07.11.2020

Duhovna misel za Zahvalno nedeljo

folder

HVALEŽNOST SRCA

Nedelja po prazniku Vseh svetih je v Cerkvi vsako leto določena kot zahvalna nedelja. Ne po naključju. Našim rajnim staršem in drugim dobrotnikom nismo nikoli povrnili vsega, kar so nam dali ali zapustili, še zlasti pa ne njihove ljubezni. Zato lahko ostaja le globoka hvaležnost srca. Za vernega človeka je to tudi nagovor in spoznanje, da je vsak človek obdarovan od Boga, da si mnogo stvari ni prislužil in jih ne bo nikoli odplačal: življenja, zdravja, ljubezni, narave, milosti, vere… Hvaležnost za vse prejeto je osnova za vero in za lepe človeške odnose.

Letošnje leto je prineslo številne stiske, bolezni in napetosti. Toda, če imamo odprto srce in oči, zlahka opazimo tudi veliko dobrega. Hvala Bogu, da smo ga preživeli, da je bil mir, da smo bili obvarovani hudih težav in bolezni. Polje je dobro rodilo, sadovnjaki in vinogradi so dali dovolj in kvalitetni pridelek. Da bi ga le mogli zdravi in v miru užiti, kar smo pridelali in kar imamo.

Tudi duhovni darovi so velika dobrina. V vsem prizadevanju za materialni in intelektualni napredek se nam lahko zamegli spoznanje, da smo ljudje: telo, razum in tudi srce.

S hvaležnostjo gledam na to leto in se zahvaljujem Bogu, g. Gajšku, vsem župnijskim sodelavcem in vsem, ki ste meni osebno in župniji kaj dobrega storili, darovali, molili, z besedo ali delom doprinesli k življenju naših dveh župnij. Naj vam Bog povrne s svojimi darovi, da bi na duši in telesu čutili srečo in mir, obdarjenost od Boga in od ljudi.

                                                                                                         Župnik Miha Herman

 

Naši škofje in škofijski upravitelj celjske škofije se zahvaljujejo za vašo zvestobo in za vse, kar dobrega storite. »Hvala vsem in vsakomur, ki s širino srca in z vero hodite zajemat v neusahljiv Gospodov vodnjak, tudi na kolenih pred Najsvetejšim, in se trudite, da bi se odžejali, ne samo vi sami, ampak tudi drugi….«

(upravitelj celjske škofije Rok Metličar)