19.12.2020

Duhovna misel za 4. adventno nedeljo

folder

Lk 1,26–38

Bog se hoče roditi v nas

Božja beseda pred nas danes postavlja izziv, da bi znali tudi mi po Marijinem zgledu odgovarjati na Božja vabila, na njegove klice. Jezus se hoče učlovečiti, roditi v nas. Jezus ni le podoba iz knjige, naj bo še tako lepa. Ne bomo ga našli v lepih obredih in petju, če ne bomo odprli svojih src, da postanejo rodovitna njiva. Ne moremo biti zadovoljni s seboj, če se v vsakdanjem življenju nič ne ločimo od tistih, ki Jezusovega oznanila ne poznajo; če v tako imenovanih krščanskih družinah vladajo številne razprtije, če ni spoštovanja, ki je trden temelj za resnično ljubezen, če je premalo skrbi za duhovno rast vseh njenih članov; če imamo premalo poštenosti na delovnem mestu, če se brigamo samo za svoje stvari in se ne menimo za ljudi okoli nas, ki so v potrebi, stiski, osamljenosti, obupu … Še marsikaj bi lahko našteli, če dobro pogledamo v Božje ogledalo svoje vesti.

Vse, kar takšnega najdemo, nam dopoveduje: Božja beseda v tebi še ni postala meso, tvoja vera je premalo učlovečena, premalo zasidrana v vsakdanje življenje. Mislim, da ta očitek velja vsakomur izmed nas. Površni smo, slabotni, prepustili smo se toku časa.

Kje naj poiščemo zdravilo? Samo eno je: prisluhniti Božjemu klicu, ki se dviga k nam z vseh strani – od ljudi, ki po Božji volj živijo z nami in ob nas v družini, na delovnem mestu, v šoli. Prisluhniti pozorno kot Marija. Naša človeška veličina je prav v tem, da skušamo uresničiti tisto dobro, ki bi ga rad Bog storil v tem svetu preko nas. Na to meri naša prošnja, ki jo ponavljamo v očenašu: »Pridi k nam Tvoje kraljestvo!« Božje kraljestvo ne prihaja med donenjem fanfar, ampak v tišini, v preprostosti vsakdanjega življenja.

Obrnimo se k Materi Mariji z iskreno prošnjo: »Marija, nauči me reči 'da' Kristusu, ki me kliče v ubogem, žalostnem, osamljenem človeku, v mojih domačih, v sosedih, ki mi včasih gredo na živce in bi najraje z njimi ne imel nobenega opravka.«                    

Po: S. Čuk, Misli srca