09.02.2019

Oznanila za 5. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

5. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            10. 2.

ob 8.00 za + družine Malgaj, Flis, Rajh in sorodnike

ob 10.00 za žive in rajne farane

Lurška Mati Božja

Poned., 11. 2.

ob 7.00 na čast Lurški Materi Božji za zdravje

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne po mol. spominih III.

Bonifacij, škof

Torek, 12. 2.

ob 18.00 za + Jožefo Šoba, 30. dan

Frančišek in Jacinta

Sreda, 13. 2.

ob 7.00 za rajne po molitvenih spominih I.

Peter Damijani, šk.

Četrtek, 14. 2.

ob 18.00 za + Janka Koštomaja (4. obl.)

* Gajšek v Kostrivnici: za + Eriko Sivka

Jožefina, devica

Petek, 15. 2.

ob 7.00 po namenu darovalca

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne po mol. spominih IV.

Sedež ap. Petra

Sobota, 16. 2.

ob 18.00 za + Franca Mastena

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            17. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + rodbino Zimšek, Marico in Ernesta Pecl

SVETE MAŠE V KOMPOLAH  

5. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            10. 2.

ob 10.00 za + Ivana Romiha (35.obl.) in Jožeta Ravnaka (8. obl.)

Bonifacij, škof

Torek, 12. 2.

ob 18.00 za + Marijo Gorišek, (30. dan)

Sedež ap. Petra

Sobota, 16. 2.

ob 9.00 za + Mihaela in Frančiško ter Miha ml.

6. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            17. 2.

ob 10.00 za + Vido in Franca Majoranc

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

»Vsak dan znova! To pomeni: vsako jutro se zavem svojega bivanja, vsak dan je pred menoj

moje poslanstvo, vsak dan začenjam z novo močjo, vsako jutro sprejmem svoj dan, da ga napravim lepega, bogatega. (Franc Sodja)

Za nasmeh:

SLUŠNI APARAT – »No, babi, kako si kaj zadovoljna z novim slušnim aparatom?« – »Odličen je! Odkar ga imam sem že trikrat spremenila oporoko!«

PETELIN – »Zakaj petelin zgodaj zjutraj poje?« – »Ko kokoši vstanejo ne pride do besede

 

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 10. DO 17. 2. 2019

 

Za devetošolce prihaja čas odločitve za poklic in za nadaljnje šolanje. Informativna dneva v Škofijski klasični gimnaziji Ljubljana-Šentvid, Gimnaziji Želimje in v škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru sta 15. 2. in 16. 2. 2019.

Starše prvoobhajancev lepo vabim na sestanek v sredo, 13. 2., ob 17.30.

Za veroučence 7. razreda in višje, pripravljava srečanje na temo stvarjenje, nastanek sveta. Gostja bo s. Irena Jurgec, ki je na tem področju posebej študirala. To bo v četrtek, 14. 2., ob 17.00.

Zakonska skupina ima srečanje v torek ob 20.00 v župnišču, Biblična skupina pa ima  srečanje prihodnji torek, 19. 2., ob 19.00 v veroučni učilnici.

V sredo in četrtek je bil dan molitve pred Najsvetejšim za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc. Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in ste prišli molit zase in za svoje bližnje, pa tudi za vso metropolijo, kot je mišljeno na dan molitve. Ni vas bilo veliko. Od birmancev sem videl le dva, od prvoobhajancev pa nobenega. To mi je težko.

Skrb za duhovne poklice postaja vedno večja. V naši škofiji je že 37 župnij brez rednega župnika, več duhovnikov je bolnih, vsi starimo. Letos pa nimamo nobenega bogoslovca. Škof bi rad ustregel župnijam in jim poslal duhovnika, a ga žal nima. Tako nam za prihodnja leta ne kaže dobro. Za duhovne poklice smo odgovorni vsi. Kaj lahko storimo? Najprej, lahko molimo za nove poklice in za zdravje, modrost in milost sedanjih. V ta namen imamo v Marijini cerkvi v Celju vsako 3. nedeljo v mesecu molitveni shod za duhovne poklice. V februarju smo na vrsti mi, celjska dekanija. Lepo vas vabim k tej molitvi in maši v nedeljo, 17. 2., ob 15.00.

Kako približati sveto mašo otrokom in mladim družinam? O tem že nekaj časa razmišljamo. Zato bomo skušali nekaj storiti za mlade družine tako, da bi enkrat na mesec, vsako 3. nedeljo v mesecu, drugo mašo prilagodili otrokom. Lepo vabim, da pri tem sodelujete, še zlasti mladi.

Tudi sicer lepo vabim k sodelovanju v župniji na različnih področjih. Tukaj so mnoge potrebe in mnoge možnosti. Na seji Župnijskega pastoralnega sveta so predlagali, da širše povabim k sodelovanju, tam kjer kdo ima talente, možnosti in voljo. V cerkvi imam na mizic (zelene) listke, kjer sem o tem zapisal nekaj več. Vzemite in pomislite, morda pa lahko prav vi naredite kaj dobrega za našo župnijo in s tem obogatite sebe in vso občestvo.

Lepo vabljeni na predstavitev knjige Andreas Knapp POSLEDNJI KRISTJANI v sredo, 13. februarja 2019, ob 19. uri v Dom sv. Jožef, o begu in izgonu iz Bližnjega vzhoda.

 

OTROŠKA SREČA se začne že veliko pred rojstvom,

v srcih dveh ljudi, ki se zelo ljubita.

Otrok - živa vez med človekoma.

V njegovo bistvo sta oba zapisala svoje lastno življenje -

nezamenljivo in za vse čase, pa če to želita ali ne.

Če se razbije ta družinska vez, najbolj trpi otrok.

Otrok ima nenapisano pravico do očeta in matere,

pravico do doma, ljubezni, do človeške topline,

pravico, da zanj skrbimo, da se počuti varen, da je rojen.

 

Kdor se veseli otroka, se veseli življenja.            

 

 P. Bosmans, Vitamin za srce

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Nekateri zapleteni primeri

251. Med razpravo o dostojanstvu in poslanstvu družine so sinodalni očetje opozorili: »Glede prizadevanj, da bi zveze med istospolnimi osebami izenačili z zakonom, je treba povedati, da ni nikakršne osnove za analogijo med istospolnimi življenjskimi skupnostmi in Božjim načrtom o zakonu in družini. Nesprejemljivo je, »da glede tega vprašanja izvajajo pritisk na krajevne Cerkve in da mednarodne organizacije pogojujejo denarno pomoč za revne dežele z uvedbo 'zakona' med osebami istega spola v zakonodajo«.

252. Enostarševske družine so nastale pogosto zato, ker se »telesne matere ali očetje niso hoteli vključiti v družinsko življenje; zaradi nasilja, iz katerega je moral pobegniti eden od staršev z otroki; zaradi smrti enega od staršev; tako da je eden od staršev družino zapustil ali podobnih primerov. Kakršen koli je že razlog, mora tisti od staršev, ki živi skupaj z otrokom, najti podporo in tolažbo pri drugih družinah, ki tvorijo krščansko skupnost, kakor tudi pri pastoralnih ustanovah župnije. Te družine pogosto dodatno težijo hudi gospodarski problemi, negotova zaposlitev, težave v zvezi z vzdrževanjem otrok ali stanovanjski problem.«

OBVESTILA IN NAPOVEDI

· Sestanek za starše prvoobhajancev bo v sredo, 13. 2., ob 17.30.

· Srečanje za veroučence 7. razreda in višjih razredov s s. Ireno Jurgec bo 14. 2. ob 17.00.

· Duhovne vaje za birmance: od 8. do 10. 3. 2019.

· Duhovne vaje za 6. in 7. razred: od 22. do 24. 3. 2019.

· Revija župnijskih pevskih zborov dekanije Celje, na Teharjah, 31. 3. 2019.