14.11.2020

Oznanila za Martinov nedelj, 33. med letom, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 

 
   

 

svete maše 

Zaradi nevarnosti okužbe bomo po odloku vlade in škofovske konference do nadaljnjega duhovniki sv. maše darovali brez udeležbe ljudstva. Prosimo, da nas po možnosti v času maše v duhu spremljate doma z molitvijo. Sv. maše bova z g. Gajškom darovala po vaših namenih: jaz na Teharjah, on pa ob 7.00 v Kostrivnici. Vabim, da v času maše molite doma. Kdor bi želel naročeno mašo prestaviti na kasnejši čas, naj to pravočasno sporoči.

33. nedelja med letom, Martinova

Nedelja,            15. 11.

ob 8.00 za + Marijo Šuhel (obl.), rodbine Šuhel, Mrcen–Medved

* Gajšek v Kostrivnici za + Stanka Štarkl, Frančiško in Alojza Žohar

Marjeta

 Škotska, devica

Ponedeljek,

16. 11.

ob 18.00 za + Ivana Perčiča, obl.

* Gajšek v Kostrivnici za + po molitvenih spominih 4

Elizabeta Ogrska, redovnica

Torek, 17. 11.

ob 18.00 za + Marijo Žnidarec, 30. dan

* Gajšek v Kostrivnici za + po mol. spominih sv. Lovrenc 1

Karolina, mučenka

Sreda, 18. 11.

ob 7.00 za + Vladimirja Žoharja, pogrebna

Matilda, redovnica

Četrtek, 19. 11.

ob 18.00 za + Marijo in Cirila Freitag in sestro Cveto      * Gajšek v Kostrivnici za + po mol. spominih sv. Lovrenc 2

Edmund, kralj

Petek, 20. 11.

ob 7.00 v zahvalo in za zdravje

* Gajšek v Kostrivnici za + Ivano Zupanc

Darovanje Device Marije

Sobota, 21. 11.

ob 18.00 za + Marijo Tofant, osmina

* Gajšek v Kostrivnici za + Antona Godiclja

KRISTUS KRALJ

Nedelja,            22. 11.

ob 8.00 za + rodbine Malgaj, Flis, Rajh in Krajnc

* Gajšek v Kostrivnici za + Romana Štora

Umrl je: Vladimir Žohar,74-letni, s Pečovja. Pogreb bo v družinskem krogu v torek ob 11. uri. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Iz svetega pisma: Bog nam je zatočišče in moč, pomoč v stiskah, vedno navzoča. (Ps 46, 2). O Bog, usliši mojo molitev, prisluhni izrekom mojih ust. (Ps 34, 4).

Za nasmeh: Pet otrok. Soseda sreča mamo, ki gre s štirimi otroci na sprehod. »Tako lepe štiri otroke imate, čestitam!« »Hvala. Še petega pričakujem.« Soseda radovedno: »Kdaj pa?« »Čez 10 minut. Poslala sem ga v trgovino.«

Duhovna misel: Bolečina je kot velik zaklad: pokažeš jo samo najbolj zaupnim. (malezijski pregovor)

Bistvo svetosti je veselo izpolnjevanje Božje volje. Zvestoba ustvarja svetnike. (sv. Terezija iz Kalkute)

Ostala oznanila

Danes je za župnijo Teharje po koledarju praznični dan, Martinova nedelja. Vsako leto smo jo slovesno praznovali s slovesno sveto mašo in tudi po njej. Žal je letos zaradi epidemije drugače. Tokrat bom daroval sveto mašo brez vaše udeležbe in seveda ne bo nobenega slavja. Cerkev pa smo vseeno lepo okrasili in pred njo postavili slavolok, da bi tako vendarle dali čutiti, da je vseeno praznični dan in da tudi covid-19 ne zaustavi čuta pripadnosti in prazničnosti. Lepo vabim, da smo povezani v duhu, da čutimo hvaležnost za župnijo in za vse, kar nas v njej povezuje. Vsem faranom čestitam za praznik in želim, da bi v sebi ohranjali in poživljali zavest pripadnosti župniji, kraju in Cerkvi. Epidemija bo prej ali slej minila, skupnost pa bo ostala in naj z novo močjo zaživi po tej krizi. Zahvalim se vsem, ki na različne načine kaj dobrega storite naši župniji: s katehezo, s sodelovanjem pri bogoslužju, pri osebni in družinski molitvi, pri skrbi za dobre odnose, pri čiščenju in urejanju cerkve in okolice, z materialnimi darovi in s čutom za duhovnika in občestvo. Naj vas Bog blagoslavlja in vam daje moči tudi v prihodnje. Vabim vas, da do nadaljnjega spremljate sv. mašo preko medijev. Za osebno molitev posameznika ali družine bo cerkev na Teharjah odprta v nedeljo med 8.30 in 12.00

(-obhajilo za posameznike ali družine ob 9.00, 11.00 in 11.30); v Kompolah pa bo odprta med 9.00 in 10.00 (priložnost za sv. obhajilo bo ob 9.30) ali po predhodnem dogovoru.

Določila, ki so jih dali slovenski škofje za naše ravnanje v tem času, povzemam:

· Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.

· Škofje vabimo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce in blagoslov našega naroda ter konec pandemije.

· V cerkvi je do nadaljnjega dovoljena naenkrat zgolj zasebna molitev enega vernika ali ene družine ali članov istega gospodinjstva.

· Zaradi izrednih razmer lahko verniki, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše, samo posamično – en vernik oziroma ena družina ali člani istega gospodinjstva.

· Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

· Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.

· Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je ustrezno urejena spovednica. (Na Teharjah smo prav zaradi epidemije uredili nov prostor za spoved pod korom.)

· Cerkveni pogrebi se izvajajo v dogovoru s pogrebno službo. Na pogrebu je lahko navzoča družina oziroma člani skupnega gospodinjstva. (več na: https://katoliska-cerkev.si/)

Tudi to nedeljo ste vabljeni, da spremljate sveto mašo po TV Slovenija ob 10.00 ali na Exodus TV. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Našim veroučencem pošiljamo gradiva po elektronski pošti, po predhodnem obvestilu pa se srečamo tudi preko elektronske aplikacije Zoom. Vem, da je tako delo na daljavo za starše in otroke naporno, prav tako za katehete. Vendar pa je vzgoja v veri in poglabljanje stika s Cerkvijo tako pomembna, da se za to splača truditi in potrpeti. Upamo, da bomo lahko kmalu delali v živo, do takrat pa je elektronska verzija dobrodošla in smo za to možnost hvaležni.

KRISTUS ŽIVI (CHRISTUS VIVIT): papež Frančišek je izdal po sinodi mladih Apostolsko spodbudo z naslovom Kristus živi. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme mladih in odgovor Cerkve kot pomoč mladim. V členih vam navajam ta lep dokument, ki želi v letu mladih pomagati globlje razumeti naš čas in  vlogo mladih.

Tretje poglavje: Končati vsakršno obliko zlorab

108. Za vse to pa moraš priznati nekaj temeljnega: biti mlad ne pomeni samo iskati minljive užitke in zunanje površinske uspehe. Da bi mladost dosegla smisel, ki ga ima v teku tvojega življenja, mora biti čas velikodušne izročitve, iskrenega darovanja, žrtev, ki nekaj stanejo, a nas naredijo rodovitne. To je tako, kakor je zapisal velik pesnik: »Če sem za to, kar mogel sem nazaj dobiti, moral prej izgubljeno izgubiti, če sem za to, kar znal sem osvojiti, moral težave premostiti, če je za to, da se v ljubezen smem podati, bilo prej nujno rano preboleti, si štejem v dobro, kar sem moral pretrpeti, si štejem v dobro, kar sem moral prejokati. Zato naposled morem potrditi, da ni moč sreče prav se veseliti, če nisi prej nje bóli znal prestati. Zato naposled mi dano je dognati, da kar drevo ima cveteti, more le od pokopanega živeti.«

109. Če si mlad po letih, a se čutiš slabotnega, utrujenega ali razočaranega, prosi Jezusa, naj te prenovi, saj z Njim ne manjka upanja. Enako lahko storiš, če se čutiš potopljenega v razvade, slabe navade, v sebičnost ali bolestno lenobo. Jezus, poln življenja, ti želi pomagati, da se bo splačalo biti mlad. Tako ne boš oškodoval sveta za tisti prispevek, ki mu ga lahko daš samo ti, enkraten in neponovljiv, kakor si.

110. Rad bi te pa spomnil tudi na to, »da se je zelo težko bojevati proti lastnim strastem in proti pastem ter skušnjavam hudobnega duha in sebičnega sveta, če smo osamljeni. Bombardiranje, ki nas zapeljuje, je takšno, da zlahka izgubimo občutek za stvarnost, notranjo jasnost in podležemo, če smo preveč sami.«To velja predvsem za mlade, kajti vi imate občudovanja vredno moč, če ste povezani. Ko se navdušite za občestveno življenje, ste sposobni velikih žrtev za druge in za skupnost. V nasprotnem primeru pa vas osamitev slabi in izpostavlja najhujšemu zlu našega časa.

 INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni! Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši. Izven tega časa pa, če sem doma. Lahko se najavite tudi po telefonu.

Krst otroka je za vsako krščansko družino velik dogodek. Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Do nadaljnjega žal ni mogoč ne krst, ne poroka zaradi nevarnosti okužbe. Upamo, da kmalu mine.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Nanj se pripravita na tečaju v Domu sv. Jožefa v Celju in v domači župniji. Več o tečaju na: www.jozef.si.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, lazarist, tel. 041 282 908, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na izraženo željo svojcev v bolnici omogočijo obisk duhovnika pri bolniku tudi v tem času!

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu in se oglasite v župnijski pisarni, da se dogovorimo za zvonjenje, pogrebni obred in sv. mašo.

Krašenje cerkve: Teharje: oktober: Pečovje; november: Slance in Sp. Vrhe; december: Teharje; Kompole: avgust: Kompole; september: Prožinska vas; oktober: Ogorevc; november: Draga, Moste, december: Šentjanž

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje; Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; www.zupnija-teharje.si; e-mail: miha.herman@rkc.