19.01.2019

Oznanila za 2. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

2. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            20. 1.

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani: ob 10.00 za + Ano in Alojza Romih

Neža, Janja

Poned., 21. 1.

 ob 7.00 za + Brankota Renčlja

* Gajšek v Kostrivnici: za + Leopolda Bukovška

Vincencij, Vinko

Torek, 22. 1.

ob 18.00 za + Milana Oberžana, osmina

Henrik, duhovnik

Sreda, 23. 1.

ob 7.00 za + Leopoldino Mihevc

Frančišek Saleški

Četrtek, 24. 1.

ob 18.00 za + Marijo Gajšek, osmina

* Gajšek v Kostrivnici: za + Zofijo Oberžan

Spreobrnjenje apostola Pavla

Petek, 25. 1.

ob 7.00 za + Dorčija Gajška

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ivana in Marijo Štuklek

Timotej in Tit, škof

Sobota, 26. 1.

ob 18.00 za + Agico Maučec (2. obl.)

3. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            27. 1.

ob 8.00 za žive in rajne farane

 ob 10.00 za + Slavico Rener in družino Tamše

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

2. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            20. 1.

ob 10.00 za + Antona in Karolino Mulej

                ter Stanka Fendriha

Vincencij, Vinko

Torek, 22. 1.

 

ob 18.00 za + Angelo Mastnak

               za + Justino in Štefana Strašek

Timotej in Tit, škof

Sobota, 26. 1.

 

ob 9.00 za + Konrada in Ivano Mastnak in rodb. Štante

3. NEDELJA MED LETOM

Nedelja,            27. 1.

ob 10.00 za zdravje in v dober namen

G. Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Pogrebi: v četrtek smo na Teharjah pokopali Jožefo Šoba s Pečovja, 94-letno, zadnja leta je bivala v Domu Lipa. Bog ji daj večni mir in pokoj.

Resnična ljubezen pravi: Natanko te poznam in vem, v čem si negotov, in prav v tem te hočem podpirati. Vidim tvoje napake in tudi vem, zakaj jih delaš, zato hočem biti tudi pri tvojih napakah s teboj, ker vem, da me tam najbolj potrebuješ. (Lojze Kozar)

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 20. DO 27. JANUARJA 2019

V četrtek je bil god sv. Antona Puščavnika. Ob njegovem godu obnavljamo tradicionalno sv. mašo in licitacijo krač ter drugih suhih mesnih izdelkov. Tako bo danes pozna sv. maša 10.00 v cerkvi sv. Ane. Lepo vabljeni, da prinesete svoje izdelke in drugi, da jih kupite. Izkupiček je za cerkev sv. Ane.

 

Otroci so do sedaj v akciji Otroci za otroke prinesli 32 hranilnikov (kar je le 20%), v njih je bilo 447,81 €. Hvala tem solidarnim otrokom! Skrbi pa, da jih kar 80 % ni izkazalo solidarnosti.

Za devetošolce prihaja čas odločitve za poklic in za nadaljnje šolanje. Dan odprtih vrat v Škofijski klasični gimnaziji Ljubljana-Šentvid je 26. 1.,v škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru pa 25. 1., informativna dneva sta 15. 2. in 16. 2. 2019.

 

Člane in članice Župnijskega pastoralnega sveta župnije Teharja lepo vabim na sejo, ki bo v sredo, 23. 1., ob 18.00.

 

V tednu od 18. do 25. januarja vsako leto obhajamo teden krščanske edinosti. Zavedamo se žalostnega dejstva razdeljenosti kristjanov na različne krščanske skupnosti in vabimo k molitvi, da bi se med seboj spoštovali, sodelovali in skupaj slavili Boga, saj vsi kristjani verujemo v istega troedinega Boga Očeta in Sina Jezusa Kristusa in Svetega Duha, četudi so med nami neke razlike v izpovedovanju in bogoslužju. Na tem področju je bilo v zadnjih sto letih veliko narejeno, zato smo za to hvaležni in tudi spodbujeni, da bi storili še več. V celjski dekaniji bomo vsak dan v eni župniji za to več molili in razmišljali. V prihodnjih dneh bo še v naslednjih župnijah celjske dekanije:

20. 1., nedelja, župnija Svetina ob 10.30, vodi: dr. Vinko Kraljič

21. 1., ponedeljek, župnija Sv. Cecilija ob 18.00, vodi: Anton Lavrič

22. 1., torek, župnija Sv. Lovrenc nad Štorami ob 18.00, vodi: mag. br. Primož Kovač

23. 1., sreda, župnija Sv. Jožef ob 18.00, vodi: Matic Lesjak

24. 1., četrtek, župnija. Bl. A. M. Slomšek ob 18.00, vodi: Marjan Jezernik

25. 1., petek, župnija Sv. Danijel ob 18.00, sv. maša in sklep osmine; vodi: upokojeni škof Lipovšek.

 

Zadnjo nedeljo v januarju obhajamo svetopisemsko nedeljo in vabimo 27. januarja na škofijsko srečanje bralce Božje besede in člane svetopisemskih skupin, ki bo v Celju pri Sv. Jožefu. Srečanje bomo začeli ob 15.00 uri v Slomškovi kapeli z besednim bogoslužjem, ki ga bo vodil upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, po bogoslužju pa bo v dvorani predavanje Jožeta Planinška z naslovom Bralec v službi Božje besede. V naši župniji bomo zato Svetopisemski mini maraton (branje Svetega pisma) pripravili prihodnjo nedeljo, 3. 2. popoldne.

Don Boskov center Celje in Župnija bl. A. M. Slomška vabita na praznovanje sv. Janeza Boska v nedeljo, 27. januarja 2019, ob 8h in 10h. Sv. maši bo vodil prof. dr. Bogdan Kolar.

Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo«. (Jn 2,3) Marija, nekaj ti bom zaupal: čutim, da tebi lahko to povem.  Če bi na tisti svatbi bili na tvojem mestu nekateri služabniki in nekatere služabnice Cerkve, bi ravnali popolnoma drugače.»Še dobro, da vina ni več - bi vzkliknili - tako se vsaj ne bodo napili in predali brezglavemu veseljačenju!« In če že, potem bi prosili Jezusa, naj spremeni vino v vodo … Tebe pa skrbi, da ne bi primanjkovalo vina, ki razveseljuje srce. Ti se ne bojiš veselja, praznovanja, dobre volje. Ti veš, da je veselje sol življenja in da ga lahko podarja samo tisti, ki sam ve, kaj je veselje. Marija, prosi Jezusa, naj še naprej spreminja vodo v vino, da ne bi bilo nikogar, ne moža ne žene, ki ne bi vedel, kaj je veselje, kaj je praznovanje, kaj je dobra volja. Marija, kako si čudovita!                  

                                                                                                                                      (Po: T. Lasconi, 365+1 dan s teboj)

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Stare rane

245. Sinodalni očetje so poudarili tudi »posledice ločitve ali razveze pri otrocih, ki so v vsakem primeru nedolžne žrtve«.Oni so prva skrb – nad vsemi premisleki, ki jih lahko opravimo –, ki jih ne sme zamegliti noben drug interes ali namen. Prosim ločene starše: »Nikoli, nikoli, nikoli ne smete jemati otroka za talca! Zaradi številnih težav in različnih razlogov ste šli narazen. Življenje vam je naložilo to preizkušnjo, toda otroci ne smejo nositi bremena te ločitve, ne sme se zgoditi, da bi bili kot talci uporabljeni proti drugemu zakoncu….

246. Čeprav ima Cerkev razumevanje za trenutke nesoglasja, skozi katre morajo iti zakonske zveze, ne sme nehati biti glas najšibkejših: otrok, ki trpijo, pogosto molče. »Kljub naši domnevno visoko razviti občutljivosti in vsem našim pretanjenim psihološkim analizam se sprašujem, ali smo dovolj občutljivi za duševne rane otrok (…) Te slabe izkušnje ne prispevajo k temu, da bi ti otroci dozorevali k temu, da bi bili sposobni za resnične in dokončne zaveze. Zato krščanske skupnosti ne smejo zapustiti ločenih staršev in teh, ki živijo v novi zvezi. Nasprotno, morajo jih vključiti in jih spremljati pri njihovi vzgojni nalogi. Kajti »kako bi sicer mogli tem staršem svetovati, naj naredijo vse, da bodo otroke vzgojili za krščansko življenje in jim bodo zgled prepričane in dejavne vere, če jih držimo stran od življenja skupnosti, kakor da so izobčeni? ..Če staršem pomagamo zdraviti rane, in jim stojimo duhovno ob strani, stori to dobro tudi otrokom; potrebujejo družinsko obličje Cerkve, ki jim v tej boleči izkušnji daje oporo. Ločitev je zlo in to, da število ločitev raste, je zelo zaskrbljujoče. Zato ni dvoma, da je naša najvažnejša pastoralna naloga glede družin ta, da krepimo ljubezen in prispevamo k zdravljenju ran. Tako lahko preprečujemo stopnjevanje te drame našega časa.

 

OBVESTILA IN NAPOVEDI: 

 

Molitvena osmina za edinost med kristjani: od 18. do 25. 1. 2019.

Celodnevno češčenje: na Teharjah 6. 2.,  v Kompolah pa 7. 2. 2019.