14.07.2019

Oznanila za 15. nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

15. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 14. 7. 2019

ob 8.00  za + Marijo Ostrožnik, 9. obl.

ob 10.00 za žive in rajne farane

Bonaventura, škof

Poned., 15. 7.

ob 7.00 za + Dorčija Gajška, Nežo, sor. Gajšek-Pušno

* Gajšek v Kostrivnici: za +Leopolda in Jožico Bukovšek

Karmelska M. Božja

Torek, 16. 7.

ob 19.00 za + Stankota in Tončko Jošt

Aleš, spokornik

Sreda, 17. 7. 

ob 7.00 za + Frančiško Horjak

Elij, diakon, muč.

Četrtek, 18. 7.

ob 19.00 za + Olgo Gradišnik

* Gajšek v Kostrivnici: za + Markota Brečko

Arsenij Veliki, pušč.

 Petek, 19. 7.

ob 7.00 za + Marijo Hliš

* Gajšek v Kostrivnici: za + Martina Gologranca

Apolinarij, muč.

Sobota, 20. 7.

pri sv. Ani ob 19.00 za + Vladota Tržana, 30. dan

16. NEDELJA

MED LETOM -            Krištofova

 Nedelja, 21. 7. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Antona in Marijo Hrovat

za + Ano in Alojza Romih

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

15. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 14. 7. 2019

ob 10.00 za + ob 10.00 za + starše Antonijo in Alojza Dobovišek ter Frančiško in Stankota Jager

Karmelska M. Božja

Torek, 16. 7.. 

ob 19.00 za + Zdenko Vrečar

Apolinarij, muč.

Sobota, 20. 7.

ob 9.00 za + Ano in Stankota Mulej

16. NEDELJA

m. l. - Krištofova

 Nedelja, 21. 7. 2019

ob 10.00 za + starše Pertinač, 20. obl.

G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Pogreb: v petek smo na Teharjah pokopali Silvo Kroflič, roj. Košec, 83-letno s Pečovja. Bog ji daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: Ančka zavistno reče prijateljici Štefki: »Joj, kako si lepo shujšala. Je kaka nova dieta?« »Oh, samo krompir, korenje in fižol.« »Pa si vse to pekla ali kuhala?«. »Ne. Okopavala!«

 

 

 

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 14. DO 21. 7. 2019

 

Prihodnji teden je god sv. Ane in Joahima, staršev Device Marije. Njima je posvečena cerkev, ki so jo v osnovi gradili že celjski grofje v 15. stoletju. V knjigi Romarske poti beremo: »Ko se popotnik pripelje po celjski obvoznici do Teharij, ga s svojo belino, dvignjena nad župnijsko cerkev sv. Martina, pozdravlja in vabi cerkev sv. Ane, Marijine matere in zato zavetnice vseh mater in žena ter priljubljene priprošnjice v starševskih stiskah in težavah. V teharski fari še vedno velja rek, da 'gredo žene k sv. Ani za otroke prosit', kar pomeni, da so tu vedno molili za rodovitnost, pa tudi v stiskah pri vzgoji otrok.« Romanja k sv. Ani niso nikoli zamrla. Na nedeljo pred godom sv. Ane in nedeljo po godu se tu zberejo romarji iz vse Savinjske doline. (F. Petrič).

Vabim, da tudi letos poromamo k sv. Ani, saj bo za to mnogo možnosti. Že v soboto zvečer bo tam sv. maša, nato pa v nedeljo prvo žegnanje, procesija z Najsvetejšim in blagoslov nove spovednice. Slovesnost bo vodil upravitelj celjske škofije g. Rok Metličar. Prav tako bo sv. maša na večer pred godom sv. Ane, v četrtek, 25. 7. ob 19.00; na god sv. Ane, v petek, 26. 7. ob 10.00: vodi generalni vikar nadškofije Maribor, g. Janez Lesnika; ob 20.00, po maši procesija z lučkami, vodi zlatomašnik, župnik v Vojniku, g. Anton Perger; v soboto, 27. 7. ob 19.00 in v nedeljo 28. 7. ob 10.00 na prostem: vodi prof. dr. Bogdan Kolar. To so lepi dnevi molitve za naše družine, hvaležnost za vse kar imamo in velika prošnja, da bi v družinah ohranjali ljubezen, vero, življenje, zvestobo. Vse to je v sodobnem času močno ogroženo. Zato pridite molit!

Nova spovednica v cerkvi sv. Ane je še en dodatek k lepoti in poslanstvu romarske cerkve. Ljudje smo grešni in potrebni usmiljenja, odpuščanja in sprave. Kristjani to priznamo in iščemo poti spreobrnjenja. Jezus nam je zapustil čudoviti zakrament odpuščanja in sprave v sveti spovedi, da lahko obžalujemo svoje stranpoti in začenjamo znova. Še zlasti ob posebnih priložnostih in na romanjih je lepa priložnost, da odložimo svoj greh in prejmemo odpuščanje, da bi živeli bolje in z novim upanjem. Zato smo naredili novo, lepo in res primerno spovednico. Izdelal jo je naš domačin g. Franci Dobrajc, v nedeljo jo bomo blagoslovili in jo izročili svojemu namenu. Naj bo res orodje sprave in novih moči.

V nedeljo je »Krištofova nedelja«. Na ta dan se najprej spomnimo prometa. Za nas je blagoslov, saj nam omogoča delo, potovanja, sprostitve… Promet je tudi naša velika odgovornost in skrb, saj je z njim vezano zdravje in življenje vseh udeležencev. Zato se zahvaljujemo za srečno prevožene poti in prosimo blagoslova za nas in naša prometna sredstva. Vozila blagoslavljamo, vse udeležence pa vabimo k odgovorni drži. Ob tem zbiramo tudi denar za misijonska vozila. Lani se je v Sloveniji (tudi z našo pomočjo) zbralo 350.000 €. S tem so pomagali pri nakupu 12 vozil za misijonarje. Tudi letos bo blagoslov vozil na Teharjah (po prvi maši) in v Kompolah, zbiranje darov za misijonska vozila pa po vseh mašah.

»Kajti ta zapoved, ki ti jo danes dajem, zate ni pretežka in ti ni predaleč. Ni na nebu,…, tudi ni ónkraj mórja, da bi mogel reči: ›Kdo se bo za nas odpravil čez morje, da nam jo prinese in jo dá slišati, da jo bomo mogli izpolniti?‹ Kajti prav blizu tebe je beseda, v tvojih ustih in v tvojem srcu, da jo lahko izpolnjuješ.   5 Mz 30,11–14.  V resnici Božji zakon ni postavljen od zunaj; ni opeka, ki pade na glavo. Izhaja iz človekove notranjosti in razodeva tisto, po čemer v največji globini hrepeni človekovo srce in kar išče, da bi doseglo resnično svobodo. Krščanske morale nikoli ni mogoče vsiljevati. Treba jo je izbrati. Moralna vzgoja ne pomeni vcepljati drugemu človeku navado, da bo izpolnjeval zakone. Z moralno vzgojo se človek vadi, da se nauči prisluhniti najbolj resničnim in prvobitnim potrebam svojega bitja.           Po: T. Lasconi, 365 + 1 dan s Teboj

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK »Posredovanje vere«

288. Vzgoja v veri se mora prilagoditi vsakemu otroku, kajti nekdaj uporabljena sredstva ali »recepti« pogosto ne delujejo več. Otroci potrebujejo simbole, kretnje, pripovedi. Odraščajoči običajno zapadejo v krizo, ko težko sprejemajo avtoritete in zahteve, zato je treba v njih spodbujati lastna verska doživetja in jim ponuditi svetle zglede, ki so prepričljivi že zaradi svoje lepote. Starši, ki želijo spremljati vero svojih otrok, bi morali pozorno paziti na njihove spremembe, kajti vedeti morajo, da v duhovno izkustvo ne smemo nikogar siliti, temveč mora biti to prepuščeno njihovi svobodi. Temeljnega pomena je, da otroci čisto konkretno vidijo, da je staršem molitev zares pomembna. Zato imajo lahko trenutki molitve v družini in izrazne oblike ljudske pobožnosti večjo evangelizacijsko moč kot vse kateheze in vsi govori. Rad bi posebej izrekel svojo zahvalo vsem materam, ki tako kot sv. Monika molijo za svoje otroke, ki so se oddaljili od Kristusa.

289. Če tako posredujemo vero otrokom, da jo laže izražajo in lahko v njej rastejo, to prispeva, da družina postane oznanjevalka in začne sama od sebe vero dajati vsem, ki pridejo z njo v stik, tudi zunaj lastnega družinskega kroga. Otroci, ki doraščajo v misijonarskih družinah, pogosto sami postanejo misijonarji, če znajo starši živeti to nalogo tako, da jih drugi občutijo kot ljudi, ki so jim blizu in prijateljski, in tako, da otroci odraščajo v takem odnosu do sveta, da se ne odpovedo svoji veri in prepričanju. Spomnimo se, da je sam Jezus jedel in pil z grešniki (prim. Mr 2,16; Mt 11,19), da se je hotel pomuditi v pogovoru s Samarijanko (prim. Jn 4,7-26) in je ponoči sprejel Nikodema (prim. Jn 3,1-21), da je prostitutki dovolil, da mu je mazilila noge, in ni okleval dotikati se bolnikov (prim. Mr 1,40-45; 7,33). Isto so delali njegovi apostoli, ki nikakor niso zaničevali drugih, se niso umaknili v majhne skupine izvoljenih in se izločili iz življenja svojega ljudstva. Ko so jih oblastniki preganjali, »so bili pri vsem ljudstvu priljubljeni« (Apd 5,13).

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI:

· Anine nedelje: 21. 7. in 28. 7. 2019. Lovrenška nedelja: 11. 8. 2019.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Prijavite se čim prej, da lahko pravočasno uredimo rezervacije.