno skrbite za to, da je tudi župnišče gostoljuben dom in primeren prostor za bivanje župnika in za pastoralno srečevanje. Letos bo srečanje na Rogli, sv. maša  bo ob 10.00.

V mesecu avgustu je zaradi dopustov in romarskih shodov nekoliko prilagojen red svetih maš. Tako bomo molitev za spravo imeli prihodnjo soboto (2. v mescu avgustu), kavico in sok pa tudi 2. nedeljo v avgustu. Vse avgustovske nedelje bo na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

Prihodnjo nedeljo je Šentoščevo slavje na Svetini, kamor radi poromate mnogi farani. Zato bo sveta maša samo zjutraj ob 8.00. Sv. maša je že v soboto , 3. 8. ob 19.30 (vodi jo naš rojak dr. Miran Sajovic), v nedeljo, 4. 8., pa ob 9.00 in ob 10.30 (vodi upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek).

Naj spomnim, da bo v Kompolah to nedeljo (28. 7.) in prihodnjo (4. 8.) sv. maša ob 8.00 in ne ob 10.00. 2. nedeljo v avgustu (11. 8.) je Lovrenška nedelja, žegnanje pri sv. Lovrencu v Kompolah.

Člane in članice Župnijskega sveta župnije sv. Lovrenc lepo vabim na sestanek jutri, 28. 7., ob 20.00 v župnišče v Kompolah.

Jezus je poučil ljudi, da ni dobro biti grabežljiv, s tole zgodbo:

»Nekemu bogatemu človeku so polja dajala obilen pridelek. Sam pri sebi je razmišljal: 'Kaj naj naredim zdaj, ko nimam več prostora za pridelke?'  In rekel je: 'Že vem, podrl bom svoje kašče in postavil večje. Tako bom lahko spravil vanje vse svoje žito in druge pridelke. Potem bom končno lahko rekel: Velike zaloge imaš, in to za mnogo let. Počivaj, jej in pij in živi brez skrbi.' Bog pa mu je rekel: 'Neumnež! Nocoj boš umrl in vse bogastvo, ki si ga nagrabil, kaj ti bo koristilo?'« Nazadnje je Jezus rekel: »Tako je s tistimi, ki kopičijo bogastvo samo za sebe in ne poskrbijo, da bi bili bogati tudi pred Bogom.«

Premisli: Kaj pa ti narediš za to, da bi bil bogat pred Bogom?         Po: Raziskuj Sveto pismo

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK Osmo poglavje

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

Zakon postopnosti v dušnem pastirstvu

293. Sinodalni očetje so prav tako razmišljali o posebnih primerih samó civilnega zakona ali – ob vsem ustreznem razlikovanju – zgolj skupnega življenja: »Ko neka zveza očitno doseže trajnost z javno vidno zvezo in jo zaznamuje globoka ljubezen, odgovornost do otrok, zmožnost za premagovanje preizkušenj, je to lahko razlog, da jo spremljamo na njeni poti k zakramentu zakona.«[ Z druge strani vzbuja skrb to, da danes mnogi mladi ljudje nimajo zaupanja v zakon in živijo skupaj, sklenitev zakona pa odlagajo za nedoločen čas, medtem ko drugi prekinejo sklenjeno zvezo in neposredno potem začnejo novo. Tisti, »ki so člani Cerkve, potrebujejo usmiljeno in spodbudno pastoralno pozornost«.[ Kajti pastirji so dolžni ne le pospeševati krščanski zakon, ampak so spodbujeni tudi »k pastoralnemu razločevanju življenjskih okoliščin mnogih ljudi, ki ne živijo več te resničnosti«. Treba je »stopiti v pastoralni pogovor s temi ljudmi, da bi v njihovem življenju prepoznali prvine, ki lahko vodijo k večji odprtosti do evangelija zakona v njegovi polnosti«. V pastoralnem razločevanju moramo »prepoznati tiste prvine, ki lahko pospešujejo evangelizacijo ter človeško in duhovno rast.«

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

· V Kompolah je sv. maša prihodnji dve nedelji (28. 7. in 4. 8.) ob 8.00 namesto ob 10.00.

· Lovrenška nedelja: 11. 8. 2019.

· V avgustu je na Teharjah sv. maša samo ob 8.00.

· Župnijsko romanje: 31. 8. 2019.

· Vpis k verouku: od 2. do 6. 9. v župnijski pisarni.

· Župnijski dan, blagoslov šolskih torb: nedelja, 8. 9. ob 10.00.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Prijavite se čim prej, da lahko pravočasno uredimo rezervacije.