15.06.2019

Oznanila za Nedeljo Sv. Trojice za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

NEDELJA

SV. TROJICE

 Nedelja, 16. 6. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za družine Rezman, Sakelšek in Drofenik

Rajner, samotar

Poned., 17. 6.

ob 7.00 za + Emila Gajška

* Gajšek v Kostrivnici: za + Leopolda in Jožico Bukovšek

Janez Barbarigo

Torek, 18. 6.

ob 19.00 za + Nežo in Štefana Polajžar

Nazarij, kopr. škof

Sreda, 19. 6. 

ob 7.00 za + Martina Gologranca

SVETO REŠNJE TELO IN KRI

Četrtek, 20. 6.

ob 8.00 za + Štefanijo Oberžan

ob 19.00 za + Jožefo in Antona Šoba

Alojzij Gonzaga

 Petek, 21. 6.

ob 7.00 za + Jožef in Marija Sivka

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vladota Gajšek

Janez in Tomaž

Sobota, 22. 6.

ob 19.00 za + Zdenkota in Jožefo Rozman

12. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 23. 6. 2019

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Matjaža Paplerja, Marijo in Stanka Leskovška

ob 18.00 pri evharističnem križu za + Franca Kača

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

NEDELJA

SV. TROJICE

 Nedelja, 16. 6. 2019

ob 10.00 za + Alojza in Bojana Žohar ter

               starše Verbovšek

Janez Barbarigo

Torek, 18. 6.

ob 19.00 za + Marijo in Ivana Štuklek

SV. REŠ. TELO IN KRI

Četrtek, 20. 6.

ob 10.00 za + Justino in Štefana Strašek

Janez in Tomaž

Sobota, 22. 6.

ob 9.00 za + Elizabeto in Franca Majoranc

12. NEDELJA

MED LETOM

 Nedelja, 23. 6. 2019

v Šentjanžu ob 10.00 za + Ivana Čvana, Ivana Novaka in obojne sorodnike

G. Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Včeraj je umrl Vladimir Teržan, 65-letni, Vrhe 40. Dan in ura pogreba še ni znano. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Misel: Pogosto ne vidimo sreče, ki jo nosimo v rokah, ampak sanjamo o sreči, ki jo imajo drugi. Zahvali se Bogu za srečo, ki jo imaš ta trenutek! (Fernand Lelotte)

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 16. DO 23. JUNIJA 2019

V četrtek je slovesni in zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, eden od štirih zapovedanih praznikov, na katere smo se, kot ob nedeljah, dolžni udeležiti svete maše in kolikor mogoče, tudi ne opravljati težkih del. Ostali trije (božič, vsi sveti in Marijino vnebovzetje) so pri nas dela prosti dnevi, ta pa je za mnoge vezan s službo ali šolo. Vsekakor pa se večina od teh lahko udeleži večerne sv. maše. Na ta praznik, rečemo mu tudi Telovo, imamo v večini župnij procesijo z Najsvetejšim, po ostalih župnijah pa prihodnjo nedeljo. Na Teharjah je procesija prav na praznični dan, torej v četrtek, v župniji sv. Lovrenca pa bo v nedeljo. Ker je to tudi nedelja Janeza Krtstnika, bo sv. maša in procesija pri Št. Janžu ob 10.00. V Kompolah pa to nedeljo ni svete. Lepo vas vabim, da se udeležite procesije. To je lepa, tradicionalna oblika ljudske pobožnosti. Pove nam, da Kristus v sv. Rešnjem Telesu ni zaprt v tabernaklju, ne sameva in nas ne čaka samo v cerkvi, ampak nas spremlja v življenju, gre z nami v kraj in med ljudi in mi mu v procesiji sledimo. On pa varuje naš kraj in blagoslavlja naša polja in gozdove, naše tovarne, šole in pisarne. A nam hoče tudi kaj povedati, nas spodbuditi in nas voditi k dobremu. Zato postavimo 4 oltarje, ki nas spominjajo na vse štiri strani neba in kličemo božjega varstva in blagoslova za vse.

Za počitniški oratorij so prijavnice v glavnem že sprejete. Če bi še kdo želel, naj se prosim javi še danes ali do srede, da lahko pravočasno pripravljamo animatorje, materiale, majice in ostalo gradivo. Prosim, če ob prijavi poravnate tudi prispevek za materialne stroške. Podobno kot lani vabim k sodelovanju tudi druge, še zlasti s kakšnim sadjem ali sladoledom.

Ministranti in ministrantke so tudi pomemben del župnijskega občestva. Potrebni so za služenje v bogoslužju, a hkrati je tudi za njih osebno pomembno dogajanje. Zato bi rad sedanjim ministrantom pridružil še nove. Lepo vabim na pripravo mlade ministrante iz nižjih razredov verouka, lahko je tudi še kdo večjih. Ponovno imamo srečanje v četrtek ob 18.00 v veroučni učilnici. Pridite! Starši, prosim, spodbudite svoje otroke k sodelovanju.

Ob obletnici evharističnega kongresa bomo darovali sv. mašo pri Evharističnem križu pod sv. Ano v nedeljo, 23. 6., ob 18.00. Lepo vas vabim! Obletnica evharističnega kongresa nas spomni tudi beatifikacije bl. Alojzija Grozdeta.

Danes je nedelja Svete Trojice. Spominja nas, da je naš Bog Troedin, da je eden v treh osebah, da je kot Oče stvarnik, božji sin Jezus Kristus kot Odrešenik in da je Sveti Duh večna vez med Očetom, Sinom in nami. Zato začenjamo in zaključujemo svoje molitve z znamenjem križa na čelu, ustih in prsih z besedami: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha:

Bog Oče, čelo predstavlja moj razum, mojo sposobnost izbiranja, mojo voljo in mojo svobodo, po kateri sem tvoja podoba.

Za čelom se porajajo in rastejo moje misli, moji načrti, moje odločitve. Bog Oče, polagam te na svoje čelo, da bo moje življenje takšno, kot si si ga zamislil ti.

Bog Sin, Jezus, moj brat, prsi predstavljajo moja čustva: sposobnost ljubiti Očeta, kakor si nas ti učil, veselje, da gremo za teboj kot svojim Učiteljem; prizadevanje, da ljubimo druge, kot si ti ljubil nas. Bog Sin, Jezus, moj brat, polagam te v svoje prsi, da bodo moja čustva vedno utemeljena v tebi.

Bog Sveti Duh, ramena predstavljajo moj dejavnost, moč, ki podpira moje izbire in moje odločitve, moje obveznosti in moje napore, ki jih terja pravo življenje. Bog Sveti Duh, polagam te na svoja ramena, da mi ne bo manjkala tvoja pomoč, da razumem Jezusa in živim tako, kot je živel on. Oče, Sin in Sveti Duh, polagam vas v svoje življenje in vam ga izročim. Amen.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK »Da« spolni vzgoji

282. Spolna vzgoja, ki varuje določen čut za sramežljivost, je neprecenljive vrednosti, četudi danes nekateri menijo, da je to stvar preteklosti. Sramežljivost je naravna drža človeka, ki varuje svojo notranjost in se izogiba temu, da bi postal zgolj predmet. Brez sramežljivosti lahko čutno ljubezen in spolnost razvrednotimo v obsedenost, ki nas usmerja samó na spolno dejanje, na bolestne oblike spolnosti, ki pačijo našo sposobnost za ljubezen, in na razne vrste spolnega nasilja, pri katerem se človek predstavlja na nečloveški način ali usmerja v to, da škoduje drugim.

283. Pogosto se spolna vzgoja osredotoča na vabilo k »zaščiti« in skrbi za »varen seks«. Ti izrazi sporočajo negativno držo do naravnega namena spolnosti, ki je rojevanje, kot da bi bil otrok sovražnik, pred katerim se je treba zavarovati. Tako se namesto sprejemanja pospešuje narcisistična napadalnost. Neodgovorno je, vabiti mladostnike, naj se igrajo s svojim telesom in svojimi poželenji, kakor da bi bili zreli ljudje, ki imajo svoje vrednote, medsebojne obveznosti in cilje, ki so lastni zakonu. Tako jih lahkomiselno spodbujajo, naj drugega uporabljajo kot predmet, ob katerem naj poskušajo kompenzirati lastne pomanjkljivosti in omejitve. Pomembno pa je nekaj drugega: naučiti jih različnih oblik izražanja ljubezni, skrbi drug za drugega, spoštljive nežnosti, komunikacije, ki je napolnjena s smislom. Kajti vse to pripravlja celovito in velikodušno darovanje sebe drugemu, kar po javnem sprejemu obveznosti s poroko dobi izraz v telesni podaritvi. Tako se bo telesna združitev pokazala kot znamenje vseobsegajoče zavezanosti, ki jo je obogatila doslej prehojena pot.

OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Počitniški oratorij: od 2. do 5. 7. 2019. Vabimo animatorje k sodelovanju (več informacij in prijave na e-naslovu: josipafmm@gmail.com). Rok za prijavo je 9. 6. 2019.

· Maša pri evharističnem križu: v nedeljo, 23. 6. ob 18.00.

· Pohod po Slomškovi romarski poti: torek, 25. 6.; sklep pri sv. Uršuli nad Dramljami.

· Romanje v Međugorje: 10. - 13. 10. 2019 (cena 150 €). Prijavite se čim prej.