13.02.2021

Oznanila za 6. nedeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 14. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Jožefa Hrvatiča

Klavdij, redovnik

Ponedeljek, 15. 2.

ob 7.00 za zdravje

Julijana Koprska

Torek, 16. 2.

ob 18.00 za + Jožefa Hrastnika

* Gajšek v Kostrivnici za + Marijo in Antona Novak

++ Pepelnica

- strogi post

Sreda, 17. 2.

ob 7.00 za + Jožefa Vodeba

ob 18.00 za + Stanka Kojnika in Vojka Dobovičnika

Frančišek Reis Clet, duhovnik

Četrtek, 18. 2.

ob 18.00 + Nežo in Štefana Polajžar

* Gajšek v Kostrivnici za + Albina Polaka

+ Konrad iz Piacenze

Petek, 19. 2.

ob 7.00 v zahvalo in za zdravje

* Gajšek v Kostrivnici za + Angelo in Antona Primožič

Jacinta in Franšek

Sobota, 20. 2.

ob 18.00 za + Antonijo Ledinek, osmina

1. POSTNA  NEDELJA

Nedelja, 21. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Antona Leška, starše in 2 brata

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja, 14. 2.

ob 10.00 za + Markota Brečka in Pavla Šuhla

++ Pepelnica

Sreda, 17. 2.

ob 18.00 za + Stanka in Marijo Klinar

Jacinta in Franšek

Sobota, 20. 2.

ob 9.00 za + Romana Štora

1. POSTNA            NEDELJA

Nedelja, 21. 2.

ob 10.00 za + Danijelo Oberžan

Iz svetega pisma: Če komu od vas manjka modrosti, naj jo prosi od Boga, ki jo vsem rad daje in ne sramoti in dana mu bo. (Jak 1, 5)

Za nasmeh: "Pravijo, da te čokolada naredi srečnega! A ve mogoče katera, koliko je moraš pojesti? Sem pri 5., pa ni še nič bolje.  

Misel tedna: Leseni križ, zvezan iz dveh grobih neobdelanih vej, ni postni okras. Če po njem napeljemo vrvico, nam lahko skozi ves postni čas služi kot orodje. Ob njem imamo družinsko molitev, nanj z lesenimi ščipalkami pripenjamo na papir zapisane stiske, prošnje, zahvale, pa tudi seznam obveznosti. Je lahko odličen družinski pripomoček za bolj polno preživljanje postnega časa.                                               Po: M. Pezdir Kofol, Zakajčki

Priložnost za spoved je pred mašo in po njej. Pridite pravi čas ali nakažite željo za sveto spoved. Spovednica je prilagojena in lepo urejen prostor.  

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 14. DO 21. 2. 2021

 Svete maše z udeležbo vernikov so dovoljene pod naslednjimi pogoji:

a) V cerkvi je lahko po predpisih 1 oseba (ali ena družina ali gospodinjstvo) na 30 m2.

b) Udeležba je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nosijo maske, vzdržujejo fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužijo roke. Druženje pred cerkvijo ni dovoljeno.

d) Med sv. mašo je prepovedano zborovsko ali ljudsko petje, lahko pa sodeluje organist.

e) Med pristopom k obhajilu naj verniki ohranjajo razdaljo 1,5 metra; duhovnik gre po cerkvi.

f) V cerkvi je dovoljena zasebna molitev vernikov v skladu z omejitvami, ki veljajo za sv. maše.

g) Spoved je dovoljena. Opravite jo lahko pred mašo ali po njej, ali po dogovoru. Cerkev na Teharjah bo odprta za osebno molitev. Sveto obhajilo še izven maše, ob 9.15 in ob 11.30.

Ta teden imajo otroci počitnice, zato tudi verouka na daljavo ne bomo imeli. Vsekakor pa lepo vabim otroke in starše, da pridejo med tednom enkrat zvečer k sveti maši. Na Teharjah je velika cerkev in smo lahko v varni oddaljenosti, tudi v nedeljo, kaj šele med tednom. Še zlasti vabim prvoobhajance in birmance skupaj s starši.

Članice in člane Župnijskega pastoralnega sveta lepo vabim na Zoom-srečanje v četrtek ob 19.00. Povezavo za srečanje bom poslal po e-pošti. Lepo vabljeni v začetku postnega časa.

V sredo je pepelnica, začetek postnega časa in dan strogega posta. Smisel posta je v premagovanju grešnih priložnosti in vaja v obvladovanju samega sebe, svojih sebičnih želja in nagnjenj, pa tudi spodbuda k dobrim delom in molitvi. Vabljeni k sveti maši in spokornemu obredu pepelenja.

Prah si in v prah se povrneš. Nad to usodo človek nima moči. Lahko jo samo sprejme in se v ponižnosti klanja Božji prasili. Kajti Bog je naročil rast mrtvi materiji. Oblekel je naše kosti z mesom, živčevjem, krvnim obtokom.

Zapovedal je srčnim mišicam, naj bijejo brez presledka. Možganskim celicam je ukazal, naj spoznavajo in hranijo spomin. V človeka je položil svojega duha. Tako smo postali, kot duše prihodnjega veka, nesmrtni, vendar moramo najprej umreti svojemu zemeljskemu telesu.

V tej dialektiki je skrivnost našega bivanja. Živimo brez svoje zasluge, nesmrtnost pa zahteva umrljivost lastnega telesa. Na tem svetu namreč še nismo poveličani, smo le odkupljeni. Pripravljamo se, da bi odkorakali v svobodo svojega Gospoda. Do Njega pa ne pridemo po lahki poti ne po bližnjici. Treba se je opasati z bolečinami sveta in Njemu verjeti, Vanj verovati.

Tudi za ceno lastne smrti. Svet je hoja do vrat večnega Jeruzalema. Ne moremo prestopiti praga svetega mesta, ne da bi najprej otresli prah s svojih nog.

Peter Millonig, Zasidran v veri

V cerkvi na Teharjah urejamo oltarni prostor. Postavili bomo primerne sedeže za bogoslužne sodelavce - duhovnika in ministrante, lepo oblikovan oltar in ambon iz kamna. Za bogoslužni prostor se je vredno potruditi, saj je to osrednji prostor svetega bogoslužja v cerkvi in pomaga k zbranosti. Izdelavo smo že naročili in pričakujemo, da bo do maja zaključena. Lepo se zahvalim vsem, ki ste v ta namen že prispevali svoj dar. Naše delo lahko podprete z darom v cerkvi ali župnišču ali preko TRR računa. Bog naj povrne z darovi zdravja, milosti in blagoslova.

 

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in vlogo mladih.

Četrto poglavje: POTA MLADOSTI

144. Ta pogled proti prihodnosti, ki jo sanjajo, ne pomeni, da so mladi povsem usmerjeni naprej, saj je v njih hkrati močna želja po življenju v sedanjosti, po skrajnem izkoristku

možnosti, ki jim jih življenje podarja. Ta svet je prepoln lepote! Nikar ne zaničujmo Božjih darov?

145. V nasprotju s tem, kar misli večina, Gospod noče slabiti te volje do življenja. Koristno se je spomniti, kaj je učil modrec iz Stare zaveze: »Otrok, če že kaj imaš, si stori dobro. ... Ne zamujaj prijetnega dneva« (Sir 14,11.14). Resnični Bog, ki te ljubi, te želi srečnega. Zato najdemo v Svetem pismu tudi naslednji nasvet, naslovljen na mlade: »Vese´`li se, mladenič,

v svoji mladosti, tvoje srce naj te osrečuje v tvojih mladih dneh. ... Preganjaj jezo iz svojega srca, odganjaj hudobijo iz svojega telesa« (Prd 11,9-10). Kajti Bog je tisti, ki »nam obilno daje vsega v uživanje« (1Tim 6,17).

146. Kako bo lahko Bogu hvaležen nekdo, ki ni sposoben uživati njegovih malih darov vsakega dne, nekdo, ki se ni sposoben ustaviti pred preprostimi in prijetnimi stvarmi, ki jih sreča na vsakem koraku? Kajti »ni slabšega kakor tisti, ki še sebi ne privošči« (Sir 14,6). Ne gre za to, da smo kot nenasiten človek, ki je vedno obseden z več in več užitki. Nasprotno, to bi nam onemogočalo živeti sedanjost. Gre za to, da znamo odpreti oči in se ustaviti, da bi živeli vsak majhen dar življenja v polnosti in hvaležnosti.

 

  INFORMACIJE  

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je trenutno mogoč zaradi nevarnosti okužbe le v okviru družine.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je tudi poroka po določilih NIJZ možna le v okviru družine.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnišnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred. V času korone je pogreb v družinskem krogu in brez sv. maše.

Krašenje cerkve: Teharje: januar: Štore, februar: Bukovžlak; marec: Slance in Sp. Vrhe;

Kompole: januar: Laška vas, februar: Kompole; marec: Prožinska vas.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.si.