22.06.2019

Oznanila za 12 nedeljo med letom; za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

12. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 23. 6. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Matjaža Paplerja, Marijo in Stanka Leskovška

ob 18.00 pri evharističnem križu za + Franca Kača

Rojstvo

Janeza Krstnika

Poned., 24. 6.

sv. maša v Šentjanžu ob 19.00

Dan državnosti

Torek, 25. 6.

ob 7.00 za + Marijo in Antona Novak

Jožefmarija Eskriva

Sreda, 26. 6. 

ob 7.00 za + Dragico Teržan

* Gajšek v Kostrivnici: za + Zofijo Oberžan

Ema krška, kneginja

Četrtek, 27. 6.

ob 19.00 za + Vladimirja Teržana, osmina

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano in Antona Mihelčič

Srce Jezusovo

 Petek, 28. 6.

ob 7.00 za + Jožefo, Vida in Milana Palir

* Gajšek v Kostrivnici: za + Sonjo Reberšak

Peter in Pavel, apos.

Sobota, 29. 6.

ob 8.00 za duhovne poklice

ob 19.00 za + Danijelo Oberžan, osmina

13. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 30. 6. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Adolfa Teržana

SVETE MAŠE B KOMPOLAH 

12. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 23. 6. 2019

v Šentjanžu ob 10.00 za + Ivana Čvana, Ivana Novaka in obojne sorodnike

Rojstvo

Janeza Krstnika

Poned., 24. 6.

v Šentjanžu ob 19.00 za + starše Kovač, Kolar in sorod.

za + Ivana in Darka Rajniš

Peter in Pavel, apos.

Sobota, 29. 6.

ob 9.00 za + Vladota in Marijo Gajšek

13. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 30. 6. 2019

ob 10.00 za + Franca Majoranca

ob 15.00 Vera in luč: za + Maksa Mastnaka

G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v sredo, četrtek in petek.  Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Umrla je: Danijela Oberžan, roj. Kunšek, 69-letna, iz Prožinske vasi. Pogreb bo jutri ob 15.30 v Kompolah. Bog ji daj večni mir in pokoj.

 

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 23. 6. DO 30. 6. 2019

Ob obletnici evharističnega kongresa bomo darovali sv. mašo pri Evharističnem križu pod sv. Ano danes ob 18.00. Lepo vas vabim! Obletnica evharističnega kongresa nas spomni tudi beatifikacije bl. Alojzija Grozdeta.

V četrtek smo obhajali slovesni in zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, po maši pa smo v procesiji ponesli Najsvetejše okrog cerkve ter ob štirih oltarjih počastili Jezusa, navzočega v sveti hostiji in ga prosili, naj na različna področja našega delovanja deli blagoslova, da bi mu mogli slediti na poti v večnost. Lepo se zahvalim vsem, ki ste pomagali pripraviti oltarčke, rože ali sodelovali s petjem, ministriranjem ali drugim sodelovanjem. Letos smo pogrešali prvoobhajance, da bi, kot je bilo običajno, trosili cvetje pri oltarčkih. Žal so se po slavju prvega obhajila počasi izgubili od bogoslužja, prav tako tudi večina birmancev. Seveda tudi njihovih staršev ni bilo videti, kar kateheta boli. Za mnoge po slavju več ni časa za Boga in bogoslužje. To me skrbi, za prihodnost...

Danes je žegnanje pri sv. Janezu v Šentjanžu, ob rojstvu zavetnika cerkve sv. Janeza Krstnika. Zato bo tudi tam procesija v začetku svete maše, v Kompolah pa danes ne bo sv. maše. Jutri pa je god Janeza Krstnika, zato bo sv. maša v Šentjanžu ob 19.00, v Kompolah je v torek ne bo.

Župnija Celje - sv. Jožef vabi na kresovanje ob dnevu državnosti s Prifarskimi muzikanti v ponedeljek, 24. junija 2019, s sveto mašo za domovino ob 18.30 in slovesno akademijo ob 21.00. Poleg Prifarskih muzikantov sodelujejo še Pihalna godba Svetina in domači zbori.

Za počitniški oratorij je prijavljenih 50 otrok. Če bi posamezni še želel, naj se osebno obrne na župnika ali na katehistinjo, s. Josipo, ki letos vodi oratorij. Vabim k sodelovanju tudi s sadjem ali sladoledom.

Člane Župnijskega sveta župnije Teharje lepo vabim na sejo v sredo, 26. 6., ob 19.00 v župnišče.

Vaje za mlade ministrante: lepo vabim na pripravo mlade ministrante iz nižjih razredov verouka, lahko je tudi še kdo večjih. Ponovno imamo srečanje v četrtek ob 18.00 v veroučni učilnici. Pridite! Starši, prosim, spodbudite svoje otroke k sodelovanju.

V soboto je praznik apostolov Petra in Pavla. Ta dan čutimo kot praznični dan, saj običajno naši škofje posvečajo nove duhovnike, novomašnike. V naši škofiji na žalost letos nimamo nobenega novomašnika in jih žal tudi v prihodnjih 6 letih še ne bo, saj za sedaj nimamo nobenega bogoslovca. V soboto bomo imeli sv. mašo tudi zjutraj ob 8.00 - za duhovne poklice in vas lepo vabim, da pridete molit. Zdaj postaja pomanjkanje duhovnikov že pereče in bo v prihodnjih letih še vedno bolj. Odzovimo se z molitvijo!

Nekaj prijav je že za romanje v Medžugorje! Vabim še druge: prijavite se v župnišču, da lahko pravočasno uredijo rezervacije.

Pohod po Slomškovi romarski poti na dan državnosti, v torek, 25. 6.: sklep sv. Uršula, Dramlje.

Izhodiščne točke pohoda do Sv. Uršule: 1. iz smeri Nova Cerkev ob 7.30, Brdce - ob 11.30, Žička kartuzija - 12.30; 2. iz smeri Sloma: pri Slomškovi rojstni hiši ob 11.00, Ponikva - ob 12.00; Sklepna prireditev na Sv. Uršuli: ob 14.30 kulturni program; ob 15.00 sv. maša za domovino, upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek. Po maši bo pogostitev in prevoz do izhodišč.

Sveta maša za domovino bo na dan državnosti, 25. 6. Tudi v celjski stolnici, ob 19.00.  Lepo vabljeni.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK »Da« spolni vzgoji

285. Spolna vzgoja mora vključevati tudi pozornost in spoštovanje različnosti, ki vsakemu kaže možnost, kako preseči zapiranje v lastne meje, da bi se odprl sprejemanju drugega. Če odmislimo razumljive težave, ki jih lahko doživlja vsak, moramo pomagati, da bi sprejemali lastno telo, kot je bilo ustvarjeno, saj »se misel, da gospodujemo nad lastnim telesom, spreminja – pogosto prefinjeno – v miselnost, da lahko popolnoma gospodujemo nad stvarstvom. Ustrezno sprejemanje lastnega telesa ter skrbno in spoštljivo upoštevanje njegovega pomena sta bistveni postavki za pristno humano ekologijo. Tudi spoštovanje svojega telesa v njegovi ženskosti ali moškosti je nujno za spoznavanje samega sebe v razmerju do drugega. Tako je mogoče z veseljem sprejeti drugega ali drugo kot poseben dar, ki je delo Boga Stvarnika, in se vzajemno bogatiti.« Samo če se znebimo strahu pred različnostjo, se lahko rešimo ujetosti v svoj jaz in zaljubljenosti vase. Spolna vzgoja mora prispevati k temu, da človek sprejme lastno telo, tako da se ne bo ukvarjal z mislijo, kako bi »izbrisal razliko med spoloma, ker se ne zna več z njo spoprijeti«.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI


Počitniški oratorij: od 2. do 5. 7. 2019. Vabimo animatorje k sodelovanju (več informacij in prijave na e-naslovu: josipafmm@gmail.com). Rok za prijavo je 9. 6. 2019.

· Maša pri evharističnem križu: v nedeljo, 23. 6. ob 18.00.

· Pohod po Slomškovi romarski poti: torek, 25. 6.; sklepna prireditev pri sv. Uršuli nad Dramljami: 14.30 kulturni program, 15.00 sv. maša.

· Anine nedelje: 21. 7. in 28. 7. 2019.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Prijavite se čim prej.