14.11.2020

Duhovna misel za Martinovo nedeljo

folder

SVETI MARTIN V ČASU KORONE

Stiske so sopotnik vseh časov. Vsako obdobje prinaša drugačne. V preteklosti so se ljudje pogosto borili za golo preživetje. Mučile so jih neozdravljive bolezni, revščina, razsajala je kuga in ljudje proti temu pogosto niso mogli ničesar storiti. Vojne, naravne nesreče in slabe letine so grenile življenje.

Tudi v našem času doživljamo stiske, ki prihajajo od zunaj: naravne nesreče, kot so poplave, požari, uničujoče nevihte; ali stiske, v katerih se znajdemo zaradi človeških napak: sebičnosti, izkoriščanja, stiska zaradi vojne, ki mnoge vodi v strah, lakoto in v reke beguncev.

Letošnje leto pa doživljamo stisko, kot je še niso številne generacije. Očem nevidni virus je spremenil naše gospodarsko, kulturno, družabno in versko življenje, da ga skoraj ni prepoznati. Zaprl je šole in trgovine, cerkve in restavracije, omejil naše gibanje in prinesel mnogo skrbi in negotovosti. Težko nam je bilo, ko nismo mogli obhajati Velike noči, težko nam je danes, ko ne moremo obhajati Martinove nedelje. Župnik v prazni cerkvi, vi pa doma pred TV ekrani! Človek bi jokal. A jok in tarnanje ne bo pomagalo, nas bo naredilo še bolj črnoglede in nemočne. Apostol Pavel presenetljivo pravi: »Tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu«. (Rim 8, 28)

Bodimo najprej hvaležni, da smo še živi in zdravi. Bodimo solidarni do tistih, ki so bolni ali so izgubili svoje drage. Bodimo solidarni do zdravstvenega osebja in do vseh, ki skrbijo za javne zadeve. Za bolezen ni kriva ne oblast in ne zdravstvo. Zelo  težko nalogo imajo, da skrbijo za nas in ne otežujmo še mi situacije z neodgovornim ravnanjem.  Ne dopustimo, da bi nas epidemija naredila neobčutljive, sebične, zaprte, zagrenjene, odtujene od drugih in od župnije. Epidemija bo minila, mi in skupnosti bomo obstali in če ohranimo povezanost in dobrohotnost, se bomo lahko kmalu vrnili v normalne odnose. Tako so delali skozi zgodovino veliki ljudje, svetniki, modreci. Tudi sveti Martin, naš farni patron. Ko letos v spremenjenih razmerah obhajamo farni praznik, naj nas še bolj poveže in utrdi v zavesti skupnosti in želji po občestvu. Zato smo postavili slavolok, okrasili sv. Martina in cerkev. Ne zaradi praznovanja - tega letos ne bo, ampak zaradi nas, da ne pozabimo, da ohranjamo vero, hvaležnost, skupnost. Naj velja, kar smo zapisali na slavolok: »Sv. Martinu slediti, se v Bogu veseliti.« Sveti Martin nas kliče k posnemanju in sočutju tudi danes.

Vsem faranom čestitava k farnemu prazniku in želiva, da bi se čutili kot velika družina in da bi nas zgled zavetnika povezoval, spodbujal k dobremu ter prinašal upanje in veselje med nas.

župnik Miha Herman in duhovni pomočnik Stanko Gajšek