26.01.2019

Oznanila za 3. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

3. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            27. 1.

ob 8.00 za žive in rajne farane

 ob 10.00 za + Slavico Rener in družino Tamše

Tomaž Akvinski, cekrveni  učitelj

Poned., 28. 1.

 ob 7.00 za + Brankota Gobec

* Gajšek v Kostrivnici: za +  Nežo Košec

Valerij, škof

Torek, 29. 1.

ob 18.00 za + Jožefo Šoba, osmina

Martina, mučenka

Sreda, 30. 1.

ob 7.00 za + Marijo in Jožeta Sivka

Janez Bosko, red. ustanovitelj

Četrtek, 31. 1.

ob 18.00 za + Antona Ostrožnika

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano in Stankota Mulej

Brigita Irska, red.

Petek, 1. 2.

ob 7.00 za + Sonjo Reberšak

* Gajšek v Kostrivnici: za + Marijo Mulej

Svečnica, Jezusovo darovanje

Sobota, 2. 2.

ob 8.00 za + Franca Kača

ob 18.00 za + Karla Krofliča, starše Kroflič in Krulc

4. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            3. 2.

ob 8.00 za žive in rajne farane

 ob 10.00 za +  Brankota Gašperja, osmina

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

3. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            27. 1.

ob 10.00 za zdravje in v dober namen

Valerij, škof

Torek, 29. 1.

ob 18.00 za + Štefanijo Oberžan

Svečnica, Jezusovo darovanje

Sobota, 2. 2.

ob 9.00 za + Zdravka in Jožeta Romih

ob 15.30 v zahvalo za 50 let zakona Marice in Ivana Stojan

4. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            3. 2.

ob 10.00 za + Jožeta, Ladislava, Marijo in Pavlo

               Klajnšek

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Pogrebi: v četrtek so na Mestnem pokopališču v Celju pokopali rajnega Brankota Gašparja iz Vrtne Ulice. Bog mu daj večni mir in pokoj.

»Bogastvo ne da modrosti in za denar se poštenje ne kupi; modrost pa da poštenje in tudi potrebnega premoženja.«  (bl. Anton Martin Slomšek)

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 27. 1. DO 3. 2. 2019

Danes, na zadnjo nedeljo v januarju obhajamo svetopisemsko nedeljo in vabimo vse, ki se bolj zanimate za Sveto pismo, še zlasti bralce Božje besede in člane svetopisemskih skupin, na srečanje v okviru naše škofije, v Celje pri Sv. Jožefu. Začetek je ob 15.00 v Slomškovi kapeli z besednim bogoslužjem, po njem pa bo v dvorani predavanje Jožeta Planinška z naslovom Bralec v službi Božje besede.

V teh dne poteka po Sloveniji tudi Svetopisemski mini maraton (branje Svetega pisma). Da bi se ne pokrivalo z gornjim povabilom, bomo na Teharjah  pripravili branje Svetega pisma prihodnjo nedeljo, 3. 2. popoldne, od 15.00 do 18.00. Letos bomo brali iz Stare zaveze 5. Mojzesovo knjigo, iz Nove zaveze pa Apostolska dela in pisma apostola Petra. Lepo vabljeni k branju in poslušanju tudi birmanci in njihovi starši. Čas prisotnosti si izbirate svobodno.

Otroci so v akciji Otroci za otroke prinesli 35 hranilnikov (kar je približno ena četrtina), v njih je bilo 525,81 €. Hvala tem solidarnim otrokom! Skrbi pa, da jih kar tri četrtine ni izkazalo solidarnosti. Denar sem že nakazal na Misijonsko središče Slovenije, od tam ga posredujejo v misijone.

Za devetošolce prihaja čas odločitve za poklic in za nadaljnje šolanje. Dan odprtih vrat v Škofijski klasični gimnaziji Ljubljana-Šentvid je 26. 1.,v škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru pa 25. 1., informativna dneva sta 15. 2. in 16. 2. 2019.

Starše otrok iz 6. in 7. razreda lepo vabiva s katehistinjo, s. Josipo, na sestanek, ki bo v četrtek, 31.1. ob 16:10 uri. v Martinovi dvorani - pod veroučnimi učilnicami na Teharjah. Na malo drugačen način bi radi pripravili to srečanje s sodelovanjem otrok. Ker je povezanost med starši, kateheti in otroci tako velikega pomena za zdravo rast v veri, vas upravičeno pričakujeva. S katehistinjo boste lahko spregovorili tudi kako besedo o vašem otroku.

Srečanje za starše 5. razreda pa bo na podoben način prihodnji četrtek, 7.2. 2019, ob 17:30 uri. Za veroučence 7. razreda in višje, pripravljava srečanje na temo stvarjenje, nastanek sveta. Gostja bo s. Irena Jurgec, ki je na tem področju posebej študirala. To bo v četrtek, 14.2. ob 17.00., zato bo verouk  za 7. razred izjemoma ob 17.00 . 

 Dom sv. Jožef Celje vabi na predavanje za starše in vzgojitelje z naslovom: »Radosti in pasti sodobne tehnologije pri odraščanju otrok«.  Nekemična zasvojenost namreč postaja vedno večji problem ne le pri otrocih, čeprav so ti med najbolj ranljivimi skupinami, ampak vpliva tudi na odrasle, družine in celotno družbo. Na kaj morajo biti starši še posebej pozorni? Kdaj je čas, da otrok dobi pametni telefon?  Predavanje bo v torek, 29. januarja 2019, ob 19. uri. Predavatelj bo Miha Kramli, vodja klinike za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica.

Biblična skupina ima srečanje v torek, ob 19.00 v veroučni učilnici.

S Svečnico ali praznikom Gospodovega darovanje v templju, (v soboto 2. 2.) zaključimo božično dobo in se poslovimo od jaslic. Sv. maša bo ob 8.00 in ob 18.00. Blagoslovili bomo sveče –dobite jih lahko v cerkvi ali jih prinesite s seboj.

V nedeljo je god sv. Blaža, škofa in mučenca. Po večstoletni navadi tedaj še posebej molimo za zdravje na grlu, saj je govor in petje eden temeljnih človeških darov. Ta dan cerkev deli »Blažev blagoslov«. Pri nas bo v nedeljo po obeh mašah.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Nekateri zapleteni primeri
248. »Zakoni med pripadniki različnih ver predstavljajo prednosten prostor za medverski pogovor«. »S seboj prinašajo nekatere posebne težave, tako glede krščanske istovetnosti družine kot tudi glede verske vzgoje otrok (…) Dejstvo, da se tako na misijonskih območjih kot v deželah z dolgim krščanskim izročilom povečuje število družin, v katerih sta zakonca različne vere, nazorno kaže, kako nujno potrebno je poskrbeti za diferencirano dušno pastirstvo, ki bo ustrezalo različnim družbenim in kulturnim okoljem. V nekaterih deželah, kjer ni verske svobode, je krščanski partner prisiljen prestopiti v drugo vero, da bi se lahko poročil in ne more niti s spregledom obhajati cerkvene poroke niti ne more dati krstiti otrok. Zato moramo podpirati prizadevanje, da bi se spoštovala verska svoboda vsakega človeka.« »Potrebno je ljudem, ki se povežejo v takem zakonu, namenjati posebno pozornost, in to ne samo v času pred sklenitvijo zakona. S posebnimi nalogami se srečujejo zakonski pari in družine, v katerih je eden od zakoncev katoličan, drugi pa brez vere. V takih primerih se je potrebno prepričati, da se lahko evangelij živi tudi v takem primeru in se omogoči vzgoja otrok v krščanski veri.«

 

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

  Srečanje za starše otrok iz 6. in 7. razreda bo  v četrtek, 31.1. ob 16.10  v Martinovi dvorani.

Srečanje za starše otrok iz 5. razreda bo v četrtek 7.2. ob 17.30 v Martinovi dvorani.

Srečanje za veroučence 7. razreda in višjih razredov s s. Ireno Jurgec bo 14.2. ob 17.00  

Celodnevno češčenje Najsvetejšega: na Teharjah 6. 2.,  v Kompolah pa 7. 2.

Duhovne vaje za birmance: od 8. - 10. 3.

Duhovne vaje za veroučence  6. in 7. razreda: 22.-24. 3.