19.12.2020

Oznanila za 4. Adventno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE 

Zaradi nevarnosti okužbe bomo po sklepu mariborske metropolije tudi še za božič in do  nadaljnjega duhovniki sv. maše darovali brez udeležbe ljudstva. Prosimo, da nas po možnosti v času maše v duhu spremljate doma z molitvijo. Sv. maše bova z g. Gajškom darovala po vaših namenih: on ob 7.00 v Kostrivnici, jaz na Teharjah. Večerne maše prenašam po FB, v skupini Molivci, tudi na sveti večer ob 18.00. Vabljeni k spremljanju.

4. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            20. 12.

ob 8.00 za žive in rajne farane

* Gajšek v Kostrivnici za + Ivana in Darka Rajniša

Peter Kanizij

Ponedeljek,

21. 12.

ob 7.00 za + Robija Kovača, pogrebna

* Gajšek v Kostrivnici za + po mol spominih sv. Lovrenc 1

Frančiška Cabrini;

božič. devetdnevnica

Torek, 22. 12.

ob 18.00 za + Jožeta Škoberne

* Gajšek v Kostrivnici za + Karla Ojsterška

Janez Kancij;

božič. devetdnevnica

Sreda, 23. 12.

ob 7.00 za zdravje župnika in faranov

Adam in Eva;

Sveti večer

Četrtek, 24. 12.

 

ob 18.00 za + Danija Lenardiča, starše, Sandija Vodenika in Vlada Teržana

* Gajšek v Kostrivnici za + Jožico in Poldija Bukovšek

Božič, Gospodovo rojstvo

Petek, 25. 12.

ob 10.00 za + Albina Vipotnika

* Gajšek v Kostrivnici za žive in rajne farane

 

 

Štefan, mučenec;

Dan samostojnosti

Sobota, 26. 12.

ob 18.00 za domovino in v zahvalo

 

* Gajšek v Kostrivnici za + Štefana in Justino Strašek

NEDELJA SVETE DRUŽINE

Nedelja,            27. 12.

ob 8.00 za družine v fari in rajne farane

* Gajšek v Kostrivnici za + vinogradnike in za zdravje

Pogreb Robija Kovača, 35-letnega, s Pečovja, bo jutri, 21. 12., ob 12.00 na mestnem pokopališču v Celju. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Iz svetega pisma: Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. (Mt 7, 7-8)

Za nasmeh: Ime novorojenčka. V sosedovi družini se je rodil nov otrok. Sosedo je zanimalo, kako je novorojenčku ime. Vprašal je triletnega bratca novorojenčka: »Kako je ime tvojemu bratcu?« »Ne vem, ko ga vprašam, kar nekaj mrmra, sploh ga ne razumem!«

Četrta sveča gori na adventnem vencu, mi pa smo povabljeni da skupaj z Marijo vzkliknemo: »Zgodi se mi po tvoji besedi.« Odprimo se Božjim načrtom. Sprejmimo izzive, ki nam jih prinaša življenje. Z zaupanjem v Božjo pomoč in z našim požrtvovalnim prizadevanjem lahko naredimo marsikaj velikega. AK

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 20. 12. DO 17. 12. 2020-12-19 Na adventnem vencu smo prižgali že zadnjo, četrto svečo. Vabim vas, da se radi zberete ob njem, opazujete to igro svetlobe in teme, ob njem molite, se pogovarjate, čutite toplino družine in prihajajočih praznikov božjega rojstva. Opazujete sveče, ki se manjšajo, da lahko svetijo in preganjajo temo. Venec je podoba našega življenja, svetlih in temnih dogodkov, žrtvovanja in dobrih del. Ob spremljanju bogoslužja preko televizije vas povezuje z dogajanjem v cerkvi.

V petek, 18. decembra 2020, so slovenski škofje izdali nova navodila za ravnanje pri cerkvenih obredih in drugih verskih dejavnostih. Odločitve so v pristojnosti vsake škofije posebej. Za vso mariborsko metropolijo (škofije Celje, Murska Sobota in nadškofija Maribor) so se pristojni dogovorili, da zaradi slabe epidemiološke slike na našem področju javnih bogoslužij še čez praznike ne bo. Lahko pa prejmete sveto obhajilo, pridete posamič k sv. spovedi in bolnikom se sme podeliti obhajilo in bolniško maziljenje. Seveda se je treba povsod držati sprejetih navodil glede mask in razdalje. Več si lahko ogledate na spletni strani na tej povezavi: navodila Škofije Celje.

Vabimo vas, da se doma vsak dan zberete k skupni molitvi, če ni mogoče, pa sami opravite molitev. Pripravite in postavite družinske jaslice, berite sveto pismo, poslušajte ali zapojte lepe adventne in božične pesmi, preživite sveti večer v lepem osebnem in božičnem razpoloženju.

Božičnega blagoslova vaših domov letos žal ne bo, smo pa za vas pripravili božične knjižice z naslovom 'V molitvi povezani'. Družine ali posamezniki, ki sva jih z g. Gajškom obiskala, boste tudi letos deležni naše misli in blagoslova vsaj preko knjižic in pisma, ki je v njem. Za župnijo sv. Lovrenc sem knjižice že poslal, v župniji Teharje pa jih bodo naši sodelavci v teh dneh dali v vaš poštni nabiralnik. V njej boste našli besedilo za blagoslov doma, in vas vabim, da na tri svete večere (-pred božičem, pred novim letom in pred praznikom sv. treh kraljev) sami blagoslovite svoje bivališče. Tako bomo za letošnje praznike sicer fizično oddaljeni, bomo pa  povezani na malo drugačen način z Bogom in med seboj - tudi preko molitve, knjižice in daritve svete maše na daljavo. Ob tem se lepo zahvaljujem za vse dobro, za vse molitve, darove in dobre namene tako zame v moji bolezni, kot za g. Gajška in za obe naši župniji. Bog naj vas spremlja in blagoslavlja še posebej v teh svetih dneh. Vi pa mu (p)ostanite blizu!

Spodbujam in vas lepo vabim, da po najavi oz. dogovoru:

- opravite božično sv. spoved, na razpolago sem vsak dan do četrtka od 9.-10. ali od 17.-18. ure;

- pristopite k sv. obhajilu, spremljate prenos bogoslužij po spletu: preko Facebook skupine molivci; preko Radia Ognjišče ob nedeljah in praznikih ob 10.00, ostale dni ob 19.00; preko Exodus TV ob nedeljah in praznik ob 8.30, ostale dni ob 12.00; preko TV SLO 1 ob nedeljah in praznikih ob 10.00

Kljub omejitvam udeležbe pri bogoslužju vas spodbujam, da še naprej naročate sv. maše. Do birme bi radi naredili v župnijski cerkvi na Teharjah nov oltar, ambon in sedeže za duhovnika in ministrante. Vaš dar bo dobrodošel. Prispevate ga lahko v cerkvi ali v župnišču, lahko ga tudi nakažete na naš TRR: Župnija Teharje, Teharje 25, 3221 Teharje št. računa: SI56 04483 5000 3167 980  sklic: 99,  koda namena: OTHR. Cerkev lahko obiščete tudi čez dan. Za župnijo sv. Lovrenc, Kompole 93, 3220 Štore, št. računa: SI56 0510 0801-5116 084, sklic 99,  koda: OTHR.

 

Na razpolago je betlehemska luč miru. Priporočen dar za svečo je 2,00 €, samo vložek pa 1 €. V Kompolah jo dobite danes (v nedeljo) od 9. do 10. ure, na Teharjah od 9. do 12 ure.

 

V teh razmerah, ko ne morete k sv. maši in otroci ne k verouku, nam je dobrodošla pomoč in gradivo tudi v elektronski obliki. Vabim vas, da na spletu pogledate dobro in uporabljate pripravljeno gradivo ob 4. adventni nedelji in https://www.youtube.com/watch?v=-Zkr19dmiQw&feature=youtu.be.

Pesem: https://youtu.be/b9NM_HzgbQI

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Četrto poglavje VESELO OZNANILO ZA VSE MLADE: Kristus te rešuje

120. Nas »je odrešil Jezus, ker nas ljubi in ne more iz svoje kože. Tisočkrat mu jo lahko zagodemo, a nas ljubi in ozdravlja. Kajti odrešimo lahko samo tisto, kar ljubimo. Samo tisto, kar objamemo, se lahko spremeni. Gospodova ljubezen je večja kot vsa naša protislovja, kot vse naše krhkosti in majhnosti. Še več, prav preko naših protislovij, krhkosti in majhnosti želi pisati to zgodbo ljubezni. Objel je izgubljenega sina, objel je Petra, potem ko ga je ta zatajil, in objema nas po naših padcih vedno, vedno ter nam pomaga vstati in se postaviti na noge. Saj je pravi padec – pozorni bodite na tole –, pravi padec, ki nam je sposoben uničiti življenje, ta, da ostanemo zaprti v stanovanju in si ne pustimo pomagati.«

121. Njegovo odpuščanje in odrešenje ni nekaj, kar smo kupili ali kar si moramo pridobiti z lastnimi deli ali napori. On nam odpušča in nas osvobaja zastonj. Njegova izročitev na križu je nekaj tako velikega, da mi tega sploh ne moremo plačati, pa tudi ne smemo, samo sprejmemo lahko z neskončno hvaležnostjo in veseljem, da smo tako ljubljeni, preden bi si to sploh lahko predstavljali: »On nas je prvi vzljubil«(1Jn 4,19).

122. Mladi, ki vas Gospod ljubi, koliko ste vredni, če ste bili odrešeni s čudovito Kristusovo krvjo! Ljubljeni mladi, »vi nimate cene! Vi niste prodajni artikli na dražbi! Prosim vas, ne pustite se kupiti, ne pustite se zapeljati, ne pustite se zasužnjiti s strani ideoloških kolonizacij, ki nam vcepljajo v glavo ideje in nas na koncu spremenijo v sužnje, odvisne in neuspešne v življenju. Vi nimate cene. Vedno bi si morali to ponavljati: nisem na dražbi, nimam cene. Svoboden sem, svoboden sem! Zaljubite se v to svobodo, ki vam jo ponuja Jezus!«

INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Krst je trenutno mogoč le v okviru družine, poroka zaradi nevarnosti okužbe pa ne.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. V času epidemije poroke niso mogoče.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred. V času korone je pogreb v družinskem krogu in brez svete maše.

Krašenje cerkve: Teharje: oktober: Pečovje; november: Slance in Sp. Vrhe; december: Teharje; Kompole: avgust: Kompole; september: Prožinska vas; oktober: Ogorevc; november: Draga, Moste, december: Šentjanž

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje; Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.