05.04.2019

Oznanila za 5. postno - tiho-nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

5. POSTNA - TIHA

NEDELJA

Nedelja,            7. 4.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 9.45 križev pot; ob 10.00 za + Ivana Korena(10.obl)

Julija, redovnica

Poned., 8. 4.

ob 7.00  za +  Vero Legvart, obl.

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo in Vladota Gajšek

Hugo, škof

Torek, 9. 4.

ob 19.00 za +  Tončko in Stankota Jošt

Ezekiel, prerok

Sreda, 10. 4.

ob 7.00 za +  Alojzijo Herman

Stanislav, škof

Četrtek, 11. 4.

ob 19.00 za zdravje v družini

* Gajšek v Kostrivnici: za +  Markota Brečko

+ Viktor, mučenec

Petek, 12. 4.

ob 7.00 za +  Marijo Novak

* Gajšek v Kostrivnici: za +  Leopolda Bukovška

Ida, redovnica

Sobota, 13. 4.

ob 19.00 za +  Milana Oberžana

6. POSTNA -            CVETNA  NEDELJA

Nedelja,            14. 4.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 blagoslov zelenja pred cerkvijo

               za + Antona in Marijo Hrovat

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

5. POSTNA - TIHA

NEDELJA

Nedelja,            7. 4.

ob 10.00 za + Jančija, Marjanco, Stankota in starše 

                Mastnak, ter brata, starše in rodbino Polak

Hugo, škof

Torek, 9. 4.

ob 19.00 za + Franca in Julijano Vrhovšek

Ida, redovnica

Sobota, 13. 4.

ob 9.00 za + Vladimirja (osmina) in Marijo Gajšek

6. POSTNA -            CVETNA NEDELJA

Nedelja,            14. 4.

ob 10.00 blagoslov zelenja pred cerkvijo

               za + Ano in dva Franca Ferenčak

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Govorica križa in smrti je dopolnjena z govorico vstajenja. V vstajenju najde človek povsem novo luč, ki mu pomaga, da si utira pot skozi gosto temo ponižanj, dvomov, obupovanja in preganjanja. (sv. Janez Pavel II.)

Za smeh: Škot pride v pekarno in pravi: »Prosim eno žemljo—in po možnosti mi jo zavite v današnji časopis.

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 7. DO 14. 4. 2019

Danes mineva 10 let od smrti župnika g. Ivana Korena. Trinajst let se je kot dušni pastir trudil za župnijo sv. Martina, tukaj tudi zbolel za levkemijo in umrl pri 56-ih letih. Veliko napora je vložil tudi v obnovo župnišča in župnijske cerkve. Naj mu Bog podeli večni mir in bogato poplača njegovo duhovniško delo. Molimo zanj.

Danes, na tiho nedeljo, 7. aprila 2019, vas lepo vabim k vsakoletni molitvi križevega pota za vse žrtve teharskega taborišča in druge žrtve nasilja med 2. svetovno vojno in po njej. Teharje je za vedno zaznamovano s tem dogajanjem in tega ne smemo pozabiti. V sočutju do vseh trpečih molimo za njih. Jeseni smo postavili nove križe na poti od grobišča v Bukovžlaku nad jezerom do cerkve sv. Ane na Vrheh nad Teharjami. Začetek bo ob 16.00 pri vhodu v spominski park. Lepo vabim k tej pobožnosti. Pridružite se nam v molitvi za večni mir umorjenih in za spravo v našem narodu ter ob obletnici misijona v Dekaniji Celje.

Prejšnjo nedeljo popoldne je bila v naši cerkvi revija odraslih cerkvenih pevskih zborov iz dekanije Celje. Bilo je doživeto glasbeno, duhovno in družabno srečanje. Kot gostitelji smo lepo poskrbeli za dogajanje v cerkvi, po reviji pa tudi v naši dvorani, kjer smo vse pevce pogostili. Iskreno se zahvalim vsem, ki ste pri tem pomagali s hrano, pijačo ali z delom. Cerkev je občestvo, skupnost, zato je pomembno, da skrbimo za lepoto bogoslužja in za sodelovanje v skupnosti.

Križev pot je starodavna oblika ljudske pobožnosti in premišljevanja Kristusovega in našega trpljenja. Na Teharjah ga v postu molimo vsak četrtek zvečer in v petek zjutraj na začetku sv. maše, v nedeljo pa pred pozno mašo - ob 9.45, prav tako v nedeljah v Kompolah. Vabljeni k molitvi. Z veroučenci od 1. do 3. razreda bomo imeli križev pot jutri, v ponedeljek, 8. 4., ob 17.00. Prosim starše, da se pridružijo in skupaj v cerkvi premišljujemo Jezusovo trpljenje. Z ostalimi veroučenci  in starši pa bomo imeli križev pot z mašo v četrtek, 11. 4., ob 19.00.

Starše prvoobhajancev lepo vabim na sestanek v sredo, 10. 4., ob 18.00.

Za botre in starše birmancev bomo imeli pripravo v petek, 12. 4., ob 17.00 v župnijski Martinovi dvorani. Gostja srečanja bo dr. Polona Vesel Mušič, ki že kakih 20 let intenzivno dela na področju birme in je na to tematiko napisala že več knjig.

Vse farane obeh župnij, še zlasti sodelavce,  pa lepo vabim na duhovno srečanje v soboto, 13. 4. ob 17.30  v Martinovo dvorano. Pripravo na veliko noč bo vodil p. Ernest Benko iz Olimja, ki je vodil misijon v obeh župnijah pred 4 leti. Po nagovoru v dvorani bo priložnost za sveto spoved in nato sveta maša. Lepo, lepo vas vabim, vzemite si čas za duhovno pripravo. Za kristjane je to temeljno v praznovanju velike noči!!! Hrana, čiščenje in domače praznovanje so le dodatki, ki so smiselni šele tedaj, če je v naših dušah in v medsebojnih odnosih urejeno stanje.

Radijski misijon na Radio Ognjišče bo od 7. do 13. aprila 2019.  Osrednji govor bo ob 17.00.  Zelo priporočam poslušanje in sodelovanje.  V okviru misijona bo na cvetni petek celodnevno spovedovanje pri sv. Ceciliji– kapucini v Celju. Priporočam.  

Prihodnji teden bi rad obiskal bolnike v fari! Prosim, sporočite mi koga in kdaj!

Na razpolago so oljčne vejice – tudi letos so nam jih dostavili Salezijanci iz Celja. Dar za vejice  je namenjen za delo salezijanskega centra mladih. Butarice pa so naredili naši farani – dar za njih pa je za župnijski Karitas.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

KREPITI VZGOJO OTROK Etična vzgoja otrok

265. Za pravilno ravnanje ni dovolj, da »ustrezno presojamo«, ali da čisto jasno vemo, kaj moramo narediti, čeprav je to prvenstveno. Pogosto smo v svojih dejanjih nedosledni, četudi imamo zelo trdna načela. Naj nam naša vest daje še tako gotovo moralno sodbo, imajo pogosto druge stvari večjo privlačno moč, če ne pridemo do tega, da se dobro, ki ga dojemamo z razumom, v nas ne ukorenini kot globoko čustveno nagnjenje. Če se to zgodi, ima v nas veselje nad dobrim večjo težo kot druge privlačnosti, in nas to vodi k spoznanju, da je to, kar dojemamo kot dobro, tudi za nas tu in zdaj dobro. Učinkovita etična vzgoja pomeni, pokazati človeku, kako zelo je zanj samega koristno, da dela dobro. Navadno je danes brez učinka, če zahtevamo kaj, kar zahteva napor in odpoved, če jasno ne pokažemo koristi, ki jo imamo od tega.

266. Nujno je potrebno razvijati dobre navade. Kajti tudi navade, ki smo jih osvojili v otroštvu, imajo pozitivno vlogo, ker pripomorejo k temu, da se pomembne notranje vrednote prenesejo v zunanje zdravo in stabilno vedenje. Lahko ima kdo v svoji notranjosti do drugih čisto lepo mišljenje in dober odnos, če pa se v mladosti ni navadil na to, da bi znal reči »prosim«, »smem« in »hvala«, bo njegova dobra notranja drža težko prišla do izraza. Krepitev volje in ponavljanje določenih opravil tvorijo osnovno moralno držo in brez zavestnega, svobodnega in priznanega ponavljanja določenih dobrih navad ni mogoče priti do cilja. Razumsko spoznanje o pomenu določene vrednote in navdušenje nad njo še ni dovolj, da postane krepost, za to so potrebna ustrezno motivirana dejanja.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI:

· Križev pot od Grobišča Bukovžlak do cerkve sv. Ane: tiha nedelja, 7. 4., ob 16.00.

· Sestanek za starše prvoobhajancev: v sredo, 10. 4.,ob 18.00 v veroučni učilnici.

· Srečanje za botre in starše birmancev bo v petek, 12. 4., ob 17.00 v Martinovi dvorani.

· Duhovna obnova za obe župniji: sobota, 13. 4., ob 17.30 v Martinovi dvorani, vodi p. Ernest.

 Počitniški oratorij: od 2. do 5. 7. Vabimo animatorje k sodelovanju (e mail:josipafmm@gmail.com).