15.12.2018

Oznanila za 3. Adventno nedeljo, za župnijo Teharje in za župnijo Sv. Lovrenc

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

3. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            16. 12.

ob 8.00 za + Amonove

ob 10.00 za žive in rajne farane  

Vivijana; božična devetdnevnica

Poned., 17. 12.

ob 7.00 za + Branka Gobca

* Gajšek v Kostrivnici: za rajne po spominih III.

Gacijan, bož. devetdn.

Torek, 18. 12.

ob 18.00 za + Sandija Vodenika in Danija Lenardiča

Urban V; božič. dev.

Sreda, 19. 12.

ob 7.00 za + Franca Kača

Dominik; božična devetdnevnica

Četrtek, 20. 12.

ob 18.00 za + starše Jožeta in Matildo Renčelj

* Gajšek v Kostrivnici: za + Emila Gajška

Peter kanizij; božična devetdnevnica

Petek, 21. 12.

ob 7.00 za rajne po spominih  IV.

* Gajšek v Kostrivnici: za + Ano Krajnik

Frančiška; bož. dev.

Sobota, 22. 12.

ob 18.00 za + Leopoldino Mihevc

4. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            23. 12.

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Nežo Polajžar, 2. obl.

  SVETE MAŠE V KOMPOLAH

3. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            16. 12.

ob 10.00 za + Stankota Štarkla

Gacijan; božična devetdnevnica

Torek, 18. 12.

ob 18.00 za + Alojza in Rozalijo Žnidar,

               Alojza Mastnak, rodbino Žnidar - Mastnak

Frančiška; božična devetdnevnica

Sobota, 22. 12.

ob 9.00 za + Ivana (9. obl.) in Štefanijo Oberžan;

             za + Zdenko Vrečar, osmina

4. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja,            23. 12.

ob 10.00 za + Franca in Marijo Plank

Stanko Gajšek bo maševal v domači cerkvi v Kostrivnici ob 7.00 ta teden v ponedeljek, četrtek in petek. Nameni maš so napisani zgoraj, maše v ta namen se lahko udeležite tudi na Teharjah.

Svete maše po vaših molitvenih spominih smo razporedili v štiri dele in jih bomo opravljali čez leto - nekaj v domači cerkvi, nekaj jih bo g. Gajšek opravil v svoji domači fari. Razpored je na oglasni deski.

Pogreb: Danes ob 13.00 bo pogreb pokojne Zdenke Vrečar, roj. Glavač, 65-letne iz Kompol. Sv. maša bo po pogrebu v Kompolah. Bog ji daj večni mir in pokoj.

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 16. DO 23. 12. 2018

Tri goreče sveče na adventnem venčku nam povedo, da smo že zelo blizu božiču. Jutri začnemo že z 9-dnevno pripravo na Jezusovo rojstvo. Starejši se še gotovo spominjate, kako so bile včasih obiskane svitnice. Lepo vas vabim, da bi vsaj v teh dneh v večjem številu prišli k sveti maši. To nam bo pomagalo k osebni pripravi na Božič. Ni tako pomembno, kaj bomo za praznik jedli ali obdarili. Pomemben je dar čistega srca. Otroci bodo dobili ovčko za jaslice.

Adventni čas nas vabi k poglobljeni molitvi. K molitvi sem vas želel spodbuditi tudi tako, da bi sprejeli Marijo (- Marijin kip), ki potuje po fari, in kot družina ali prijatelji skupaj molili. Upam, da ste ga vsaj nekateri sprejeli in dali naprej, da ni obstal pozabljen v kakšni veži. Upam, da Marija najde za en večer prostor v vašem domu in da se ob njej zbirate k molitvi in družinskemu pogovoru, tudi o veri in pripravi na praznike, na spoved in prihodnje leto. Še dober teden imate to možnost. Ta teden je na razpolago za Vrhe, Teharje, Kresnike in Spodnje Štore. Dva kipa sta bila dana tudi za župnijo sv. Lovrenc. Za ta teden jih, prosim, vzemite za Drago in Ogorevc. Lepo je imeti pod svojo streho Marijo z Jezusom in jima delati družbo v molitvi, premišljevanju ali pesmi. Potem ponesite kip naprej, da bodo lahko še drugi čutili lepoto božje bližine. Vzorec molitve je priložen. Želim lep advent.

Spodbujam, da po družinah izdelate svoje družinske ali osebne jaslice iz različnih materialov in oblik in jih prinesete na ogled in k blagoslovu na 4. adventno nedeljo ob 10.00.

Prihodnjo nedeljo ob 10.00 se bodo na Teharjah predstavili birmanci iz obeh župnij. To je za župnijo povabilo k molitvi, za birmance in njihove družine pa zavedanje intenzivne priprave na birmo, ki bo konec maja. Prosim, molite za te mlade, da bi lučka vere, ki v njih komaj brli, lahko vzplamtela in jim svetila v življenju ter kazala pot k večnosti. Če sedaj ne bo zagorela, bo v njih gotovo v mladostnih krizah ugasnilo še to, kar sedaj je.

V nedeljo bomo tudi sprejeli betlehemsko lučko. Na razpolago bo pri vseh mašah.

Advent nas vabi k zakramentu svete spovedi. Za veroučence od 4. razreda naprej bo spoved v tem tednu v času verouka, za mlade in odrasle pa v soboto zvečer, med mašo ali v nedeljo med prvo mašo, ko bo na razpolago tuj spovednik; med tednom pred mašo ali po njej. Za spoved ali duhovni pogovor se lahko tudi najavite po telefonu, da poiščemo primeren čas. Starši, spomnite (tudi svoje velike) otroke na spoved in otroci, povabite svoje starše k spovedi.

Za praznike bi rad obiskal vaše bolnike. Težko mi je, da le redki omogočite svojim starejšim in bolnim, da bi lahko opravili sveto spoved, prejeli sveto obhajilo ali maziljenje doma, ko več ne morejo v cerkev. Duhovnikov obisk pri bolniku nič ne stane. Na razpolago za obisk bom v ponedeljek, torek in četrtek  dopoldne; v sredo, petek in v soboto pa popoldne. Sporočite mi.

V Domu Lipa bo priložnost za spoved v petek ob 9.30, nato obisk pa sobah. Prosim, sporočite, da lahko obiščem, kdor želi. V domu Lipa pripravljamo v 4. nadstropju kapelico, kjer bo lahko Najsvetejše navzoče ves čas. Tja bodo lahko hodili molit varovanci, svojci ali zaposleni. Dom oskrbi prostor, opremo pa pripravlja župnija s pomočjo dobrotnikov. Posvečena bo bl. Antonu Martinu Slomšku. Ker je prostor večji, bo mogoče priti k maši tudi drugim starejšim v bližini. Prva maša in blagoslov kapele bo v ponedeljek, 24. 12. ob 10.00. Vabljeni.

Za praznike je lepo, če komu napišemo voščilnico in se ga tako na vidni način spomnimo. Sodelavke Karitas so ročno izdelale voščilnice in jih lahko najdete zadaj na mizici. Prostovoljni dar namenimo družini v stiski.

 

RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA): papež Frančišek je izdal po dveh sinodah o družini Apostolsko spodbudo z naslovom Amoris Laetitia. V njej je zajel temeljna spoznanja in dileme današnje družine in odgovor Cerkve kot pomoč družini.

NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV: Izzivi kriz

235. So splošne krize, ki se navadno pojavijo v vsakem zakonu, kot je začetna kriza, ko se morata zakonca naučiti, kako uskladiti razlike in se osamosvojiti od staršev; ali kriza ob prihodu otroka z novimi čustvenimi izzivi; kriza otrokovega odraščanja, ki spreminja navade zakonskega para; kriza otrokove pubertete, ki zahteva veliko moči, starše vrže iz ravnotežja in ju včasih razdvoji; kriza »izpraznjenega gnezda«, ki zakonca prisili k temu, da se spet posvetita samim sebi; kriza, ki izhaja iz starostne oslabelosti staršev zakonskega druga, ki zahteva več prisotnosti, več nege in težke odločitve. To so težke situacije, ki povzročajo tesnobo, občutke krivde, depresije ali stanja izčrpanosti, ki lahko zvezo hudo prizadenejo.

236. Tem je treba prišteti osebne krize, ki so povezane z gospodarskimi, delovnimi, čustveni in družbenimi težavami, ter vplivajo na zakonski par. In pridružijo se še nepričakovane okoliščine, ki lahko spreminjajo družinsko življenje in zahtevajo pot odpuščanja in sprave. Hkrati ko poskuša napraviti korak k spravi, se mora vsakdo z vedro ponižnostjo vprašati, če ni sam ustvaril pogojev, ki drugega izpostavljajo nevarnosti, da naredi določene napake. Nekatere družine propadejo, če se zakonca začneta medsebojno obtoževati, vendar »izkušnja kaže, da se velik odstotek zakonskih kriz zadovoljivo premaga z ustrezno pomočjo in spravno močjo milosti. Temeljna izkušnja v družinskem življenju je, da znamo odpuščati in smo deležni odpuščanja.« »Težavna umetnost sprave, ki potrebuje podporo milosti, zahteva velikodušno sodelovanje sorodnikov in prijateljev in včasih tudi zunanjo strokovno pomoč«.

 OBVESTILA IN NAPOVEDI

- Adventna molitev: sprejmite vsaj za eno noč Marijo z Jezusom pod svojo streho.

- Pripravljajte domače, družinske jaslice. Blagoslov bo v nedeljo, 23. 12., ob 10.00.

- Predstavitev birmancev; 23. 12. ob 10.00 na Teharjah; Betlehemska lučka: 23. 12. pri mašah.

ZAHVALA ZA IZKAZANO POMOČ

Prejšnjo nedeljo sem povabil, da po sveti maši solidarno pomagate g. Konradu Topolovcu in družini Jurija in Leje Rezar, ki so v nedavnem požaru utrpeli veliko škodo in izgubili stanovanje. Dar, ki ste ga položili v škotlo enega in škatlo  z imenom družine sem takoj izročil imenovanim. Vsi se lepo zahvaljujejo za izkazano pomoč. Družina Rezar pa je svojo hvaležnost tudi zapisala, takole:

Nekdo je zapisal: "Življenje je kot knjiga. Ne preskakuj poglavij in nadaljuj z obračanjem strani. Prej ali slej boš razumel, zakaj je bilo vsako poglavje pomembno."

V knjigi življenja smo prišli do poglavja, v katerem težko obračamo strani našega vsakdana. Zdaj še ne razumemo, zakaj se je moralo to zgoditi. Kljub vsemu pa vemo, da je obračanje listov z vašo pomočjo veliko lažje.

Spoštovani farani, iskrena hvala Vam za pomoč. Naj Vam Bog poplača vso Vašo dobroto.

V upanju na svetlejša poglavja Vam želimo lepo adventno pripravo na rojstvo Novorojenega, v novem letu pa blagoslova, zdravja in miru.

Kornelija, Patricija, Marcelino, Jurij in Lea Rezar