07.07.2019

Oratorij 2019 na Teharjah: Imaš moč!

folder

V preteklem tednu je od torka do petka pri nas potekal počitniški oratorij. Na njem je sodelovalo 51 otrok in 14 animatorjev. Bilo je to lepo dogajanje, za katerega smo Bogu hvaležni. Otroci so ob liku Petra Klepca razmišljali o moči, o prošnji, hvaležnosti, vztrajnosti, odpuščanju, delih dobrote in ljubezni, o svetem zakonu. To so res velike in pomembne vsebine. Poleg uvodne igrice in razmišljanja je bilo še dovolj časa in možnosti za delavnice, razne igre, molitve in delo. Imeli smo tudi dobro hrano in dovolj sladoleda.

 

Gosta na oratoriju v sredo, 3. julija

Na oratoriju smo imeli tudi dva gosta, ki sta vsak po svoje odražala veliko moč. Pa ne fizične, saj sta oba invalida. Imata pa neverjetno moč, da kljub telesni prikrajšanosti veliko storita in ista zelo ustvarjalna, optimistična in vesela.

Prvi se nam je kratko predstavil predsednik združenja gluhoslepih Dlan, gospod Janko Plešec, ki živi domu starostnikov Lipa, Štore. Poleg slepote je njegova težava tudi slab sluh. Premaguje jo s pomočjo »polžev vsadka« , to je elektronska naprava, ki nadomesti okvarjene celice notranjega ušesa (polža). Zvok iz okolice pretvarja v električne impulze in jih prenese neposredno na slušni živec. Spregovoril nam je o svojem izkustvu in nam vlival veliko optimizma, ki izhaja iz njegove osebne vere in trdne volje, s katero premaguje svoje težave in je kljub svojim 70 letom aktiven kot predsednik društva in pripravljen še veliko storiti.

Drugi naš gost je bil paraolimpijski plavalec Darko Djurić, svetovni in evropski prvak v več plavalnih disciplinah. Rodil se je kot telesno prizadet,  živi v rejniški družini, ki ga je sprejela pri starosti dveh let, njegove noge ne sežejo do kolen in ima le eno roko. A je močno zasidran sredi življenja, bolj, kot večina zdravih, vrhunski športnik, spoštovanja vreden mladenič pri 29 letih, z ogromno energije, dobre volje in hvaležnostjo do družine, ki ga je sprejela. Občudovali smo njegov optimizem in pogled na življenje, njegovo voljo in samostojnost. Sam vozi avto, se udeležuje vseh treningov, tekmovanj doma in po vsem svetu.

Otroci in mladi so z velikim zanimanjem prisluhnili obema in imeli kopico vprašanj. Vsi smo občudovali ta življenjski pogum in se ga vsaj malo navzeli. Za slovo smo navdušeno peli oratorijsko himno kot potrditev tega, kar smo ob njima v živo videli:

»Imaš moč, dano od Boga, moč, ki premaga vsakega, moč, ki pomaga ti, da z njo rešiš vse ljudi.«

Za zaključek dneva in oratorija pa smo  odigrali še zadnje dejanje igre »Imaš moč« in zapeli himno. Gospod župnik se je zahvalil vsem sodelujočim in vsem dobrotnikom , zaželel lepe počitnice in  povabil k novemu sodelovanju v prihodnjem veroučnem letu, ki ga bomo skupno začeli z Župnijskim dnevom v nedeljo, 8. Septembra.