08.06.2019

Duhovna misel za Binkoštno nedeljo

folder

Jn 14,15–16.23–26

POGUMNI V MOČI SVETEGA DUHA

 

Danes se mnogi počutijo prazni in izgoreli. Sindrom izgorelosti razsaja predvsem pri ljudeh v socialnih poklicih, ki se razdajajo za druge. Samo kdor gori, lahko izgori. Toda ti ljudje so pozabili, da bi čuvali svoj notranji ogenj, kar razume Henry Nouwen kot nalogo duhovnega življenja. Ves čas so imeli odprta vrata svojega ognjišča – in tako je tam ostal le pepel. Ničesar več ne morejo dati, so resignirani in razočarani, brez moči in brez žerjavice.

Binkošti nam želijo povedati, da v globini našega srca ni izgoreli pepel, ampak žerjavica, ki nam zmore na novo razplamteti dušo in telo. Za binkošti ne oblačimo kar tako rdečih liturgičnih oblačil – naj nas spominjajo na to notranjo žerjavico, ki jo nosimo v sebi.  Praznujmo prihod Svetega Duha, da ta žerjavica v nas ponovno zagori v novem ognju, ob katerem se bodo drugi greli in veselili – in odkrivali svojo lastno živost.

V moji mladosti smo radi sedeli ob tabornem ognju in prepevali. Skupni pogled v ogenj ima v sebi nekaj očarljivega. Ogenj povezuje, okoli njega se zbira skupnost. Tako prosimo ob binkoštih, da ogenj ne bi prišel le v posameznika, ampak da bi ogenj Svetega Duha postal središče, okoli katerega bi se zbirali, da bi Cerkev postala kraj, na katerem bi skupaj sedli k ognju, da bi peli pesmi našega hrepenenja, ki nam dvigujejo srce k Bogu.

Zaupaj v to, da v tebi žari ogenj Svetega Duha, ogenj ljubezni, živosti, fantazije in moči! Čuvaj ta ogenj v sebi, da ti ne poide. A ta ogenj gori v tebi, da te vedno greje, čisti in obnavlja, da bo vse v tebi prežeto z Božjo ljubeznijo. Če ga boš dobro čuval in ohranjal, se bodo ob tvojem ognju lahko greli tudi drugi. Njihove oči bodo žarele in v njih bo zasijalo novo življenje.

Po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje