26.12.2020

Oznanila za Nedeljo svete družine, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE

Zaradi nevarnosti širjenja okužb bomo po sklepu mariborske metropolije do nadaljnjega duhovniki sv. maše darovali brez udeležbe ljudstva. Prosimo, da nas po možnosti v času maše v duhu spremljate doma z molitvijo. Sv. maše bova z g. Gajškom darovala po vaših namenih: on ob 7.00 v Kostrivnici, jaz na Teharjah. Večerne maše prenašam po FB, v skupini Molivci, tudi na silvestrski večer ob 18.00 in na novo leto ob 10.00. vabljeni, da nas spremljate.

SVETA DRUŽINA

Nedelja,            27. 12.

ob 8.00 za družine v fari in rajne farane

* Gajšek v Kostrivnici za + vinogradnike in za zdravje

Nedolžni otroci

Božična osmina

Ponedeljek,

28. 12.

ob 7.00 za + Vinka Kresnika

* Gajšek v Kostrivnici za + Stanka Furlanija

Tomaž Becket

Božična osmina

Torek, 29. 12.

ob 18.00 za + Franca Kača, starše in sorodnike

* Gajšek v Kostrivnici za + Rutarjeve in Remšetove

Feliks I., papež Božična osmina

Sreda, 30. 12.

ob 7.00 za + Albina Malgaja, pogrebna

Silvester, papež

Božična osmina

Četrtek, 31. 12.

ob 18.00 v zahvalo za prejete dobrine in vse dobrotnike

* Gajšek v Kostrivnici v zahvalo

MARIJA BOŽJA MATI, novo leto

Petek, 1. 1.

ob 10.00  za + Milico Mramor, pogrebna

* Gajšek v Kostrivnici za + Draga Reberšaka

Bazilij in Gregor

Škofa

Sobota, 2. 1.

ob 18.00 za + Albina Malgaja, osmina

* Gajšek v Kostrivnici za + Marto in Vinka Oblak

2. BOŽIČNA NEDELJA

Nedelja,            3. 1.

ob 8.00 za + Maksa Fišerja, 30. dan

* Gajšek v Kostrivnici za žive in rajne farane

Umrli so: Albin Malgaj, 79-letni, iz Vrtne ulice, pogreb bo v sredo, 30. 12. ob 15.00 v Kompolah; Milica Mramor, 91-letna, iz Prožinske vasi, pogreb bo v četrtek, 31. 12. ob 14.00; ter Margareta Ocvirk, 83-letna, z Vrh, pogreb bo 5. 1. ob 11.00 na Teharjah. Bog jim daj večni mir.

Iz svetega pisma: Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svoje mesto Nazaret. Otrok pa je rastel in se krepil. Bil je vedno bolj poln modrosti in Božja milost je bila z njim. (Lk 2, 40)

Za nasmeh: Natakarju. Mož dolgo čaka naročeni zrezek v gostilni. Ko gre natakar mimo, ga živčno vpraša: »Ali bom jaz dočakal svoj zrezek?« Natakar ga pogleda in reče: »Mislim da, še dobro izgledate.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 27. 12. 2020 DO 3. 1. 2021

Božične praznike smo letos obhajali na svoj način, drugače kot vsa leta do zdaj. Vi v okviru svoje družine, preko medijev povezani z domačo župnijo ali z bogoslužnim dogajanjem na TV ali drugih elektronskih sredstvih, jaz pa sem daroval sveto mašo vsak dan brez udeležbe ljudstva, a z mislijo na vas in na vaše žive in rajne sorodnike. Upam, da ste tako prejeli vsaj nekaj duhovne hrane, ki jo v tem času še posebej potrebujemo.

Slovenski škofje so 18. decembra 2020 izdali nova navodila za ravnanje pri cerkvenih obredih in drugih verskih dejavnostih. Ker so razmere različne po posameznih pokrajinah, so odločitve v pristojnosti vsake škofije posebej. Za vso mariborsko metropolijo (škofije Celje, Murska Sobota in nadškofija Maribor) so se pristojni dogovorili, da zaradi slabe epidemiološke slike na našem področju javnih bogoslužij še čez božične in novoletne praznike ne bo. Lahko pa prejmete sveto obhajilo, pridete posamič k sv. spovedi in bolnikom se sme podeliti obhajilo ter bolniško maziljenje. Seveda se je treba povsod držati sprejetih navodil glede mask in razdalje. Več si lahko ogledate na spletni strani na tej povezavi: navodila Škofije Celje.

Ta teden zaključujemo letošnje leto. Težko je bilo zaradi bolezni covid-19, ki je zajela ves svet in  tudi v naši župniji mnoge prizadela, nekateri so zaradi nje tudi umrli. Tako smo imeli letos v župniji Teharje kar 40 pogrebov (od tega 6 zaradi koronavirusa), v Kompolah pa 18 (od tega 4 zaradi koronavirusa). Težile so nas tudi številne druge bolezni in omejitve. Zaradi epidemije nismo mogli obhajati velike noči, binkošti, Martinove nedelje, božiča. Le nekaj slovesnosti smo v omejenem okviru lahko praznovali. Toda, ni bilo vse slabo. Spomnimo se, da smo prejeli marsikaj tudi dobrega, da smo čutili tudi solidarnost, videli veliko požrtvovalnosti zdravstvenega osebja, številna prostovoljna dejanja, mnogo truda vlade in drugih organizacij, da bi olajšali stiske najbolj pomoči potrebnim. Tudi učiteljice, katehistinje in duhovniki smo se trudili, da bi otrokom in družinam olajšali težave pri vzgoji in izobraževanju. Za vse dobro, kar smo ga prejeli ali delili, ne pozabimo reči tudi Bogu hvala. Na staro leto bova oba z g. Gajškom darovala svete maše v zahvalo in vas vabiva, da se v duhu tudi vi pridružite zahvali, saj imamo številne skupne in osebne razloge za hvaležnost. V družinah, kjer smo običajno opravili božični blagoslov domov, ste sprejeli od naju knjižico z naslovom 'V molitvi povezani'. Letos ste lahko le na tak način deležni naše misli in blagoslova vsaj preko knjižic in pisma, ki je v njem. V knjižici boste našli besedilo za blagoslov doma, in vas vabim, da še na staro leto in zvečer pred praznikom sv. treh kraljev sami blagoslovite svoje bivališče. Tako bomo za letošnje praznike sicer fizično oddaljeni, bomo pa povezani na malo drugačen način, z Bogom in med seboj - tudi preko molitve, knjižice in daritve svete maše na daljavo. Ob tem se lepo zahvaljujeva za vse dobro, za vse molitve, darove in dobre namene, tako za g. Gajška, kot zame v moji bolezni in za obe naši župniji. Lepo se v imenu obeh zahvaljujem tudi za voščila, ki ste jih poslali. Bog naj vas spremlja in blagoslavlja še posebej v teh svetih dneh. Vi pa mu (p)ostanite blizu!

V teh dneh bo odprta cerkev na Teharjah in lahko pridete posamezniki ali družine pogledat jaslice in k osebni molitvi, v skladu z epidemiološkimi ukrepi. Ob določenih urah in po dogovoru pa sem na razpolago tudi za sveto spoved in sveto obhajilo. Vabljeni tudi, da spremljate prenos bogoslužij po spletu: na Facebook skupini molivci; preko Radia Ognjišče ob nedeljah ob 10.00, ostale dni ob 19.00; preko Exodus TV ob nedeljah in praznik ob 8.30, ostale dni ob 12.00; po TV SLO 1 ob nedeljah in praznikih ob 10.00. Spodbujam, da še naprej naročate sv. maše.

 

Prav tako vabim, da obnovite naročnine verskega tiska: Družina 119,60€, Ognjišče 33,50€, Prijatelj 12,60€, Mohorjeve knjige 49€ (za 4 knjige), Božje okolje 29,70€, Najst 23,40€, Cerkev danes 35,70€.

 

CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Četrto poglavje VESELO OZNANILO ZA VSE MLADE: Kristus te rešuje

123. Glej razprostrte roke križanega Kristusa, spet in spet se mu pusti odrešiti. In ko se približaš, da se spoveš svojih grehov, trdno veruj v njegovo usmiljenje, ki te osvobaja krivde. Opazuj njegovo kri, prelito s toliko ljubezni, in pusti se ji očistiti. Tako se boš lahko znova in znova rojeval. On živi!

124. Je pa še tretja resnica, ki je neločljiva od prejšnje: On živi! Treba si je to pogosto priklicati v spomin, saj smo sicer v nevarnosti, da Jezusa Kristusa razumemo kot dober zgled iz preteklosti, kot spomin, kot nekoga, ki nas je pred dva tisoč leti odrešil. To pa nam ne bi služilo za nič, ne bi nas osvobodilo, pustilo bi nas enake. On, ki nas napolnjuje s svojo milostjo, On, ki nas osvobaja, On, ki nas preobraža, On, ki nas ozdravlja in tolaži, je nekdo, ki živi. Je vstali Kristus, poln nadnaravne življenjske moči, oblečen v neskončno luč. Zato je Pavel zapisal: »Če pa Kristus ni bil obujen, je prazna vaša vera« (1 Kor 15,17).

125. Če On živi, potem bo lahko vsak trenutek navzoč v tvojem življenju, da ga bo napolnil z lučjo. Tako ne bo nikoli več osamljenosti niti zapuščenosti. Čeprav bi vsi odšli, bo On ostal tam, kakor je obljubil: »In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta« (Mt, 28,20). On   napolnjuje vse s svojo nevidno navzočnostjo in kamorkoli greš, te čaka. Kajti On ni samo prišel, ampak prihaja in bo še naprej prihajal vsak dan, da te bo vabil, da hodi proti vedno  novemu obzorju.

126. Opazuj veselega Jezusa, prekipevajočega od veselja. Veseli se s svojim Prijateljem, ki je zmagal. Ubili so svetega, pravičnega, nedolžnega, a On je zmagal. Zlo nima več zadnje besede. Tudi v tvojem življenju zlo ne bo imelo zadnje besede, ker želi tvoj Prijatelj, ki te ljubi, zmagati v tebi. Tvoj Odrešenik živi.

INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je trenutno mogoč zaradi nevarnosti okužbe le v okviru družine. 

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije je tudi poroka  po določilih NIJZ možna le v okviru družine.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred. V času korone je pogreb v družinskem krogu in brez svete maše.

Krašenje cerkve: Teharje: januar: Štore, februar: Bukovžlak; marec: Slance in Sp. Vrhe;

Kompole: januar: Laška vas, februar: Kompole; marec:Prožinska vas;

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje; Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.